Dance, Electronic, Gold panda -

Luisterpost: Gold Panda ‘Lucky Shiner’

Electronica/dance wordt al te vaak monotonie en hersenloosheid verweten. Toch blijken Britse producers/muzikanten als Four Tet, Jon Hopkins en Gold Panda te bewijzen dat hun bedachtzame beats wel degelijk werken. Zo maakte Four Tet met ‘There Is Love In You’ een van de platen van het jaar en ook Gold Panda levert (eindelijk) een sterk debuut af.

zondag 24 oktober 2010 19:11
Spread the love

 Derwin Panda is al een paar jaar actief als producer/remixer van allerlei tracks als ‘Quitter’s raga’. Zo wist hij zich bij de incrowd langzaam maar zeker te positioneren als een van de veelbelovende namen. Nu de man 30 is, laat hij uit de honderden tracks die hij in de loop der jaren verzamelde een full-cd verschijnen. 

Gold Panda sampelt liefst oude platen en bewerkt die zodanig dat je een modern geluid krijgt, met een patina van vroeger. Soms mondt het toch uit in onvervalste dance zoals ‘Vanilla Minus’, maar andere keren klinkt het allemaal geheimzinnig en oriëntaals (‘I’m With You But I’m Lonely’ of de tweede versie van de single ‘You’). Dat laatste hoeft niet te verbazen, want de Londenaar studeerde in Japan.
Dat de plaat daarnaast een zekere Britse flair heeft, komt onder meer doordat de cd opgenomen werd in een landelijk huis in Essex. Een andere belangrijke factor is de nostalgie die deze elektronica uitstraalt, maar dat kan ook moeilijk anders met een plaat die naar Gold Panda’s grootmoeder werd genoemd. Niet alle tracks zijn echter even geslaagd: ‘After We Talked’ geeft wat te veel plaats aan de gesampelde beats om meer dan interessant te zijn.
Dat Gold Panda verder niet verdrinkt in obscuriteit moeten we wijten aan de messcherpe mix van James Shaw (Simian Mobile Disco) die het geheel boven huis- en tuingefröbel uittilt. Modern, maar warm. Je moet het maar doen.
 

Beoordeling: ++++
(No Town Recordings)
 
legende:
-: om te vergeten
+: enkel voor fans
++: ongelijk niveau
+++: goed
+++1/2: zeker checken
++++: uitstekend
++++1/2: gegarandeerd in de eindlijst
+++++: plaat van het jaar

 

take down
the paywall
steun ons nu!