De Noordpool, afgebeeld door NASA Space Flight Center Scientific Visualization Studio, www.nasa.gov
Nieuws, Wereld, Milieu, Milieu, Klimaat, Klimaatsverandering, Noordelijke IJszee, Nasa, Smelten ijskappen, Noordpool -

Noordpoolijs smelt tot minimumrecord

BRUSSEL - Het zat er aan te komen: het Noordpoolijs is dit jaar zo sterk gesmolten dat de hoeveelheid ijs maandag onder het absolute minimumrecord van 2007 gedoken is.

dinsdag 28 augustus 2012 15:30
Spread the love

Op 26 augustus was nog slechts 4,10 miljoen vierkante kilometer Noordelijke IJszee met ijs bedekt. Dat is minder dan het vorige record, 4,17 miljoen vierkante kilometer, dat in september 2007 werd gevestigd. De metingen gebeurden door Amerikaanse satellieten. De conclusies werden bekendgemaakt door het nationale ijsdatacentrum NSIDC en de NASA.

In september, op het einde van de zomer, is de hoeveelheid ijs traditioneel het kleinst. Maar dit jaar smelt het ijs zo snel dat het record al in augustus gebroken werd. De wetenschappers achten het waarschijnlijk dat het smelten nog enkele weken doorgaat.

Klimaatwijziging

Het record zat er al een tijd aan te komen. De wetenschappers merkten dat de hoeveelheid Noordpoolijs dit jaar maand na maand kleiner was dan het gemiddelde voor de periode 1979-2000 (in 1979 begonnen de metingen). In juni dook de hoeveelheid ook onder die van de junimaand in het recordjaar 2007.

De voorbije jaren krimpt het Noordpoolijs forser dan anders. Dat is een gevolg van natuurlijke weerschommelingen en van de klimaatwijziging, zeggen wetenschappers. Dit jaar verliest het Noordpoolijs gemiddeld 150.000 vierkante kilometer per dag, meer dan het dubbele van het langetermijnverlies. Of het absolute minimumrecord dit jaar gebroken zou worden, was nog niet zeker. Dat hing onder meer af van wind en bewolking. Vooral begin augustus ging het ineens heel snel, zegt het NSIDC.

Een factor die meespeelde bij de totstandkoming van het nieuwe record, is dat de hoeveelheid meerjarig ijs, ijs dat minstens twee zomers overleeft, de laatste dertig jaar elke winter geslonken is, zegt NASA-wetenschapper Joey Comiso.

take down
the paywall
steun ons nu!