Facebook publiceert eerste klimaatrapport
Nieuws, Economie, Milieu -

Facebook publiceert eerste klimaatrapport

Facebook heeft voor het eerst gegevens bekendgemaakt over zijn CO2-uitstoot. De site neemt zich meteen voor om tegen 2015 een kwart van de nodige stroom uit hernieuwbare energie te halen.

vrijdag 3 augustus 2012 16:36
Spread the love

De populaire sociale netwerksite lag al maanden onder vuur van milieuverenigingen als Greenpeace omdat Facebook weigerde details te geven over zijn energieverbruik en niet resoluut koos voor hernieuwbare energiebronnen.

Uit de data blijkt volgens Facebook dat een gemiddelde gebruiker per maand 269 gram uitstoot – “evenveel als een gemiddelde koffie, drie bananen of enkele glazen wijn”. Het totale gebruik wordt geschat op 532 miljoen kilowattuur, goed voor een uitstoot van 285.000 ton CO2-equivalent.

De doelstelling van 25 procent hernieuwbare bronnen tegen 2015 lijkt ambitieus, maar lijkt erg haalbaar vermits Facebook nu al 23 procent van de energiemix uit groene energie haalt. Daarnaast komt 27 procent uit het erg vervuilende steenkool, 17 procent uit aardgas, 13 procent uit kernenergie. Nog eens 20 procent van de energie is ongespecificeerd en komt dus uit een van de vorige categorieën.

Transparantie

Greenpeace reageert positief op de geste. “Facebook heeft getoond dat het bedrijf het ernstig meent met de campagne om steenkool af te zweren”, schrijft de milieuorganisatie in een reactie. “Het nieuws toont aan dat het bedrijf wil dat de wereld – en iedereen die mee de druk opvoerde om het bedrijf te helpen veranderen – het proces kan volgen.”

“Jammer genoeg is die transparantie nog altijd zeldzaam onder de bedrijven die zich haasten om onze online wereld te bouwen. Sommige van de grootste bedrijven achter de cloud, zoals Amazon, blijven weigeren informatie te geven over hun energiemix.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!