De smaak van diversiteit - Wervel

 

Economie, Cultuur, België, Recensie, Boeken, Biologische landbouw, Diversiteit, Monocultuur, Kemppapier -

Boek: De smaak van diversiteit. Een uitweg uit de monocultuur

Allochtone en autochtone boeren, tuinders en koks vertellen hun verhaal en hun recepten in het Wervelboek 'De smaak van diversiteit. Een uitweg uit de monocultuur'.

vrijdag 2 april 2010 10:51
Spread the love

Deze boeren en hun verhalen zijn het levende bewijs dat we biodiversiteit en culturele verscheidenheid kunnen combineren in onze eetgewoontes. Bovendien gaat het om het eerste boek in België dat gedrukt is op kemppapier.

Graan, aardappelen, groenten, vlees, fruit, bonen en kruiden maken deel uit van een vers en divers voedingspatroon. We voeren heel wat tropische ingrediënten in, maar met de juiste kennis kunnen we ze ook in eigen land telen. Op deze manier legt ons voedsel al heel wat minder kilometers af voor het op ons bord terecht komt. Dat is belangrijk omdat landbouw voor een groot deel bepaalt hoe het landschap zich ontwikkelt.

Diversiteit tussen bevolkingsgroepen en diversiteit in de keuken, het is een eenvoudige combinatie. Maar hoe staat het met de diversiteit op het veld? Als we daar iets willen veranderen moeten we afstappen van het systeem van monocultuur. Daarbij wordt op eenzelfde stuk grond steeds hetzelfde gewas verbouwd. Dit is niet altijd de beste methode om de natuurlijke diversiteit te bewaren.

Wervel vzw is de Werkgroep voor en rechtvaardige en verantwoorde landbouw, zelfs om dit boek te drukken wordt rekening gehouden met de natuur. Aansluitend bij de Greenpeacecampagne ‘Boeken op bosvriendelijk papier!’ is dit boek gedrukt op kemppapier. Dat is beter recycleerbaar dan houtpulppapier en er ging geen bleekprocédé aan vooraf.

‘De smaak van diversiteit. Een uitweg uit de monocultuur’, Wervel vzw, Brussel, 2009, ISBN 978-90-814868-0-4.
Het boek kost 9,50 euro en is verkrijgbaar bij Wervel.be
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!