Hard tegen hard bij Janssen Pharmaceutica
Nieuws, Economie, België -

Hard tegen hard bij Janssen Pharmaceutica

Enorme winsten maken en toch mensen ontslaan, het ligt moeilijk bij de werknemers van Janssen Pharmaceutica. Maar liefst 94 procent van de personeelsleden heeft het sociaal plan naar de prullenmand verwezen. In april knopen de vakbonden opnieuw gesprekken aan met de directie.

woensdag 31 maart 2010 17:13
Spread the love

“Dat de tegenkanting zo groot is, komt doordat Janssens Pharmaceutica een eenzijdige beslissing oplegt aan het personeel”, zegt BBTK-secretaris Stan Hens. “Wij willen dat de personeelsleden kunnen kiezen voor een vrijwillig ontslag, want daar zijn zeker mensen toe bereid. Maar de directie wil dat niet. De reden die ze daarvoor aangeven is dat de mensen met de juiste expertise dreigen te vertrekken. Maar dat is nu al het geval, omdat het personeel de onzekerheid beu is. Sinds 2001 staan hier herstructureringen op het programma en dat schept wantrouwen. Het expertiseargument aanvaard ik dus niet.”

“Voor het eerst sinds 2001 wil de directie nu het roer omgooien.”, zegt Hens. “Oorspronkelijk had Janssens Pharmaceutica de hele keten in handen: van de ontwikkeling van geneesmiddelen tot de productie ervan en de verkoop op de markt. Nu behoren ontwikkeling en productie niet meer tot de kerntaak. De directie zal minder inzetten op research en meer op supply chain. Dat wil zeggen dat het bedrijf zoekt naar interessante zaken die op de markt verschijnen om deze dan op te kopen en ze daarna zelf op de markt te brengen.”

“Toch gaat het niet slecht met het bedrijf”, zegt Hens. “Vorig jaar was de omzet van het moederbedrijf Johnson & Johnson 44 miljard euro en de winst bedroeg 9,3 miljard euro. Het probleem is dat ze steeds meer willen en hun enige antwoord daarop zijn besparingen met ontslagen tot gevolg. Het nieuwe verdeelcentrum van farmaceutische producten dat Johnson & Johnson in La Louvière heeft gebouwd schept werkgelegenheid, maar dat is geen voldoende compensatie. De jobs die daar gecreëerd worden zijn namelijk in handen van een onderaannemer.”

“Janssens Pharmaceutica doet alsof de massale nee-stem tegen het sociaal plan niet bestaat”, zegt Hens. “Ze zeggen dat het een fair voorstel was en ze doen nu alsof de uitslag van geen belang is.”

take down
the paywall
steun ons nu!