De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stopt BNP Paribas ‘wereldwijd’ met het verstrekken van hypotheekleningen?

Stopt BNP Paribas ‘wereldwijd’ met het verstrekken van hypotheekleningen?

zaterdag 10 december 2011 15:03
Spread the love

Een broodjeaapverhaal?

Een broodjeaapverhaal is een verzonnen verhaal dat als waar wordt door verteld. Een bronvermelding is er meestal niet, ook niet als zoiets in de krant geraakt. Vaak weet men iets ‘van horen zeggen’ en wordt het als een vaststaand feit verder verteld. Dikwijls zijn deze verhalen compleet verzonnen. Soms worden ook journalisten en redacteurs bij de neus genomen.

Toen ik de volgende titel gisteren in De Volkskrant zag staan, dacht ik meteen aan een broodjeaapverhaal: “BNP Paribas stopt wereldwijd met hypotheken”

Geef toe: het zou toch sterk zijn indien één van de grootste banken ter wereld zich overal zou terugtrekken uit de hypotheekmarkt. Ik neem ook aan dat er overheden zijn, die dat niet zouden pikken. Ook de Belgische – met haar miljardensteun tijdens de eerste dip van de crisis nog fris in het geheugen – zou daar niet blij mee kunnen zijn.

Misschien heb ik niet goed genoeg gegoogleld, maar op geen enkele Belgische of Franse nieuwswebsite kon ik een bevestiging van het bericht in De Volkskrant vinden. In het BNP Paribas Fortis-kantoor bij ons om de hoek, hoorden ze het in Keulen donderen. Maar ondertussen hebben ze het er wel over bij de NOS. Maar bij de NOS is er geen spoor van het woord ‘wereldwijd’: BNP Paribas stopt hypotheekverkoop.

Volgens de Volkskrant en de NOS zou de Franse bank dus vanaf 1 januari 2012 stoppen met het verstrekken van hypotheken en bracht BNP Paribas haar Nederlandse klanten hiervan al op de hoogte. In de VK luidt het dat de aangescherpte wet- en regelgeving en de verslechterde marktomstandigheden op de kapitaalmarkt de oorzaak zijn van het besluit.

Slecht nieuws is er in Parijs overigens genoeg. Niet alleen is Yves Leterme daar gearriveerd, maar allerlei ratingbureaus stellen de beoordeling van de grote Franse banken neerwaarts bij en de vooruitzichten zijn ook al ongunstig: die hebben het over een negatieve verwachting voor de financiële gezondheid. Zouden ze daarom in aan het panikeren geslagen zijn? Of is er in Nederland iets meer specifieks aan de hand? Misschien is het wel een combinatie van beide die aan de basis ligt van de merkwaardige berichten … .

In Nederland zit het inderdaad goed scheef met de hypotheekmarkt. De prijs van het onroerend goed beleeft er een serieuze dip. Volgens Calcasa, een onafhankelijk bedrijf, dat van zichzelf zegt dat het gespecialiseerd is in de waardering van onroerend goed, zijn de prijzen er de afgelopen 3 jaar met gemiddeld 4% gedaald. In het zuidoosten van Nederland is het nog erger: gecorrigeerd voor inflatie is de woningwaarde bijvoorbeeld in Apeldoorn op 1 jaar tijd zelfs met 11,7% gedaald en in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland gaat het ook goed mis. In Nederland duurt het nu gemiddeld 22 maanden eer een huis verkocht geraakt en dikwijls scheurt de verkoper er dan nog zijn broek aan. De waarde van veel woningen ligt nu 20% lager dan in 2007.
BNP Paribas zou in 2010 voor 4 miljard aan hypotheken verleend hebben in Nederland. Daarmee was het er de snelste groeier met nu een marktaandeel van 6,1 procent. Het is dus ook erg kwetsbaar in een slabakkende markt, die bovendien niet haar thuismarkt is.

Het zou dus best kunnen dat ze bij BNP enige lessen getrokken hebben uit het Amerikaanse subprime-debacle. Daar hebben scherp dalende prijzen ertoe geleid dat hypotheekverstrekkers in moeilijkheden kwamen. Ook o.a. in Spanje en in Ierland was dat het geval. Het is allemaal nauw verwant met de crisisellende die ons momenteel overkomt.

Als gevolg van de recessie zullen de prijzen op de woonmarkt ook in België ongetwijfeld nog meer in de klappen gaan delen. De immosector ziet dat natuurlijk anders, maar we mogen ons ook aan nog meer turbulente tijden verwachten op onze vastgoedmarkt. Het aantal mensen met afbetalingsproblemen loopt ook bij ons op. Dit is het geval voor consumptiekrediet, maar ook voor hypothecair krediet. Een oplopend aantal mensen kan zelfs niet meer in de basisbehoeften voorzien. De kans dat de banken de hypothecaire geldkraan in de toekomst ook bij ons dichtdraaien mag niet onderschat worden. Ze zijn er zeker toe in staat. Volgens Febelfin wordt er ook gedacht aan het duurder maken van het hypothecair krediet.

Deze bijdrage verscheen ook op www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!