Cultuur, Recensie, CD-bespreking, British Sea Power, Valhalla Dancehall -

Luisterpost: British Sea Power ‘Valhalla Dancehall’

Bij ons niet echt bekend, maar in het thuisland een van de meest gewaardeerde bands van de afgelopen jaren: British Sea Power. De groep draait al sinds 2000 mee, maar telkens worden hun platen enthousiaster ontvangen. En met recht, als we op ‘Valhalla Dancehall' afgaan.

dinsdag 11 januari 2011 00:27
Spread the love

British Sea Power kerfde het afgelopen decennium langzaam maar zeker aan de weg, zonder ooit gehyped te worden. De band heeft nog nooit een teleurstellende cd gemaakt, maar is toch constant blijven veranderen en groeien. 

Zo was hun vorige cd een soundtrack voor de 75-jaar oude stomme film ‘Man Of Aran’ en een van de beste postrockplaten die we kennen. Daarvoor verscheen ‘Do You Like Rock Music?’. Een pakkend onderzoek dat de vraag in kwestie meteen briljant pareerde. Want ja, deze groep durft al eens een concept binnen te smokkelen in haar muziek en kanttekeningen te plaatsen bij het hele rockcircus.

‘Valhalla Dancehall’ combineert de twee laatste cd’s met veel elan. Enerzijds bijtend rockend zoals in de opener ‘Who’s In Control’ (met de mooie zin ‘Sometimes I wish protesting was sexy on a Saturday night’) en anderzijds breed uitvloeiend in tracks als het meer dan elf minuten durend ‘Once More Now’. Het is een werkstuk geworden dat meer dan één beluistering eist, omdat het zo veelomvattend en subtiel is.

De groep – die zowel muzikanten uit het noorden als het zuiden van Engeland bevat – laat hier weer horen dat ze midden in deze wereld staan. Het beeld dat ze van hun land schilderen combineert de harde realiteit (de dancehall) met hoger sferen (Valhalla). Een mooi voorbeeld hiervan is de single ‘Living Is So Easy’. Een makkelijk deuntje over het schijnbare gemak van leven, shoppen en sterven. Montaigne on the rocks, zeg maar.

Voor de rest kan de groep het niet laten om militaire referenties als ‘Stunde Null’ (een term die aanduidt dat een bepaalde oorlogsoperatie aanvangt) en ecologische vraagtekens het werk binnen te loodsen en klinkt het gezelschap nog steeds eerlijker dan eender welke andere band die we kennen. 

Een vroeg en soms grillig hoogtepunt in het prille jaar.

Beoordeling: ++++

(Rough Trade)

indierock/postrock

take down
the paywall
steun ons nu!