Reportage, Nieuws, Samenleving, België, Stampmedia, Studenten, Huisvesting, Kot, Student, Studentenkot -

Op kot of op krot?

De geur van benzine en de graffiti op de muren is het eerste wat opvalt bij een bezoek aan het ruime kot van de Antwerpse studente Jepke Hertoghs* (21). De toiletten lijken alsof ze zijn achtergelaten door een in alle haast vertrokken scoutsgroep en kapotte ramen zorgen voor wat tocht in de keuken.

vrijdag 9 april 2010 11:45
Spread the love

De stad Antwerpen start na de paasvakantie met een screening van koten om situaties als deze tegen te gaan.

Jepkes rondleiding begint in de keuken waar ze meteen de muizenstrontjes die op het fornuis liggen, toont: “Gezellig hé, zo koken!” Ze loopt verder naar haar kamer waar een zwarte kat op de grond ligt. “Deze heb ik speciaal gekocht om de muizen weg te krijgen. Sinds Does hier is, heb ik al heel wat minder last. Ze heeft al zeker een stuk of negen muizen gevangen op drie maanden tijd.” Het muizenvergif dat de kotbazin beweert te gebruiken, helpt niet, dus moest ze zelf maar met een oplossing komen.

Brandveiligheid

Volgens Jepke is het gebouw helemaal niet voorbereid op een brand. Alleen een brandblusapparaat is aanwezig, “Maar”, zegt Jepke, “als de mensen van de hogere verdiepingen in een brand terechtkomen, geraken zij niet weg, want er zijn ook geen brandladders of brandalarmen.”

Het merendeel van de vierentwintig huurders belt geregeld naar de kotbazin, maar zelf heeft ze het opgegeven. “Ze schuift vrij snel de problemen in onze schoenen. Zo bleek er een stookolielek te zijn in de kelder. Ik kon niet slapen van de stank! Maar onze kotbazin beweerde dat het onze fout was, omdat wij te veel verbruikten.”

De huisbazin hing in de gang een papier omhoog waarop ze de bewoners verzoekt zo zuinig mogelijk met de verwarming om te springen. Het verbruik ligt volgens haar nu al 2.000 liter hoger dan vorig jaar. Verschillende kotbewoners reageren verontwaardigd. Volgens hen brengt de kotbazin het huis beter eerst in orde, alvorens te klagen over een overvloedig gebruik van stookolie.

Jepke moet wel toegeven dat er al enige verbetering is in tegenstelling tot de vorige kotbaas. Het dak werd onlangs vernieuwd en de verlichting is geautomatiseerd. “Toch is er nog veel werk aan de winkel”, gaat ze verder. De elektriciteit valt voortdurend uit wanneer er iemand kookt en het gebouw is slecht geïsoleerd.

Kotscreening

Annelies Kolacny van het Huis van de Student in Antwerpen legt de voorwaarden uit waaraan een kot moet voldoen. “Je hebt de ‘kwaliteitsnormen voor woningen’, zoals de grootte van een kamer, het aantal toegelaten bewoners en verzekeringen, voor het als kot beschouwd mag worden. Is hier niet aan voldaan, dan mag het in principe niet worden verhuurd.”

Het screenen van koten is een initiatief van de stad Antwerpen. Het is een proefproject waarbij een aantal studentenkamers na de paasvakantie zullen worden gecontroleerd.

Controleurs van de stad zullen de koten op afspraak bezoeken en ze inspecteren volgens de ‘kwaliteitsnormen voor woningen’. Indien de koten niet in orde zijn, krijgen de kamerverhuurders premies om hun gebouwen op te knappen.

Nadien worden nog controles uitgevoerd om de aanpassingen vast te stellen. Als die na lange termijn nog steeds niet zijn uitgevoerd, kan het gebouw onbewoonbaar worden verklaard. Als het project zijn nut heeft bewezen, zal er in het najaar een grootschalige screening plaatsvinden.

In de toekomst hoopt Kolacny dat alle koten worden opgenomen in het bestand van Kotweb, een van de grootste databanken van koten in Antwerpen en omstreken. Die koten zijn zeker conform met de ‘kwaliteitsnormen voor woningen’.

In tussentijd kan iedereen met klachten, ook over privéwoningen, terecht bij Kotweb.

www.studentkotweb.be

* Jepke Hertoghs is een schuilnaam. De studente wilde niet met haar naam in het artikel.

© 2010 – StampMedia – tekst: Sien Wollaert en Xuânnhiên Dao – foto’s: Seppe Van Buggenhout en Charlotte Briers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!