Limburgse moslims organiseren ‘benefiet’ maaltijden voor Pakistan
Samenleving, Lokaal, Attawassul, benefiet, Chabab Al-Muslimeen, Genk, Houthalen, iftar, Islam, Limburg, moslims, Pakistan, Pakistan 1212, stampmedia -

Limburgse moslims organiseren ‘benefiet’ maaltijden voor Pakistan

In Genk en Houthalen houden moslims een geldinzamelactie voor Pakistan. De Marokkaanse vzw Attawassul neemt in Genk het initiatief. Jonge vrouwen en meisjes van de vereniging ‘Chabab Al-Muslimeen’ van de Marokkaanse moskee in Houthalen nemen ook daar het voortouw.

donderdag 2 september 2010 12:19
Spread the love

“Vorig jaar deden we een oproep voor Haïti, dit jaar gaat onze aandacht naar Pakistan”, vertelt Mohamed Oumensour (33), secretaris van Attawassul. Een zaterdagavond met een volle zaal moslims in het buurthuis van Waterschei is het resultaat van zijn oproep voor een gezamenlijke iftar (de maaltijd die moslims nuttigen kort na zonsondergang tijdens de vastenmaand ramadan, nvdr) in het teken van Pakistan. “Deze iftar is ook de 11de editie die we als vereniging organiseren.”

Shabakia

“In Brussel en Luik organiseerden moslims eerder al benefietavonden. Blijkbaar volgen moslims in Limburg vooral de lokale media, want de ernst van de situatie voor de Pakistanen is ook bij ons traag doorgedrongen”, vertelt Oumensour. Tijdens de maaltijd neemt hij even de tijd om de aanwezigen te herinneren aan de oproep voor Pakistan.

Shabakia, een Marokkaans zoet gebak met veel honing, is in de zaal in pakketten te koop voor een bedrag van zeven euro. “Hogere bedragen mogen ook”, zegt Oumensour. Daarnaast verkoopt een handelaar kledij en loopt ook iemand rond met een doos waarin eender welk bedrag gegooid mag worden. “De opbrengst storten wij door naar de humanitaire organisatie Islamic Relief.”

Meulenberg

De dag na de iftar in Genk organiseren enkele meisjes een gelijkaardige actie in Houthalen, deze keer geheel op vrouwen gericht. “Zoals elk jaar organiseren we een avond tijdens de ramadan waarbij we de lokale moslims proberen samen te brengen”, vertelt Naïma Manti (22) in de moskee ‘Masjid Al Mouslimine’ in de wijk Meulenberg in Houthalen.

Samen met Soumia Moumn Lidrissi (18) heeft ze het concept voor de iftaravond bedacht. Beiden zijn lid van de meisjesgroep Chabab Al-Muslimeen. Manti: “Een week lang staan drie dozen in de moskee waar de bezoekers geld in kunnen leggen, één bij de inkom en de andere twee bij de mannen- en vrouwengebedsruimtes.”

‘Gestolen’

Aanvankelijk waren ze niet van plan om de iftar te houden. “Velen kwamen later terug uit hun vakantie in Marokko. Maar achteraf leek het ons toch wijs om het dit jaar niet over te slaan.” Dit jaar is het derde jaar op rij sinds de oprichting van de jongerenafdeling in 2007.

Naïma Manti kreeg het idee door een gelijkaardige oproep voor Pakistan op de website van de ngo Islamic Relief. “Het idee heb ik dus gestolen, maar het is voor een goed doel”, lacht ze. Moumn Lidrissi zette het idee om in actie. “Een lezing door Latifa over liefdadigheid, voorafgaand aan de iftar is ideaal. Haar boodschap komt altijd goed aan bij de mensen.”

Dankbaar

Latifa Ait Bahaouidder (39) uit Genk spreekt de moslima’s aan op hun plichten in de islam. “Ik gebruik voorbeelden uit de Koran waarin God ons herinnert dat wij dankbaar moeten zijn”, legt ze uit. “De boodschap is dat wij gezegend zijn omdat wij meer hebben dan mensen elders. Daarom is het onze plicht om te geven aan zij die het nodig hebben, simpelweg omdat wij het kunnen geven.”

Ait Bahaouidder geeft als vrijwilliger lezingen in het Nederlands en is in het dagelijkse leven huisvrouw en moeder. De meisjes kozen de spreekster uit “omdat ze ons aanspreekt op een hedendaagse manier, op ons niveau, waarbij ze zaken aanhaalt die voor ons herkenbaar zijn. Ze is ook vlot te begrijpen.”

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

take down
the paywall
steun ons nu!