Cultuur, De week in muziek, Free song -

Luisterpost: De week in muziek 14.02

In muziekland was er de dood van de autocassettespeler, de reactie van de muziekindustrie op minister Schauvlieges geluidsvoorstel. Daarnaast serveren we een pak legale dowloads, concertaankondigingen en de cd’s die deze week opfleuren. Namen? PJ Harvey, The Bony King Of Nowhere, Mogwai, Buffalo Tom, The Decemberists…

maandag 14 februari 2011 00:52
Spread the love

Reactie op Minister Schauvlieges voorstel

Deze week kwam er ook een uitgebreide reactie van de muzieksector op het hier al besproken geluidsvoorstel van minister Schauvliege. In het document worden door de muzieksector een aantal zaken vastgesteld. Naast de strengere regelgeving dan in de rest van Europa, blijkt ook dat het voorstel enkel van toepassing is op elektronisch versterkte muziek en niet op andere geluidsfactoren (sportmanifestaties, niet-versterkte muziek, MP3-spelers…) iets wat niet te rijmen valt met het gelijkheidsbeginsel. Het haast volledig voorbijgaan aan de blootstellingstijd – enorm bepalend voor gehoorschade – is nog een element dat bekeken moet worden. Verder worden er ook vragen gesteld bij het feit dat de sensibilisatie en preventie op de organisatoren worden afgeschoven en de regering daar zelfs niet aan denkt. Ook is er de problematische bepaling van de zogenaamde drie categorieën (zie voorstel), zijn er de (juridische) problemen die de verschillende meetapparatuurklassen opleveren… en is er vooral het feit dat vele kleine clubs de maatregelen onmogelijk kunnen realiseren en bijgevolg de deuren zullen moeten sluiten. De volledige reactie vindt u in bijlage.

Downloads

Even grossieren. We kunnen u de maandelijkse oogst van de Better Propaganda –website aanbevelen, met onder meer tracks van Beach House, John Vanderslice, Papercuts, Akron/Family, Mogwai, Wolf People… De meeste ervan hebben we u reeds gesignaleerd, maar hier vindt u er meer dan 40… Terwijl er ondertussen ook al van Panda Bear, Cut Copy, Fleet Foxes… aan toegevoegd werden.

Maar het kan altijd nog meer, de beruchte grime-producer Wiley heeft in een –toch wel – zotte bui ruim 180 tracks op het net gegooid. De mannen van Fact Magazine hebben ze allemaal in acht propvolle zipfiles gebundeld. Voor liefhebbers van harde beats, rauwe woorden en veel creativiteit.

En om in de overtreffende trap te gaan, de rapper Lil B heeft zo maar eventjes 676 eigen liedjes in één mixtape gestopt. We zijn zelfs niet aan de download ervan begonnen, maar indrukwekkend is het wel en Consequence Of Sound geeft links en uitleg.

Op die site staat ook een fijne cover van R.E.M’s ‘Cuyahoga’ door The Decemberists. Iets gemakkelijker te digesteren.

En voor wie graag van remixen houdt en er zelf ook eens zich wil aan wagen: R.E.M. geeft via haar website in één bundel een paar honderd tracks van de percussie, blazers, piano’s, akoestische gitaren, drums, mandoline, elektrische gitaren… van ‘Ity Happened Today’ om aan de slag mee te gaan en ze te remixen! Ze worden in AIFF en Garageband-bestanden afgeleverd. Jouw resultaat kan je posten op een speciale soundcloud-pagina.

De veteranen van Buffalo Tom zijn weer op pad met een nieuwe plaat in het vooruitzicht en ze geven als cadeautje voor de fans een akoestische EP weg met daarop vier tracks waaronder een verrassende cover van New Order.

Op de Music Is Life Is Music-site kan je op een bepaalde plaats je favoriete song vastpinnen en er een woordje commentaar bij leveren. Je kan het liedje in kwestie ook horen. Ook in ons landje zijn er al een paar plaatsen getagd, waaronder Leuven (Lady Linn), Brussel (Pearl Jam), Antwerpen (Radiohead) en Erps Kwerps (Jeff Buckley)… Laat u ook gaan, hier.

Concerten

Er vielen ook heelwat concertaankondigingen in onze mailbox. Zo zijn er de eerste namen van het vijftiende Dominofestival, meteen ook het laatste, aldus artistiek directeur Kurt Overbergh. Tussen zes en 13 april komen weer de meest aparte en extravagante acts naar de AB, swingend van pure schoonheid tot brutale noise. Daartussen onder meer Hildur Gudnadottir, Darkstar, Hype Williams, o0o00, Meat Beat Manifesto, Cindytalk, Wu Lyf , Spookhuisje, Belle & Sebastian, Battles, Oneohtrix Point Never, Games, Jóse González & The Göteborg String Theory …

Ook het goed volk van Les Nuits Botanique heeft nieuwe namen in de aanbieding:  Bracken, Brandt Brauer Frick, Cascadeur, Chapelier Fou, Dark Dark Dark, Fiction, Florent Marchet, Heidi Spencer and Rare Birds, Irma, Jacques Duvall, Laurent Garnier, Leif Vollebekk, Low, Manyfingers, Matt Elliott, Micah P Hinson, Papas Fritas, The Walkmen, Sam Amidon en Villagers. 

Verder liet Dour een reeks van namen uit de elektronica los: Vitalic V Mirror, Erol Alkan, The Japanese Popstars, The Qemists, Shy FX & Digitalsoundboy System feat. Breakage, B traits, Donaeo, Youngman and Stamina en Luke Vibert.

De Vlaamse Selah Sue kondigt dan weer een derde concert aan in de AB. Haar eerste concert op 11 maart in de Grote Zaal van AB was in geen tijd uitverkocht en voor het tweede concert zijn ze ondertussen aan de laatste tickets toe. Omdat dit alles bereikt werd zonder dat het debuutalbum van Selah Sue in de winkel ligt is er een derde én laatste ABconcert op zondag 13 maart.

Live deze week onder meer Gold Panda, PJ Harvey, The National, Joan As Police Woman, 11 Songs, Tu Fawning, Iron and Wine… Meer details in onze kalender hieronder. Tenslotte nog vermelden dat alle 12450 tickets van de 16 concerten van de akoestische februaritournee van Absinthe Minded zijn uitverkocht.

Interessante cd’s uit deze week:

The Bony King Of Nowhere ‘Eleonore’

P.J. Harvey ‘Let England Shake’

Gruff Rhys ‘Hotel Shampoo’

Mogwai ‘Hardcore Will Never Die, But You Will’

Galacticos ‘Paint The Town Rad’

Bright Eyes ‘The People’s Key’

Cowboy Junkies ‘Demons’

The Dears ‘Degeneration Street’

Drive-By Truckers ‘Go-Go Boots’

Twilight Singers ‘Dynamite Steps’

Yuck ‘Yuck’

We kunnen u nog één feitje niet onthouden: de laatste auto met een cassettespeler in het dashboard is ergens in 2010 van de band gerold. En die kar was dan nog wel een Lexus.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!