Nieuws, België, Greenpeace, Proces, Vrije meningsuiting, VN-Klimaattop Kopenhagen, Michel Peremans, Ludieke actie -

Elf Greenpeace-activisten voor de rechter in rodeloperproces

BRUSSEL - Donderdag voerden enkele tientallen Greenpeace-activisten een ludieke actie voor het Brusselse Justitiepaleis. Ze rolden symbolisch de rode loper uit voor het 'rodeloperproces' dat er van start ging. Elf Greenpeace-activisten staan terecht na een klimaatactie tijdens een Europese top in 2009 in Brussel. Ze worden beschuldigd van valsheid in geschriften en riskeren vijf jaar cel.

vrijdag 18 februari 2011 12:05
Spread the love

Elf Greenpeace-activisten hebben eind 2009 een ludieke actie ondernomen tijdens een EU-top in Brussel. Ze geraakten samen met de limousines van de Europese regeringsleiders ongemerkt binnen in de conferentiezaal waar een Europese top zou plaatsvinden.

Eens binnen rolden ze een spandoek uit waarin ze de Europese ministers opriepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en tot een dwingend klimaatakkoord te komen op de VN-Klimaattop van Kopenhagen.

De elf activisten werden bijna twintig uur aangehouden en voor de rechter gedaagd. Donderdag 17 februari startte hun proces. Ze worden beschuldigd van schriftvervalsing en valsheid in documenten. Ze riskeren vijf jaar effectieve gevangenisstraf.

Volgens Michel Peremans, campagnedirecteur van Greenpeace, waren de badges die de activisten bij hun actie gebruikten helemaal niet vervalst. Er stond duidelijk ‘Greenpeace’ op. Ze werden door de veiligheidsmensen niet eens gecontroleerd. Dus kon er ook nooit sprake zijn van misbruik of ‘valsheid in geschriften’.

“De actie is een vorm van vrije meningsuiting die voor iedereen moet worden gegarandeerd in onze democratie. We rekenen erop dat de rechtbank duidelijk zal begrijpen dat dit om een geweldloze actie ging en dat er helemaal geen misbruik was”, aldus Michel Peremans.

take down
the paywall
steun ons nu!