Verslag, Lokaal, Antwerpen -

Antwerps Gildenjuweel 2012

Den Crans van Aloude Schuttersgilden van Antwerpen vzw, opgericht in 1971, is een vereniging die de tradities van de zes historische Antwerpse "Schutsgilden" in ere houdt.

maandag 6 augustus 2012 10:56
Spread the love

Deze eedgenootschappen bestonden uit poorters die de stad tegen onheil hielpen beschermen, en als enige burgers in het openbaar wapens mochten dragen. Het waren broederschappen met een beperkt aantal “gezworen gezellen”, die een hoog aanzien genoten, en het was, en is nog steeds, een eer om er bij te horen.

Tijdens de Franse Revolutie, in 1791, werden bij decreet alle Gilden afgeschaft. Pas rond 1955 werden in Antwerpen initiatieven genomen om het gildenwezen nieuw leven in te blazen. Hoogtepunten in een Gildenjaar  zijn het Antwerps Gildenjuweel en de Gildenmis. Deze vonden gisteren, zondag 5 augustus, plaats.

Na 3 jaar zonder, was er ook weer een Gildenstoet vanuit de Vrijdagsmarkt door het oude stadscentrum, tot op de Grote Markt. Daar mocht iedereen die zin had deelnemen aan wedstrijden kruisboog, karabijn of handboog.

take down
the paywall
steun ons nu!