Een gedode olifant met volledig afgehakt gelaat, om snel de slagtanden te verwijderen in Tsjaad (Stephanie Vergniault/www.reaev.de)

Yahoo onder druk om ivoorverkoop te stoppen

Internetgigant Yahoo komt onder toenemende druk om de verkoop van ivoor via zijn platform te stoppen. Een online petitie tegen de verkoop van ivoor via Yahoo verzamelde al meer dan 1,1 miljoen handtekeningen.

donderdag 28 januari 2016 12:13
Spread the love

Tussen 2012 en 2014 werd via Yahoo Japan, een dochterbedrijf van Yahoo, naar schatting meer dan 12 ton ivoor verkocht, van hele slagtanden tot bewerkte stukken. Yahoo is daarmee de slechtste leerling van de klas, zegt het online actienetwerk Avaaz. “Verschillende grote namen zoals Google en Amazon weigeren nog om ivoor te verkopen”, stelt Avaaz. “Yahoo is een van de weinige online markten waar het nog kan.”

De Avaaz-petitie Yahoo -Stop Your Deadly Ivory Trade is gericht aan de top van Yahoo en verzamelde al meer dan 1,1 miljoen handtekeningen. “Als wereldburgers zijn we ontzet dat u de verkoop van ivoor toelaat op uw platform en zo het uitsterven van olifanten aanzwengelt”, schrijven de ondertekenaars. “We roepen u op om alle verkoop van ivoor dringend te stoppen in Japan en alle andere markten.”

Een woordvoerder van Yahoo heeft inmiddels gereageerd maar doet geen concrete beloften. Yahoo bezit de Japanse dochter maar voor 35,5 procent en is dus geen meerderheidsaandeelhouder, klinkt het defensieve argument. SoftBank, het Japanse telecombedrijf dat 36,4 procent van de aandelen bezit van Yahoo Japan, weigert elke commentaar.

De internationale handel in ivoor is al sinds 1989 verboden onder het VN-CITES-verdrag https://www.cites.org/eng/disc/what.php . Toch wordt er op de binnenlandse markten van China en Japan nog heel wat ivoor verhandeld, dat illegaal het land is ingekomen.

Dat blijft de illegale stroperij val olifanten in Afrika stimuleren. In heel Afrika worden jaarlijks naar schatting nog steeds 35.000 olifanten gedood voor het ivoor van hun slagtanden. In Tanzania is het reeds fel uitgedunde olifantenbestand daardoor tussen 2009 en 2014 nogmaals met 60 procent teruggelopen.

Bron: Yahoo under pressure over ivory sale on its auction site

take down
the paywall
steun ons nu!