Een Brugse 1 mei

Een Brugse 1 mei
woensdag 2 mei 2012 07:24

Francis Watteeuw (bond moyson) over het socialisme vandaag. 

De richtlijnen van de Europese conservatieven en neoliberalen zijn duidelijk. Keihard besparen. De lonen omlaag. De automatische index afschaffen. Met zijn allen langer gaan werken.

Diezelfde mensen verdedigen dan weer de redding van gulzige banken. Superlonen en premies voor topkaders. En allerhande dereguleringen om de markt meer vrij spel te geven.

Deze politiek is contraproductief. Het brengt slechts een kleine groep vooruit. En zoveel is duidelijk, het leidt niet tot een heropleving van de Europese economie.

We zijn niet tegen bezuinigingen bij de overheid. Niet tegen efficiënter gaan werken. We zijn wel tegen besparingen die de ongelijkheid vergroten.Tegen besparingen die de solidariteit ondergraven.

We zij niet tegen  een verlaging van de loonlast. We zijn wel tegen de creatie van zogenaamde ‘working poor’. Mensen die gaan werken maar toch in armoede leven. 

Wij willen dat wie een inkomen uit vermogen heeft een faire bijdrage levert aan de samenleving.

We zijn niet tegen het stabiliseren van de index. W zijn wel tegen het aantasten van onze koopkracht.

Kameraden het kan anders. Stabiliseer de index door de prijzen aan te pakken. Dat is wat Johan Van De Lanotte doet.Dat is wat wij West-Vlaamse socialisten doen via onze groepsaankopen. 

Dat is wat Onckelinx doet met de prijzen van de antibiotica. Alleen de goedkoopste antibiotica worden nog terugbetaalt. En plots worden alle antibiotica goedkoper.

Goed voor de portemonnee van de patiënt en van de overheid.

Beste vrienden, de werkingskosten van de ziekenfondsen werden veminderd en worden voor de komende jaren bevroren op hetzelfde niveau. Op die maatregel is geen storm van protest gekomen. 

We zijn immers bereid om onze bijdrage te leveren aan de besparingen in de ziekteverzekering.

Tenminste … als we er daarmee voor zorgen dat wie het moeilijk heeft, niet onderuit gaat. Daarom pleiten we ook voor de invoering van een maximumfactuur voor niet medische zorgen.

take down
the paywall
steun ons nu!