De politie arresteert minderjarige criminelen, maar niet veel later komen ze vrij. Agenten raken hierdoor gedemotiveerd en justitie krijgt kritiek over de slechte aanpak.
De communicatie tussen beide instanties laat vaak te wensen over en de samenwerking tussen ADAM en andere diensten kan verbeteren. Ook de stad Antwerpen moet een duidelijke lijn volgen om jeugdcriminaliteit gerichter aan te pakken.
Meer dan alleen jeugdinstellingen
Volgens Kris Renckens, directeur van ADAM, loopt tien tot vijftien procent van de jongeren geen school voordat ze bij ADAM terechtkomen; ze hebben evenmin een nuttige vrijetijdsbesteding.
“Vaak zijn deze jongeren in se geen slechte mensen, maar wegens allerlei omstandigheden zoals een problematische opvoedingssituatie, een gebrek aan opleiding of traumatische ervaringen tijdens hun jeugdjaren, raken ze aan lagerwal.”
“In zulke gevallen vormt opname in een jeugdinstelling niet altijd de beste oplossing. Je kunt bij deze jongeren beter elke vorm van ontwikkeling stimuleren.”
Om het gedrag van jongeren juist in te schatten, wil de stad Antwerpen de overdracht van gegevens tussen de verschillende diensten vergemakkelijken zonder de privacy te schenden. Zo hoopt de stad taboes rond jeugdcriminaliteit te doorbreken, bij alle culturen.
Herstelgerichte aanpak
Sinds 2001 tracht ADAM jeugddelinquenten in Antwerpen te heroriënteren via herstelbemiddeling en leerprojecten. De jeugdrechter heeft de keuze uit verschillende alternatieve maatregelen.
Naast plaatsing in een jeugdinstelling kan hij jonge delinquenten gemeenschapsdienst en leertrajecten opleggen of hen verplichten tot Herstelgericht Groepsoverleg (Hergo).
Bij Hergo tracht de jonge dader de gebroken band met het slachtoffer te herstellen in overleg met een politiebeambte en steunfiguren.
© 2011 – StampMedia – Tekst: Hoi-Fung Ng en Tim Valkiers