De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Recycleren in Zuid-Afrika

Recycleren in Zuid-Afrika

maandag 4 april 2011 10:47
Spread the love

WEVELGEM – Gelukkig weer thuis na twee lange vluchten en veel wachttijd tussendoor! Heerlijk om in de vertrouwde omgeving te zijn en mijn dochter weer te omhelzen die bij vrienden verbleef. Na de conferentie waar ik vorige keer over schreef reisde ik nog een tien tal dagen rond om verschillende Steinerscholen in het Noorden van Duitsland te bezoeken.
Eerst verbleef ik bij de familie Kutassi in Lubeck. Sabine verbleef voor een heel jaar in McGregor met haar drie kinderen. Ze werkte als vrijwilliger als muziekleerkracht op de lagere en middelbare school met wonderlijke resultaten. Ik verbleef ook bij de ouders van onze huidige vrijwilliger Liam in Bremen. Ik werd overal hartelijk en warm ontvangen. De middelbare schoolstudenten die ik toesprak op verschillende scholen toonden interesse in de film en hadden goede vragen. Als fondsenwerver is het altijd belangrijk om persoonlijke contacten te leggen en vanuit dit oogpunt was deze reis een succes.

Eens thuis was het beste nieuws voor mij dat de gemeente nu officieel ons recyclagemateriaal iedere week zal ophalen. Meteen op het gemeentehuis de doorzichtige zakken gaan halen. Ik kreeg er maar drie maar mag er altijd komen bijhalen. Deze zakken met gemengde recyclage worden naar Ashton vervoerd waar er sinds november vorig jaar een verwerkingsmachine in een hangaar is geïnstalleerd. Dit werd gefinancierd door een zustergemeente in Nederland.

Onze school is erkend als een ECO-school en heeft de voorbije jaren een recyclageprogramma gehad die echter omwille van gebrek aan opslagplaats vorig jaar werd gesloten. Maar een leerkracht vertelde me dat nu het opgehaald wordt; de klassen weer zullen recycleren. De 8ste klas van onze school correspondeert met een klas van het Sint-Pauluscollege, afdeling Moorsele, rond ecologie en de verschillende activiteiten die ze plannen op uitvoeren.

Hier is het extra belangrijk om dit soort ecologisch bewustzijn in het leerplan op te nemen. De meeste van onze kinderen maken deel uit van gemeenschappen die arm zijn. In de townships wordt niet gerecycleerd. Integendeel, je ziet de kinderen en volwassenen alles op de grond gooien zonder nadenken. Ook hier in McGregor dorp zie ik de kinderen dit doen. Sinds een aantal jaren moet je in de supermarkt betalen voor de plastieken zak die gebruikt worden om boodschappen in te pakken. Teveel van deze plastieken zakken waaiden in de townships rond en plakten tegen prikkeldraad aan. Geen mooi zicht. En alhoewel het deel uitmaakt van het leerplan en de leerlingen worden aangezet om te recycleren en niets op de grond te gooien moet ik er bijna dagelijkse leerlingen opmerkzaam op maken als ik op de speelkoer kom.

Het vraagt voordurende waakzaamheid en geduld van de leerkrachten om deze lessen in de praktijk te brengen totdat het een gewoonte wordt die de kinderen hopelijk zullen overdragen naar hun gemeenschap.

Dominic en Sylvie van Oosterwyck uit Lier zijn hier vorig jaar november een week geweest om de lagerschoolkinderen te begeleiden in het creatief omgaan met recyclagemateriaal. Gedurende twee uren per dag, voor vier dagen werkten de kinderen in kleine groepjes aan het maken van een reus. De vrijdag hielden we een reuzenoptocht door McGregor-dorp tot groot plezier van de kinderen. We hadden ze zelfs een zelfgemaakte Engelse versie van het liedje ‘Al wie daar zegt de reus die komt, de reus die komt, ze liegen erom…’ aangeleerd.

http://www.mcgregorwaldorf.org.za/

http://www.betterplace.org/projects/3448-mcgregor-waldorf-school

take down
the paywall
steun ons nu!