De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Ali Selvi/FOS

Zo overwin je elke tegenslag

dinsdag 17 december 2019 11:09
Spread the love

Dankzij sociale bescherming mét inspraak!

Iedereen beschermd bij ongevallen, ouderdom, ontslag of ziekte. Het kan! Maar dan moeten solidariteit en inspraak centraal staan.

Hoezo?

De Internationale Arbeidsorganisatie en de Wereldbank geloven in sociale bescherming voor iedereen. Met hun project Universal Social Protection 2030 willen die internationale instellingen, landen bijstaan om hun sociale beschermingssystemen beter uit te bouwen. Zo kunnen ze een steentje bijdragen aan het bereiken van SDG 1.3.

De duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) moeten verschillende wereldproblemen aanpakken. SDG 1.3 wil dat in elk land iedereen op sociale bescherming kan terugvallen. Want een beschermde bevolking helpt om de andere ontwikkelingsdoelen te bereiken.

Waarom?

Sociale beschermingssystemen houden mensen op de been. Denk aan tussenkomsten bij de dokter, ouderschapsverlof, werkloosheidsuitkering of ziekteverzekering.

Het beschermt ons bij tegenslagen waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Door solidair te zijn met wie ziek, oud of werkloos is, vermindert de ongelijkheid.

Sociale bescherming blijft nodig. Meer dan drie vierde van de wereldbevolking komt in levensgrote problemen bij de minste tegenslag. Vier miljard mensen kan niet terugvallen op een enkele sociale beschermingsmaatregel. Zonder buffer zijn ze kwetsbaar voor armoede, ongelijkheid en sociale uitsluiting. Het staat ook ontwikkeling binnen landen in de weg.

Tussen regio’s zijn trouwens grote verschillen. Het merendeel van de onbeschermde mensen woont in Afrika, Azië en de Arabische staten.

Participawie?

Overheden moeten mensenrechten laten gelden. Ze moeten ongelijkheden wegwerken en gaan voor inclusiviteit. Een goed sociaal beschermingssysteem is daarbij essentieel.

Zo’n systeem moet transparant en gedragen zijn door de samenleving. De beste garantie daarop is participatie van sociale organisaties. Dat kan via sociale dialoog, waarbij overheden sociale groepen betrekken bij het vormgeven, beheer en controle van en op het beschermingssysteem.

Bij ons vertegenwoordigen bijvoorbeeld de Belgische mutualiteiten de rechten van de patiënten en beheren ze ook delen van onze sociale zekerheid. Zo houdt ons sociale beschermingssysteem rekening met de lokale context en is er een link naar de bevolking. Zo hoort het!

Dat is ook waar de organisaties waarmee FOS wereldwijd samenwerkt in geloven. Ze nemen deel aan gezondheidsraden, ze controleren wat de gevolgen zijn van nieuwe overheidsmaatregelen en pleiten bij werkgevers voor een eerlijke bijdrage aan sociale beschermingssystemen.

Zo bouwen we aan sociale bescherming voor iedereen: inclusief en kwaliteitsvol, participatief en gericht op lange termijn!

Is dat écht nodig?

Wereldwijd staan we voor grote uitdagingen: de klimaatverandering, populisme, migratiebewegingen en de veranderende arbeidsmarkt waarbij steeds minder jobs toegang bieden tot sociale bescherming.

Door die veranderingen stellen sommigen zich vragen. Moeten die pensioenen wel? Heeft iedereen recht op een werkloosheidsuitkering? Toch is sociale bescherming net de grootste dam tegen die mogelijke problemen. Het is een mensenrecht waar we samen financieel aan bijdragen en bij winnen. Het versterkt de sociale cohesie binnen een samenleving en zorgt voor politieke stabiliteit. Het is de beste waarborg voor waardig werk en inclusieve economische groei.

FOS zet daarom, met hulp van lokale organisaties, haar schouders onder sociale bescherming voor iedereen!

Auteur: Caroline Bal

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!