Sympathisanten van Maikel Nabil betogen op 4 oktober voor de militaire rechtbank in Caïro (foto: video Al-Ahram Online)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Hongerstaking, Egypte, Militairen, Politierepressie, Khaled said, Caïro, Egyptische revolutie, Maikel Nabil Sanad, Pacifist, Supreme Council of the Armed Forces (SCAF), Hosni Moebarak, Militaire rechtbanken, Blogger, Mark Nabil Sanad, Al-Ahram -

Egyptische blogger al 45 dagen in hongerstaking. Vrienden vrezen voor zijn leven

Voor de 26-jarige Egyptische blogger en pacifist Maikel Nabil Sanad begint de toestand stilaan hopeloos te worden. Sinds 23 augustus is hij in hongerstaking tegen zijn voortdurende gevangenschap. Dinsdag betoogden vrienden en sympathisanten voor het gerechtsgebouw in Caïro. Een zitting van de militaire rechtbank is weer eens uitgesteld. Zijn vrienden vrezen voor zijn leven.

donderdag 6 oktober 2011 19:25
Spread the love

Maikel Nabil Sanad gaat donderdag de 45ste dag van zijn hongerstaking in. De Egyptische blogger en overtuigde pacifist werd op 28 maart gearresteerd in Caïro en op 10 april door een militaire rechtbank tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn kritiek op de militaire overheid en de brutale politierepressie van activisten.

‘Het volk en het leger gaan niet hand in hand’

Vooral zijn blog van 7 maart, getiteld ‘Het volk en het leger gaan niet hand in hand’, zette veel kwaad bloed in militaire kringen die het als een regelrechte belediging beschouwden. Hij had hierin heel minutieus en chronologisch een overzicht samengesteld van alle inbreuken tegen de meest fundamentele mensenrechten die door het leger werden begaan tegen leden van de civiele samenleving sinds de volksrevolte in januari losbarstte.

Informatie die de Supreme Council of the Armed Forces (SCAF), die momenteel Egypte bestuurt, liever niet zag verschijnen, zeker niet in het Engels.

Maikel Nabil Sanad was al lang actief als kritische blogger nog voor de volksopstand van januari een einde maakte aan het tijdperk-Moebarak. Tijdens het hoogtepunt van de volksprotesten op het centrale Tahrirplein, werd Maikel Nabil door de politie gearresteerd en in de gevangenis hard aangepakt als hij niet zou ophouden met “het verspreiden van foutieve informatie”.

Hongerstaker weegt nog nauwelijks 47 kg

In een video die donderdag werd gepost op de website van Al-Ahram Online, zegt zijn broer, Mark Nabil Sanad: “De laatste keer dat ik Maikel zag, was op zaterdag 1 oktober, de dag van zijn 26ste verjaardag. We gingen hem bezoeken in de gevangenis. Maikel was erg moe en enorm vermagerd. Hij woog 60 kg toen hij in maart werd gearresteerd. Nu weegt hij nog nauwelijks 47 kg. Elke dag dat hij vanaf nu de hongerstaking voortzet, verliest hij bijna één kg.”

“Maikel is niet meer in staat om op zijn benen te staan. Hij is al enkele keren in coma geraakt en zijn nieren functioneren niet meer. Hoe lang kan hij dit nog volhouden?”

Volgens artsen treedt vanaf de 40ste dag hongerstaking onomkeerbare lichaamsschade op. “Mijn broer nam, zoals zovele Egyptenaren, deel aan de revolutie van 25 januari [nvdr: de anti-Moebarak-protesten op het Tahrirplein] tot aan zijn arrestatie. Maar hij stopte niet met het onderzoeken van het geweld van het Egyptische leger tegen burgers, ook na de revolte. Daarna onthulde hij zijn bevindingen in een kritisch artikel op zijn blog.”

Zitting militaire rechtbank weer uitgesteld

De jonge activist begon op 23 augustus in de gevangenis met een hongerstaking om te protesteren tegen zijn opsluiting. Herhaaldelijke verzoeken tot hoger beroep tegen het vonnis van de militaire rechtbank werden steeds weer afgewezen of om onduidelijke redenen uitgesteld. Ook dinsdag werd een aangekondigde zitting weer maar eens uitgesteld tot 11 oktober. Zijn vrienden vrezen dat het wel eens te laat zou kunnen zijn om het leven van de activist te redden.   

“Dit is onaanvaardbaar, dat we na de revolutie binnenkort een nieuwe martelaar zullen hebben zoals Khaled Said”, zegt Mark Nabil in de video. “Meer dan zeven maanden na het vertrek van dictator Moebarak is er in Egypte nauwelijks iets veranderd.”

Khaled Said, een 28-jarige Egyptenaar, was het symbool geworden van de politierepressie in het Moebarak-tijdperk. Hij werd gearresteerd in een cybercafé in Alexandrië en doodgeslagen door twee politieagenten op straat. Khaled Said had op het internet een video gepost waarin de twee agenten te zien waren toen ze drugs dealden.

“We hebben geen vrijheid, noch gerechtigheid”

Mark Nabil wil niet dat zijn broer Maikel een tweede Khaled zou worden: “We vroegen in januari om vrijheid en rechtvaardigheid, maar we hebben geen vrijheid, noch gerechtigheid, noch een civiele samenleving die naam waardig”, zegt Mark Nabil.

“De ??Hoge Raad van de Strijdkrachten had aangekondigd dat ze de macht maximaal zes maanden in handen zou houden. Maar zeven maanden later zijn de militairen nog altijd aan de macht en de aangekondigde verkiezingen worden nu al opgeschoven naar 2013”. Voor Mark Nabil en de sympathisanten van Maikel Nabil moet de échte revolutie in Egypte nog beginnen.

Ondanks alle beloftes van verandering en democratisering van de samenleving treedt de Egyptische militaire overheid nog altijd met harde hand op tegen mensen of bewegingen die al te openlijk kritiek durven te spuien.

Leger heeft touwtjes in handen

Met het verdwijnen van de oude dictator, Hosni Moebarak, na de volksprotesten van januari dit jaar, is er nog geen eind gekomen aan de repressieve praktijken die tijdens de jarenlange dictatuur gebruikelijk waren. Het Egyptische leger heeft de touwtjes tijdens de overgangsperiode immers nog stevig in handen. Het leger was de steunpilaar van het regime-Moebarak en kon steeds rekenen op heel veel steun van de VS, voor wie Egypte een bondgenoot van strategisch belang is in een woelige regio.

War Resisters’ International, Connection e.V. en de Duitse vredesbeweging DFG-VK (Hessen) voeren de druk op de Egyptische autoriteiten nog op om Maikel Nabil Sanad alsnog vrij te krijgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!