Bij eerdere manifestaties in Algiers eisten de studenten het ontslag van de minister van Hoger Onderwijs (foto: Jeune Afrique)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Sociaal protest, Mensenrechten, Jongerenwerkloosheid, Algerije, Universiteiten, Studentenprotest, Politierepressie, Algiers, Abdelaziz Bouteflika, Oproerpolitie, Bologna-hervorming, Diploma's, Zelfverbrandingen, El-Watan, Moumen Khelil, Taher Bellabes, Rachid Harraoubia -

Studentenprotest laait weer op in Algiers

Een honderdtal studenten heeft maandag in het centrum van Algiers geprobeerd een protestmanifestatie te houden. Net zoals bij eerdere betogingen de voorbije maand april trad de oproerpolitie bijzonder hard op. De studenten eisen een herwaardering van hun diploma's en dat er een einde komt aan de repressie.

maandag 2 mei 2011 20:35
Spread the love

In Algerijnse studentenmilieus groeit het ongenoegen met de dag. In april waren er al in diverse universiteitssteden betogingen tegen de invoering van het nieuwe diplomasysteem (LMD: licence-master-doctorat) dat er volgens de regering van president Abdelaziz Bouteflika moet voor zorgen dat de Algerijnse afgestudeerden op hetzelfde niveau komen te staan als de diploma’s afgeleverd door de Europese universiteiten na de Bologna-hervorming.

Op 12 april kwamen in Algiers – volgens cijfers van de studentenvakbond – 20.000 studenten op straat in een van de grootste manifestaties van de laatste jaren.

Het probleem is dat de meeste programma’s aan de universiteiten nog totaal niet zijn aangepast aan dit nieuwe systeem. Bovendien dreigt voor talloze afgestudeerden onder het oude systeem een reële devaluatie van de waarde van hun diploma. Zelfs de minister van Hoger Onderwijs heeft onlangs moeten toegeven dat de invoering van het nieuwe LMD-systeem te vroeg komt en dat de universiteiten meer tijd nodig hebben om zich eraan aan te passen. Vooral de overgangsmaatregelen tussen de twee systemen lopen ernstige vertraging op.

“Weg met de repressie”

Maar het ongenoegen onder de jongeren zit duidelijk veel dieper. Bij de betoging in het centrum van Algiers riepen de studenten maandagmorgen al snel slogans tegen de regering en de politici in het algemeen. “Overheid = moordenaar”, “Weg met de repressie” en “We zijn dit regime beu” waren enkele van de slogans op de spandoeken die de jongeren probeerden te ontvouwen nog voor de oproerpolitie hardhandig ingreep. Net als bij eerdere betogingen hadden de autoriteiten geen toelating gegeven om te betogen in de hoofdstad Algiers.

Toen zo’n honderd studenten met spandoeken en vlaggen verzamelden in de drukke Rue Didouche Mourad en aanstalten maakten om op te trekken naar het Centraal Postkantoor, een klassieke afspraakplaats voor betogingen in de Algerijnse hoofdstad, greep de oproerpolitie al in.

Meer dan 200 agenten in volle wapenrusting omsingelden de studenten die harde klappen kregen met stokken en schilden. Volgens het Franse persbureau AFP vielen er zeker negen gewonden, onder wie drie politiemannen. Maar de Algerijnse krant El-Watan maakt op haar website melding van ten minste twintig studenten die met zware hoofdwonden moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis Mustapha Bacha. Sommigen zouden er erg aan toe zijn.

“Donnez-nous notre diplôme, sinon on va s’immoler”

Moumen Khelil, algemeen secretaris van de mensenrechtenrorganisatie Ligue algérienne de défense des droits de l’homme (LADDH), verklaarde aan een journalist van El-Watan, dat het geweld van de ordetroepen totaal onaanvaardbaar was. “De studenten wilden vreedzaam demonstreren, maar de politiemannen gebruikten meteen hun wapenstok nog voor er echt een betoging op gang kon komen”.

Volgens deze bron was ook Taher Bellabes onder de gewonden die naar het ziekenhuis werden overgebracht. Bellabes is de nationale coördinator voor de verdediging van de rechten van werklozen. Een beweging die sinds december vorig jaar al diverse keren heeft geprotesteerd tegen de uitzichtloze situatie van vele werkloze jongeren in Algerije. Een situatie die veel gelijkenis vertoont met die in andere Noord-Afrikaanse landen.

Nog volgens een journalist van El-Watan dreigden enkele jongeren ermee zichzelf in brand te steken als de oproerpolitie de geplande manifestatie onmogelijk zou maken. Sommigen eisten ook het ontslag van Rachid Harraoubia, de minister verantwoordelijk voor het hoger onderwijs, en de kop van jut voor de studenten.

take down
the paywall
steun ons nu!