Burgemeester Madrid wil daklozen uit het zicht
Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Daklozen, Spanje -

Burgemeester Madrid wil daklozen uit het zicht

De burgemeester van Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, wil dat daklozen verplicht door de politie van straat gehaald worden. Met het plan haalt hij zich de woede op de hals van politieke en sociale groepen, en veroorzaakt hij tweespalt binnen zijn eigen centrumrechtse Volkspartij (PP).

vrijdag 22 april 2011 10:03
Spread the love

Het nieuws over het voorstel heeft tot een controverse geleid in Spanje. Zelfs de minister-president van de autonome regio Madrid, Esperanza Aguirre, ook van de Volkspartij, zegt tegen “verboden van welke soort dan ook” te zijn die “mensen hun rechten ontnemen.”

De Federatie van Entiteiten die Daklozen Steunen (Fepsh), zegt “gealarmeerd” te zijn door het initiatief. Zij verwijt de burgemeester onwetendheid, omdat hij stelt dat “een ieder die in Madrid op straat slaapt, dat vrijwillig doet en niet uit noodzaak.”

“Het voorstel is een poging armoede onzichtbaar te maken, in plaats van te zoeken naar manieren om daklozen te integreren in de samenleving”, zegt de daklozenfederatie in een verklaring.

Xenofoob

Elena Valeniano, lid van het bestuur van de regerende Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE), gaat nog verder. Ze noemt Ruiz-Gallardóns plan “ernstig xenofoob”. “Het voorstel herinnert mij aan de Wet tegen Zwervers en Criminelen onder de dictatuur van Francisco Franco, die gelukkig is opgeheven toen er een einde kwam aan de dictatuur.”

José Diéguez, een Ecuadoraanse immigrant die twee jaar geleden werkloos en dakloos raakte door de economische crisis, slaapt op het Plaza de Mayor, het centrale plein in Madrid. “Het klopt dat er hostels en daklozenopvangcentra zijn, zoals de burgemeester zegt”, zegt hij. “Maar er zijn er niet genoeg. Ze zijn altijd vol en er zijn wachtlijsten van weken of soms zelfs maanden.”

Zowel voor- als tegenstanders van het plan erkennen dat de meeste van de huidige daklozen op straat zijn beland als gevolg van de langdurige economische crisis. Het zijn immigranten uit Latijns-Amerika, Afrika en Oost-Europa, maar ook grote aantallen Spanjaarden.

Het voorstel om de straten van Madrid schoon te vegen, is niet nieuw. In 2006 stelde Pedro Calvo, een raadslid uit Madrid, voor om bedelaars, prostituees en drugsverslaafden in opvanghuizen en hostels onder te brengen, ook tegen hun wil.

“Het voorstel van Ruiz-Gallardón lijkt hier erg op”, zegt Diéguez. “Ze willen ons allemaal op een hoop vegen. Maar de meeste daklozen die ik ken, zijn mensen die werkloos zijn geraakt.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!