Supporters buizen hervorming Belgische voetbalcompetitie
Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Voetbal, Play-offs -

Supporters buizen hervorming Belgische voetbalcompetitie

De toeschouwersaantallen tijdens de wedstrijden van Standard en Charleroi afgelopen weekend waren bedroevend. Amper 10.000 supporters op Sclessin en 2.000 op Mambourg. Het systeem met play-offs lijkt geen succes. Supportersclubs zijn het er over eens: volgend seizoen willen ze opnieuw naar het oude systeem.

donderdag 15 april 2010 12:36
Spread the love

Op speeldag drie van de play-offs juichten gemiddeld 9.631 supporters per match hun club toe. Een daling tegenover vorig seizoen, toen gemiddeld 10.386 toeschouwers per wedstrijd in het stadion zaten. Een frappant voorbeeld: de wedstrijd Standard-Germinal Beerschot van afgelopen weekend trok in de reguliere competitie 16.000 supporters meer aan dan hetzelfde duel in play-off 2.

Westerlo-kapitein Jef Delen verklaart die daling in het aantal toeschouwers. “Er is geen interesse in play-off 2. Alleen de top-6 van de Belgische competitie heeft baat bij de hervorming. Om een Europees ticket te bemachtigen, hebben de acht teams uit play-off 2 maar 1 kans op de 8, en dan moeten ze nog tegen de vierde uit play-off 1 spelen”, vertelt Delen.

Spanning

Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League, wil vooral niet te veel op de feiten vooruit lopen. “We wachten met de interne evaluatie tot de competitie eindigt. Op de toeschouwersaantallen wil ik dus niet reageren. Tijdens de reguliere competitie lokten we wel meer fans. Met de hervorming wilden we vooral meer spankracht creëren, daar zijn we toch al in geslaagd. In het oude systeem was Anderlecht al lang kampioen, terwijl er nu nog mogelijkheden zijn voor de concurrenten.”

Marc Ramaekers, voorzitter van supportersclub ‘De Witte’ van Genk, is het daar niet mee eens. “Alleen in play-off 2 kan je spreken van een verhoging van de spanning. Anderlecht wordt in ieder geval kampioen. Play-off 1 lijkt me enkel een schijnvertoning. Voor Genk is de hervorming wel positief, nu strijden we nog voor een Europees ticket.”

Toch hekelt Ramaekers de Pro League. “Vaak moet Genk op zondagavond spelen omdat Belgacom dat zo wil. Geld heeft blijkbaar de overhand genomen op voetbal. Met de mening van supporters houdt de Pro League al lang geen rekening meer. Volgend seizoen wil ik het oude systeem opnieuw”, concludeert hij.

Roeselare

“Een ware ramp”, zo beschrijft voorzitter Brecht Descheermaker van supportersclub ‘Roslar Army’ van Roeselare de situatie van zijn favoriete team.

“Door de competitiehervorming ligt Roeselare zeven weken stil voor het aan de eindronde met de tweedeklassers begint. Er staan slechts drie oefenwedstrijden op het programma om de tijd te vullen. De spelers zullen volledig uit hun ritme zijn”, zegt hij bezorgd.

Ludwig Sneyers van de Profliga ziet de situatie van Roeselare veeleer als een voor- dan als een nadeel. “De spelers kunnen de tijd gebruiken om alles op een rijtje te zetten en fris aan de start van de eindronde te beginnen”, meent hij.

© 2010 – StampMedia – Tomas Bachot

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!