Seksuele voorlichting.
Bron: The People Speak!, Flickr / CC BY-NC 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)

Spaanse klas als politiek strijdtoneel

Dat de kersverse progressieve coalitieregering PSOE-Unidas Podemos vroeg of laat door de conservatieve oppositie zwaar op de korrel zou worden genomen was te verwachten. Het eerste politieke duel dat in Spanje de gemoederen doet opwaaien heeft niet te maken met de Catalaanse kwestie maar speelt zich af in het onderwijs. Van de drie partijen die wedijveren om die oppositie te leiden, neemt het extreemrechtse Vox voorlopig het voortouw, achterna gezeten door de Partido Popular en Ciudadanos.

vrijdag 24 januari 2020 16:44
Spread the love

Santiago Abascal, de leider van Vox is in zijn nopjes want een van de programmapunten van zijn partij is een nationale kwestie geworden. Alles draait om de ‘veto parental’ (ouderenveto) waarmee Vox voor de verkiezingen van april 2019 campagne voerde. Vox wil ouders een veto geven wanneer ze niet akkoord gaan met bepaalde activiteiten op school. Schoolgaande kinderen worden dan vrijgesteld van activiteiten die in strijd zijn met de ideologie die thuis heerst. 

Het argument van Vox – en zo staat het ook op hun webpagina – is dat er een “mogelijkheid” bestaat dat leerlingen in het publieke onderwijs bloot worden gesteld aan “indoctrinatie” van de “genderideologie”. Vox mikt daarmee op workshops of lezingen over preventie van homohaat, seksueel geweld of tienerzwangerschappen. De maatregel van Vox zet meteen de deur open voor diegenen die het moeilijk hebben met de evolutietheorie van Charles Darwin om hun kinderen uit de geschiedenis- of biologielessen te houden.

Haatcampagne en verzonnen bewijsmateriaal

Op hun Twitter-profiel verweet Vox de Spaanse overheid “met overheidsgeld pedofilie te promoten”. De grove beschuldiging zorgde ervoor dat Twitter de beslissing nam om Vox te blokkeren “wegens aanzetten tot haat”.

Twitter

Bron: Twitter @vox_es

De partij, die heel actief is op de sociale netwerken, lanceerde een hele reeks foto’s en video’s die de corruptie van minderjarigen in het Spaanse onderwijs moeten bewijzen. Er worden beelden getoond van een sessie seksuele voorlichting voor ouders (niet voor kinderen), andere beelden komen uit universitaire middens in Canada en Peru. In een ophefmakende video – waarvan Vox zegt dat het om een sessie van seksuele opvoeding in een Spaanse lagere school gaat – is te zien hoe twee minderjarige meisjes op handen en voeten rond een op de rug liggende, naakte man kruipen. Ook hier liegt Vox want de beelden tonen helemaal geen workshop over seksuele voorlichting en ze komen ook niet uit Spanje. Het is een performance van de Braziliaanse kunstenaar Wagner Schwartz in het Museum voor Moderne Kunsten van São Paulo. 

Vox en de ultra’s van de katholieke kerk

De hele heisa begon in april 2018 toen de toenmalige regiominister voor Onderwijs van Murcia, Adela Martínez Cachá (PP), voor de plaatselijke pers poseerde met leden van het LGTBI-collectief ‘No te prives’ (ontzeg je niets) dat in scholen lezingen geeft ter preventie van homo-bashing in middelbare scholen. Het ‘Foro de la Familia’, een ultra conservatieve katholieke organisatie reageerde verontwaardigd en eiste dat de school eerst om de toestemming van de ouders vraagt voor dit soort onderwerpen met de leerlingen besproken wordt.

Vox sprong op de kar van het ‘Foro de la Familia’ en het incident in Murcia werd de basis van het ‘veto parental’. In de autonome regio Murcia waar Vox mee in een conservatieve deelregering zit, is dat vetosysteem al van kracht en is het nu de bedoeling van Vox en de Partido Popular om dat ‘veto parental’ ook toe te passen in Andalusië en Madrid. 

Spaanse regering fluit Vox terug

De Spaanse regering reageerde met de eis dat Vox, de Partido Popular en Ciudadanos, de maatregel in Murcia meteen intrekken en dreigt ermee het ‘veto parental’ bij de rechtbank aan te klagen. De Spaanse minister van Onderwijs, Isabel Celaá (PSOE) waarschuwt dat het ouderenveto niet strookt met artikel 1 van de huidige wet op het onderwijs (Lomce 1) waarin verwezen wordt naar “een integrale opleiding van de leerling”.

Volgens haar is het vet0-systeem niet alleen in strijd met de wetgeving van de deelstaten maar ook met de wet op gendergeweld. Het lessenpakket is integraal en ouders kunnen niet naar hartelust kiezen voor een à la carte educatief programma. De regering is van oordeel dat workshops of lezingen tijdens de schooluren over gendergeweld, LGTBI-rechten, pesten op school en xenofobie een noodzaak zijn. Deze initiatieven zijn trouwens geen uitvinding van de huidige PSOE-Unidas Podemos regering maar maakten al deel uit van het lessenpakket toen de Partido Popular aan de macht was.

Promotie van seksuele losbandigheid bij pubers

Het ‘veto parental’ van Vox in Murcia is ondertussen het onderwerp van een nationaal debat. 165 organisaties hebben een manifest tegen het veto ondertekend: “Waarden die in ons land de laatste 40 jaar niet langer optioneel zijn, kunnen we op school onmogelijk optioneel maken.” 

Nu het veto in de berichtgeving een belangrijke plaats heeft gekregen, nemen sympathisanten van Vox geen blad voor de mond om workshops aan te klagen en het onderwijzend personeel met de vinger te wijzen. Een van mijn dochters (15) volgde onlangs een workshop over seksualiteit bij jongeren, gegeven door een koppel dat met dit soort voorlichtingen al jarenlang Madrileense scholen bezoekt.

Na hevig protest van sommige leerlingen heeft het duo voor de eerste keer in haar loopbaan beslist om de workshop maar beter niet af te werken. Tijdens een daarop volgende, zeer bewogen oudervergadering werd het incident besproken. Sommige ouders waren van mening dat het de taak van de families is om over seksualiteit te praten en dat de school haar boekje te buiten was gegaan. Een verontwaardigde moeder vond dat de school met de workshop “losbandigheid bij pubers promoot” en dat leerkrachten in de toekomst hun “eigen ideologie” beter thuis laten en ophouden met “jongens en meisje tegen elkaar op te zetten”. De geschrokken schooldirectie aarzelt nu om zich in de toekomst nog aan dit soort initiatieven te wagen.

Schrijvers van educatief project voor de rechtbank

Het educatieve project van Skolae, goedgekeurd in 2017 door het regioparlement van Navarra en door de Unesco erkend met een prijs, werkt rond vier assen: kritische houding ten opzichte van seksisme, persoonlijke autonomie en economische onafhankelijkheid, leiderschap en empowerment en seksuele voorlichting en preventie van gendergeweld. Na de verkiezingen van 2018 was de strijd tegen het educatieve project het sluitstuk van de verkiezingscampagne van de Partido Popular, Ciudadanos en Navarra Suma (eenheidslijst van nationalisten, PP en Cs). Het onderwerp “erotische spelletjes bij kinderen”, waarbij de seksualiteit van kleine kinderen als onderdeel van het Skolae-project besproken werd, zette kwaad bloed in Navarra. Katholieke groepen en evangelisten namen het voortouw in de strijd tegen Skolae en stapten naar de rechtbank waardoor er op dit moment twee rechtszaken tegen Skolae lopen.

Het is nu wachten op het oordeel van het Hooggerechtshof van Navarra en Marian Moreno, een van de co-schrijvers van Skolae is er niet gerust in. Zij getuigde voor de rechter: “Ik weet niet wat de vuile geesten van extreemrechts denken dat deze spelletjes zijn, maar de term verwijst naar de ontdekking bij baby’s dat zij een eigen lichaam hebben, iets dat tot voor kort bestraft werd. Dit concept, behandeld vanuit de seksuologie, vormt de basis voor het voorkomen van seksueel kindermisbruik. Je leert grenzen te stellen en nee te zeggen”, legde Moreno aan de rechter uit. 

Moreno heeft de gevolgen ondervonden van wat er kan gebeuren met een ouderlijk veto. Sinds 2018 is ze niet meer op de sociale media te vinden. Zij en haar medewerkers werden bedreigd en herhaaldelijk voor pedofielen uitgescholden. 

Torrero’s en jagers in de klas

In Andalusië is de Partido Popular aan de macht met de gedoogsteun van Vox, die erin geslaagd is om 35 voorstellen door te drukken in ruil voor goedkeuring van de begroting van de deelregering voor 2020. Een van de maatregelen is steun voor de jacht en de promotie ervan op scholen, evenals stieren en de promotie van scholen voor stierenvechters.

Een andere beslissing die voor controverse zorgde, is dat Vox er in Andalusië in geslaagd is de term ‘gendergeweld’ (violencia machista) te vervangen door ‘intrafamiliaal geweld’ (violencia intrafamiliar). Ook hier deinst Vox niet terug om valse informatie te verspreiden en blijft zij foute cijfers verspreiden die moeten bewijzen dat de meeste daders van partnergeweld immigranten zijn en dat veel vrouwen valse verklaringen afleggen. Wat Vox betreft zijn feministen erop uit om het evenwicht tussen mannen en vrouwen te verstoren en dus de Spaanse samenleving in de war te sturen. Spanje heeft er jaren over gedaan om veertig jaar nationaal-katholicisme van zich af te schudden en opnieuw wordt in Spanje gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes in vraag gesteld.

 

Foto: The People Speak!, Flickr / CC BY-NC 2.0 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!