Mexicaans volkstribunaal ‘vervolgt’ aftredend president
Nieuws, Politiek, Mexico, Internationaal Strafhof, IPS, Felipe Calderón -

Mexicaans volkstribunaal ‘vervolgt’ aftredend president

MEXICO-STAD – In Mexico gaat een volkstribunaal aftredend president Felipe Calderón 'vervolgen'. Burgers beschuldigen hem ervan de grondwet te hebben geschonden.

donderdag 15 november 2012 13:10
Spread the love

Vanaf zondag kunnen Mexicanen stemmen over 78 individuele en collectieve klachten. Felipe Calderón, die op 1 december de fakkel doorgeeft aan Enrique Peña, wordt er onder meer van beschuldigd individuele vrijheden te hebben geschonden, een algemene staat van geweld te hebben geïnstalleerd, werkgelegenheid en sociale problemen te hebben verwaarloosd en corruptie te hebben aangewakkerd.

Er kan zondag worden gestemd in de steden, op pleinen, of anders via buurt-, werk- en familiebijeenkomsten en in sport- en cultuurorganisaties.

90.000 doden

Het Mexicaanse drugbeleid ligt al lang onder vuur. Calderón heeft sinds 2006 het leger ingezet tegen de drugkartels, met meer dan 90.000 doden, 10.000 vermisten en een kwart miljoen vluchtelingen als gevolg, zeggen mensenrechtenorganisaties en journalisten.

Volgens Tribunal Ciudadano MX, de beweging achter het volkstribunaal, “zijn er voldoende redenen om te betwijfelen of de heer Calderón heeft gehandeld naar de eed die hij heeft afgelegd op 1 december 2006”, een verwijzing naar diens belofte om de grondwet te doen respecteren.

De aanklachten werden sinds 18 oktober verzameld. Onder meer David Porcayo, een leraar Spaans, diende klacht in. “Ik ben de zoveelste werkloze, dankzij Calderón die het slecht heeft gedaan als president en niet, zoals de wet vereist, voor het welzijn van het land heeft gewerkt.”

Een jaar geleden diende een groep activisten een verzoek in bij het Internationaal Strafhof in Den Haag om een onderzoek in te stellen naar Calderón, enkele van zijn ministers en Joaquín “El Chapo” Guzmán, baas van het beruchte Sinaloakartel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!