Verslag, Nieuws, België -

Zware straffen voor actievoerders Greenpeace tijdens eurotop

De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde tien mensen tot 1 maand voorwaardelijke celstraf en een boete van 1100 euro voor hun deelname aan een vreedzame actie van Greenpeace tijdens de eurotop van eind 2009.

donderdag 17 maart 2011 16:11
Spread the love

Op 10 december 2009, aan de vooravond van de klimaatconferentie in Kopenhagen, wist Greenpeace met drie limousines tot vlak bij de ingang van de eurotop te geraken. Grote verbazing bij de veiligheidsdiensten toen geen politici of sherpa’s uitstapten maar actievoerders die een spandoek ontrolden: “EU, red Kopenhagen”.

De actievoerders werden gearresteerd en werden beschuldigd van “gebruik en aanmaak van valse documenten”. Volgens Greenpeace vermeldden de pasjes die ze bij hadden nochtans duidelijk de naam van Greenpeace.

“Deze vervolging is buiten alle proportie. Ze getuigt van een trend om actievoeren te criminaliseren, ook in landen met een traditie van vrije meningsuiting”, reageert Greenpeace.

“Als deze ontwikkeling zich doorzet, wordt het voor organisaties zoals de onze zeer moeilijk om hun rol te spelen”, zegt Michel Genet, directeur van Greenpeace België.

Greenpeace overweegt in beroep te gaan. “Actievoerders zijn geen criminelen. Als ze wel op een dergelijke manier behandeld worden, heeft dat belangrijke gevolgen voor de samenleving en is dat een ondermijning van de democratie”, waarschuwt Genet.

take down
the paywall
steun ons nu!