Stakingsaffiche GSEE-ADEDY
Verslag, Nieuws, Europa, Betoging, Algemene staking -

Begin van een hete Griekse herfst

Op woensdag 26 september hebben de twee grote vakbonden van Griekenland, GSEE en ADEDY, opgeroepen tot een grote algemene staking tegen het besparingsbeleid dat de nieuwe regering Samaras voert. De openbare diensten werken niet, ferries blijven aan de kant en het land zal compleet worden lam gelegd.

zondag 23 september 2012 11:21
Spread the love

Reden tot protest

Er is veel om tegen te protesteren. Het verwoestende effect van de taksen en belastingen wordt nu pas duidelijk. 25 procent van de Grieken leeft onder de armoedegrens, bijna een kwart van de Grieken zit zonder werk, en meer dan 55 procent van de Griekse jongeren is werkloos en heeft geen enkel perspectief op een betere toekomst. En dat zijn slechts de officiële cijfers, want iemand die werkloos is en zich niet aanmeldt bij de OAED, de dienst voor werkgelegenheid, is niet eens in de statistieken opgenomen. Als het omgekeerd bekijkt, dan zie je dat ongeveer 35 procent van de Griekse actieve bevolking nog werk heeft. Dat is ontstellend weinig en te weinig om de economie weer op de poten te krijgen.

Eerder deze maand staakte het ziekenhuispersoneel van de openbare ziekenhuizen al. Zij protesteren tegen samenvoegen van ziekenhuizen, nogmaals vermindering van de salarissen, en het feit dat ze het moeten stellen met minder personeel. Omdat de trojka aandringt op het verminderen van het aantal ambtenaren en ziekenhuispersoneel in de openbare ziekenhuizen als ambtenaren worden bekeken, wordt wie op pensieon gaat niet vervangen. De toestand wordt stilaan onhoudbaar, te meer omdat de Grieken niet meer naar de privéziekenhuizen gaan, omdat ze daar het geld niet meer voor hebben.

Ook onderwijzend personeel, gehandicapten, rechters, advocaten, politie, militairen, brandweer en de zeemacht zijn al apart op straat gekomen om te protesteren tegen de aangekondigde besparingsmaatregelen.

Tekort aan werkingsmiddelen

Het besparingsbeleid heeft ook een weerslag op de dagelijkse werking van de staat. Zo heeft het gemeentebestuur van Acharnai, een voorstad van Athene, zijn gemeentepersoneel al maanden niet meer uitbetaald. Dat personeel weigert nog te werken als er geen loon wordt uitbetaald, en de gemeente heeft aangekondigd dat alle dienstverlening voorlopig zal worden opgeschort. Geen gemeentelijke dienstverlening, met alle ellende van dien. Om een sociale revolutie te vermijden heeft de Griekse overheid met onmiddellijke ingang 1 miljoen euro moeten vrijmaken. Het is maar een klein voorbeeld van een maatschappelijk weefsel dat helemaal uit elkaar aan het vallen is.

De Griekse apothekers en dokters stopten eerder deze week met het verlenen van medicijnen op krediet: in Griekenland ga je als patient met je doktersvoorschrift naar de apotheker die je de medicijnen gratis meegeeft (voor sommige medicijnen betaal je remgeld). De apothekers moeten dat geld nadien terugkrijgen van het ziekenfonds. Tot voor een paar jaren had zo wat elke beroepsgroep zijn ziekenfonds. Sommige fondsen waren gezond, andere niet. Om geld te besparekn zijn de fondsen samengevoegd : schulden zijn ook samengevoegd, zodat het eengemaakte ziekenfonds over niet voldoende werkingsmiddelen beschikt. De uitbetalingen aan de apothekers en dokters gebeurt met heel wat vertraging. Daardoor raken die apothekers in problemen en ze vragen nu geld van de patienten. Die hebben dat vaak niet en kunnen dan ook geen levensreddende medicijnen meer kopen. Dit leidde tot hartverscheurende taferelen van werklozen kankerpatiënten die de ziekte proberen te overwinnen, maar die nu op een besparingsbeleid botsen dat hen misschien wel het leven kan kosten.

Nieuwe besparingen dreigen

Boven op de bestaande ellende, komen er nu nieuwe besparingsmaatregelen ter waarde van 11,5 miljard euro voor de komende 2 jaar. Dat staat in het Memorandum dat de Griekse overheid met de trojka heeft ondertekend in 2010. Dit bedrag was berekend op basis van de Griekse economie in 2010. Anno 2012 is de recessie nog veel erger dan men had gedacht, en wordt het bijna onmogelijk om een dergelijk bedrag nog ergens te vinden.

De trojka staat echter op haar strepen. Als het geld niet wordt gevonden, dreigt Griekenland de nieuwe schijf van 31,5 miljard euro noodlening niet te krijgen, wat misschien ook het eind van het land in de eurozone zou kunnen betekenen. Die beslissing zal echter pas worden genomen als de trojka haar eindrapport over de structurelen hervormingen in Griekenland zal vrijgeven. Dat rapport is het schaamplapje waar iedere Europese leider zich momenteel achter verbergt om toch maar geen definitieve uitspraak te doen over de toekomst van Griekenland.

Amerikaanse druk

De voorbije dagen gaf een bron binnen de Europese Commissie overigens toe dat er nu druk blijt te worden uitgevoerd om een besluit over Griekenland pas na de Amerikaanse verkiezingen van 6 november bekend te maken. De verkiezingsploeg van Obama wil liever geen toestanden uitlokken die een macro-economisch gevolg hebben (zoals Griekenland uit de euro gooien), want dat zou gevolgen voor de Amerikaanse economie kunnen hebben en derhalve koren op de molen van Mitt Romney kunnen zijn. En omdat de Europeanen toch liever Obama in het Witte Huis zien in plaats dan die Romney, is men bereid om Obama ter wille te zijn.

Het rommelt in de Griekse coalitie

De nieuwe besparingsmaatregelen zijn nog niet officieel aangekondigd. De drie coalitiepartners in de Griekse regering kunnen het er niet eens over worden. De trojka heeft haar voorstellen al duidelijk gemaakt en is vertrokken uit Griekenland. Het is duidelijk dat er geen verdere onderhandeling meer mogelijk is er er wordt van de coalitiepartijen verwacht dat er tegen aanstaande vrijdag duidelijkheid is.

De twee grote vakbonden wachten daar dus niet op: zij komen op woensdag al op de straat. Tot nu toe hebben enkel kleinere beroepsgroepen al geprotesteerd en gestaakt, maar tot een massale manifestatie is het nog niet gekomen. Dit keer dus wel, en het is de eerste grote test voor de regering Samaras, die hoe langer hoe wankeler staat.

Binnen de coalitiepartij Democratisch Links rommelt het en dreigen sommigen met muiterij. De andere coalitiepartij PASOK is in haar eeuwige reflex geschoten en valt de partij van Samaras, Nea Dimokratia, aan in diverse persconferenties.

Het is maar de vraag of deze regering de druk zal kunnen weerstaan van een protesterende bevolking aan de ene kant en een alsmaar agressiever wordende trojka aan de andere kant.

Verwacht wordt dat 26 september het startschot zal geven van een zeer hete herfst, met veel protesten en wellicht met geweld. De woede onder de Griekse bevolking, die gedwongen zal worden om nog meer belastingen te betalen en nog meer offers te brengen, is bijzonder groot.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!