Brugse bisschop misbruikte jarenlang minderjarige
Verslag, Nieuws, België -

Brugse bisschop misbruikte jarenlang minderjarige

Bisschop Vangheluwe heeft gedurende een periode van zes jaar een minderjarige jongen seksueel misbruikt. Via een communiqué, dat deze middag werd voorgelezen tijdens een persconferentie, bekende Vangheluwe zelf de feiten. Hij heeft zijn ontslag aangeboden bij de paus

vrijdag 23 april 2010 14:31
Spread the love

Het slachtoffer heeft op 20 april contact opgenomen met kinderpsyciater Peter Adriaenssens, de voorzitter van de Commissie voor de behandeling van klachten wegens seksueel misbruik in een pastorale relatie. Vangheluwe had al lang contact met het slachtoffer en zijn familie, maar het slachtoffer kon niet leven met het feit dat de kerk geen maatregelen nam tegen de bisschop. Daarom stapte hij naar de commissie. De Kerk benadrukt dat er behalve de bisschop niemand op de hoogte was van het misbruik.

“Alle aspecten van het leven van het slachtoffer zijn aangetast door dit misbruik”, zegt Peter Adriaenssens. “Er is sprake van machtsmisbruik door Vangheluwe. Als de feiten actueler waren zou er zeker een strafrechtelijke vervolging van gekomen zijn.”

Vangheluwe heeft de feiten niet ontkend. Hij nam ontslag onder de druk van het slachtoffer, de omgeving van het slachtoffer en de commissie van Adriaenssens. “Hiermee bewijzen we dat we wel degelijk functioneren en dat we de problemen willen en kunnen aanpakken”, zegt Adriaenssens.

Aartsbisschop Léonard roept andere mogelijke slachtoffers van misbruik op om klacht in te dienen.

De mededeling van Roger Vangheluwe (voorgelezen door perschef Peter Rossel)

“Toen ik nog geen bisschop was en ook nog enige tijd daarna heb ik een jongen uit een bevriende omgeving seksueel misbruikt. Het slachtoffer blijft erdoor getekend. Tijdens de voorbije decennia heb ik dit herhaaldelijk bekend tegenover hem en zijn familie en om vergeving gevraagd. Maar zowel bij hem als bij mij komt er geen genezing. Door de mediastorm van de laatste weken is het trauma weer sterker geworden. Het is niet langer houdbaar. Ik heb ontzettend veel spijt van wat ik gedaan heb en bied mijn diepe excuses aan aan het slachtoffer en zijn familie en ook aan de hele kerkgemeenschap en aan de maatschappij. Ik heb aan paus Benedictus XVI mijn ontslag aangeboden als bisschop van Brugge. Dat werd deze vrijdag aanvaard. Ik trek me nu terug voor verdere bezinning.”

take down
the paywall
steun ons nu!