Nieuws, Wereld, Europa, Cultuur, België -

Cirkus Columbia: pikante zomerfilm met bittere ondertoon

In 2002 won Danis Tanovi? met 'No Man’s Land' de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Nadien werd het een stuk stiller rond de Bosnische filmmaker. 'L’enfer' (2005) brak bij zijn Belgische release weinig potten en 'Triage' (2009) werd hier zelfs helemaal niet uitgebracht. Nu is er 'Cirkus Columbia', een pikante zomerfilm met een bittere ondertoon.

woensdag 27 april 2011 17:15
Spread the love

Nu is Tanovi? terug met ‘Cirkus Columbia‘, een bitterzoete komedie die zich afspeelt in 1991 in de aanloop naar de Balkanoorlogen van de jaren negentig.

Met Mercedes en handenvol geld terug naar Herzegovina

Na twintig jaar zelfgekozen ballingschap in Duitsland keert Divko Bunti? naar zijn geboortedorp in Herzegovina terug. Met zijn blinkende Mercedes, aantrekkelijke jonge vriendin, handenvol geld en … zwarte kat maakt hij meteen duidelijk dat het hem menens is.

De communisten zwaaien niet langer de plak en in het gemeentehuis zetelt nu een oude vriend die bij hem in het krijt staat. Divko eist zijn oude huis opnieuw op en zet zijn ex-vrouw en hun zoon op straat. Alles gaat hem voor de wind en zijn Duitse marken staan garant voor zijn geluk, zo lijkt het toch.

Maar het rad van fortuin blijft draaien en op een nacht verdwijnt de kat, zijn vriendin papt aan met zijn bloedeigen zoon en in het dorp stijgen de spanningen tussen etnische Kroaten en Serviërs. In de naburige provincie wordt al gevochten en het ziet er naar uit dat ook hier de vlam snel in de pan zal slaan.

Scenario stopt voor oorlog losbarst

‘Cirkus Columbia’ is geen oorlogsdrama, maar een pikante zomerfilm met bittere ondertoon. Tanovi? laat zich vooral in met de amoureuze verwikkelingen van zijn personages en stopt vooraleer de politiek-etnische implicaties van het geharrewar in het dorpje aan bod kunnen komen.

Zonder haast tekent het uitstekende scenario een fijnmazig net van relaties tussen diverse inwoners van het dorp. Ook de lijzige vertolking van Miki Manojlovi? als protagonist behoort beslist tot de sterke punten van de film.

De vrij grove korrel van DOP Walther vanden Ende (Daens, No Man’s Land) zorgt voor een rafelig beeld, uitstekend geschikt voor de picareske plot. Minder geslaagd is de keuze voor het luxueuze scopeformaat, dat niet gemotiveerd lijkt door het materiaal. Het organische ritme kan ook niet verdoezelen dat Tanovi? best wat meer spankracht in zijn mise-en-scène had mogen leggen.

Idyllische plaatje aan gruzelementen

Het leven gaat gewoon zijn gangetje in dat onooglijke dorpje, dat je kunt zien als een pars pro toto voor het grotere Joegoslavië vlak voor de explosie.

Zoals de geluksbrengende kat symbool staat voor de willekeur van het lot, zo staat de draaimolen waaraan de film zijn titel ontleent voor de eeuwig malende tijd.

“Dat is exact dezelfde molen als uit mijn kindertijd!”, roept Divko bij zijn terugkeer nog vol nostalgie uit. Maar niet veel later zullen er dingen gebeuren die het idyllische plaatje eens en voorgoed aan gruzelementen slaan.

Tragikomedie / reg. Danis Tanovi? / sce. Danis Tanovi? & Ivica ?iki? naar de gelijknamige roman van ?iki? / fot. Walther vanden Ende / mon. Petar Markovi? / act. Miki Manojlovi? (Divko Bunti?), Mira Furlan (Lucija), Boris Ler (Martin), Jelena Stupljanin (Azra), Milan Štrlji? (burgemeester) / pro. ?edomir Kolar, Amra Bakši? ?amo, Marc Bachet & Mirsad Purivatra / BA-FR-B-UK-DE-SI-RS / 2010 / 113’ / dis. Cinéart

‘Cirkus Columbia’ is vanaf 27 april te zien in de Belgische bioscopen (o.a. in Brussel, Antwerpen en Gent).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!