Verslag, Cultuur, Rellen, Londen -

Luisterpost: ‘London’s Burning’: ramp voor de kleine labels

In de branden die gepaard gingen met de rellen in Londen, ging ook het distributiecentrum van PIAS in Enfield op. Een ramp voor de vele kleine labeltjes die hun complete stock zagen verdwijnen en een mogelijk gevaar voor de toekomst van de underground muziekindustrie in Groot-Brittannië.

donderdag 11 augustus 2011 08:18
Spread the love

‘London’s Burning’ is één van de meest forse songs van The Clash en geregeld (we denken maar aan al die keren dat de stad in de as gelegd werd in vroeger tijden) keert het verschijnsel weer. Dat de recente rellen heel wat schade aanrichtten, dat is geweten. Maar in de kranten bij ons was het slechts een voetnoot dat één van de gebouwen die in de vlammen opgingen dat van Sony DADC was. En daar huist ook het distributiecentrum van PIAS, inderdaad het Belgische platenlabel.

PIAS heeft in Groot-Brittannië een serieuze stek en verdeelt een massa kleinere en grote onafhankelijke platenlabels, daaronder Domino, 4AD, Fat Cat, Warp, Rough Trade, XL, Beggar’s Banquet…. Die zitten nu danig in de rats, want ze zagen soms hun hele cataloog in vlammen opgaan, inclusief deze en de volgende weken te verschijnen platen.

Voor heel wat van de kleine labels – zie onderaan voor de lijst waaronder ook Belgische namen – betekent het meteen dat ze een groot deel van hun geld in vlammen zagen opgaan.
In een wereld waarin meer en meer mensen kiezen voor een al dan niet legale download, is er toch nog steeds het fysieke product, bestaande uit CD’s en vinylplaten. De mensen die platen kopen, kiezen daarenboven vaak nog voor één van de weinige onafhankelijke platenzaken en die worden door de brand ook hard getroffen. Deels komt dat door de huidige marktsituatie: het aantal cd’s alleen al dat wegsmolt is gelijk aan de stock van grote platenlabels als Warner, EMI en Sony samen. Die hebben namelijk geen stockeerplaatsen nodig omdat ze onmiddellijk leveren aan grote ketens en rekenen op een korte termijnwinst, terwijl de kleinere maatschappijtjes maar een deel van hun platen direct kwijt kunnen en voor de rest rekenen op latere verkoop. Sommige bands zien op die manier ook een deel van hun inkomen voor altijd verloren gaan, terwijl er andere zijn – Wooden Shjips bij voorbeeld – die hun nieuwe plaat die deze week zou verschijnen nu niet kunnen uitbrengen.
Een andere zaak is dat de extra vraag voor het aanmaken van cd’s en vinyl er voor zal zorgen dat de labels misschien wel meer zullen moeten betalen, terwijl ze het zich in veel gevallen niet zullen kunnen veroorloven om een tweede keer voor hetzelfde product te betalen. Een groot deel van deze maatschappijtjes is immers vaak gestoeld op idealisme, net door de crisis in de verkoop die er nu al jaren heerst. Het spijtige is dus dat het gebrek aan cashflow er ook voor zal voor zorgen dat in Groot-Brittannië minder kleine, avontuurlijke bands een plaat zullen kunnen uitbrengen.

Het laatste nieuws is dat het distributiesysteem weer intact zou zijn volgende week, maar dat zal een magere troost zijn voor de kleintjes. Ook wordt een oproep gedaan om digitaal (in de UK) een plaat te kopen om de labels te steunen. De site The Queitus suggereert zelfs twintig releases waaronder artiesten artiesten als Bjork, Mogwai, Destroyer en Joanna Newsom.

De lijst van de getroffen labels:
[PIAS] Recordings, [PIAS] Recordings Belgium, 4AD, A Camp, Absynthe Minded, Accidental, AEI Music, Air Recordings, ALC Music, Alsation, Ambush Reality, Ancient & Modern, Angular Recording Corporation, Arcady Records, Ark Recordings, Asthmatic Kitty Records, Atlantic Jaxx Recordings, Bad Magic, Balling The Jack, Banquet Records, Battered Ornaments Records, Beggars Banquet, Best Before, Big Brother, Big Dada, Bird Records, Blackmaps, Bloody Chamber, Blowout Music, Blue Chopsticks, Border Community, Borstal Beats, Boysnoize Records, BPM, Brainfeeder, Brassland, Bright Star Recordings, Brille, Broken Sound Music, Bronzerat, Brothers and Sisters, Brownswood Recordings, Buzzin’ Fly, Cache Cache, Cadenza Records, Celluloid Records, Chalkmark / IE, Chemikal Underground Records, Cocoon, Control Tower, Counter Records, Dance To The Radio, Dead Oceans, Deceptive, Defenders, Ent UK, DESOLAT, Dessous, Different, Dirtee Stank, Divine Comedy Records, Domino Records, Double Six Records, Drag City, Dreambrother, Drive Thru Records, Drowned In Sound, Dummy Records, Duophonic, Eat Sleep Records, Fabric Worldwide, Fake Diamonds, FantasyTrashcan, Fatcat Records, Fence, Feraltone, Finders Keepers Records, Flock Music, Flying Circus, Freerange Records, Friends Vs Records, Full Pupp, Full Time Hobby, Gang Of Four Recordings, Geographic, Ghost Ship, Glaze Recordings, Groenland Records, G-Unit, Hardly Art, Hassle Records, Helpless, Hem Hem Records, HFN Music, Immune, Independiente, Infant, Infectious, Jagjaguwar, Kartel, Kitchenware, Kitsune, KMS Records / Fabric, Laughing Stock, Lex Records, Lipservice, Little Sister Recordings, LO-MAX Records, Loose Music, Lovepump United, Low Life Records, Lucky Number Music, Lucky Seven Records, Mantra, Matador, Memphis Industries, Merok, Metric Music International, Metroline Limited, Model Citizen, Moikai, Motion Audio, MyMajorLabel Ltd, Nation, Ninja Tune, No Quarter, NovaMute, Nusic Sounds, One Four Seven Records Ltd, One Little Indian, Organs, Outcaste, OVNI, P.I.L., Peartree, Records, PeMa, People In The Sky, People Tree, Pirates Blend Records Inc, Planet Function, Play It Again Sam, Playlouder, Poker Flat, Polyvinyl, Records, Poseidon Records, Post Present, Pschent, Raw Canvas, Red Cord Records, REK’D, Rekids, Rekords Rekords, Renaissance, Reveal Records, Riverman Records, Rock Action Records, Roots Records, Rough Trade Records, Rubyworks, Sea Note, Search and Destroy, Secretly Canadian, Setanta, Shape, SideOneDummy Records, Silva Screen, Slam Dunk Records, Smekkleysa, Soma, Sonic Cathedral, Soul Jazz Records, South Paw, Southern Fried Records, Stereo Bang Media, Stolen Recordings, Stranger Records, Streamline, Sub Pop, Suicide Squeeze, Sunday Best, Thrill Jockey, Tirk, Too Pure, Torque Records, Touch & Go Records, Transmission Recordings, Tri Tone, Trouble Records, True Panther, Try Harder, Turnstile, Twisted Nerve Recordings, Universal Sound, Victory Records, Wagram, Wall of Sound, Warp, Watergate, We Love You, Wiiija, Willkommen Records Ltd, Wonderfulsound, XL, Xtra Mile Recordings, Yaala Yaala, Young Turks.

take down
the paywall
steun ons nu!