Cultuur, Recensie, Dubstep, Darkstar -

Luisterpost: Darkstar ‘North’

De muziekstijl waar dit ogenblik het meest in gebeurt, heet dubstep. Een elektronisch dancegenre dat door de veelgelaagdheid ook thuis bijzonder goed te beluisteren valt. Een immense stroom van tracks is al jaren gemeengoed, maar de laatste jaren verschijnen er ook knappe full-cd’s uit die hoek. Eén daarvan is ‘North’ van het trio Darkstar.

vrijdag 19 november 2010 00:21
Spread the love

 Dubstep is een bij uitstek donkere soort muziek die gebruikt maakt van de tegenstelling tussen wriemelende baslijnen en vrij trage drumpatronen. Koningen hiervan zijn onder meer Kode9, Burial, Benga en Skream. Ook Darkstar werd al snel een gevestigde naam in het genre door de opmerkelijke single ‘Aidy’s Girl Is a Computer’ uit 2009. De track gooide zelfs hoge ogen buiten het vrij besloten wereldje. 

 
Het duo James Young en Aiden Whalley leek dan ook op weg om hun grote voorbeelden te volgen. Maar toen voegden ze zanger James Buttery aan hun project toe. De make-over was haast compleet, zoals nu blijkt uit ‘North’. Niet alleen gooiden ze de bas haast volledig overboord, maar je voelt door alles heen waar de Britten vandaan komen: de poorten werden wijd opengegooid voor invloeden als Radiohead, de synthesizer new wave (denk aan David Bowie’s ‘Low’, Human Leaugue, OMD, Kraftwerk…) en zelfs r&b. 
 
Het geheel test de verwachtingen van de luisteraar in hoge mate. We moeten dus eerlijk toegeven dat we eerst wat vreemd opkeken. ‘North’ is immers ver verwijderd van het clichébeeld van Dubstep . De duisternis van Burial loert zeker om de hoek, maar de muziek heeft ook het soort van popkwaliteiten die we niet snel met dubstep zouden verbinden. 
 
Bevrijd van de vooroordelen, blijkt ‘North’ (Young en Whalley komen uit Manchester…) een traag groeiend werkstuk met een stel diep aangrijpende momenten en een neiging naar ambient. In een paar Britse besprekingen wordt deze cd dan ook sadstep genoemd in plaats van dubstep, maar het werd vooral een plaat die het verleden opnieuw in de picture plaatst. We moesten bij voorbeeld denken aan Games, het zijproject van Oneohtrix Point Never en verder zullen ook de liefhebbers van onder meer The Knife, Portishead en The XX hier hun gading vinden. 
 
Zo is ‘North’ naast de meest commerciële plaat van het genre – uitgebracht op het bekendste label ervan – meteen ook een vreemde eend in de bijt. De die-hards gruwelen. Maar dat neemt niet weg dat dit een meer dan fijne cd is.
 
Beoordeling: ++++
(Hyperdub)
 
Legende:
-: om te vergeten
+: enkel voor fans
++: ongelijk niveau
+++: goed
+++1/2: zeker checken
++++: uitstekend
++++1/2: gegarandeerd in de eindlijst
+++++: plaat van het jaar

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!