De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

rapport: ‘Existentieel’ risico op klimaatcrisis kan leiden tot instorting beschaving rond 2050

rapport: ‘Existentieel’ risico op klimaatcrisis kan leiden tot instorting beschaving rond 2050

donderdag 6 juni 2019 12:22
Spread the love

“Zelfs volgens de normen van de akelige voorspellingen in klimaatstudies, is deze studie extreem: de beschaving zelf zou voorbij ‘the point of no return’ kunnen gaan omstreeks 2050.”

Dat is de conclusie van de Australische denktank ‘Breakthrough National Centre for Climate Restoration’, die op 30 mei een rapport uitbracht (pdf) waarin wordt beweerd dat tenzij de mensheid drastische en onmiddellijke actie onderneemt om de klimaatcrisis te stoppen, een combinatie van instabiliteit van de voedselproductie, watertekorten en extreem weer kan resulteren in een volledige maatschappelijke instorting over de hele wereld.

“We moeten collectief optreden”, schrijft de voormalige Australische admiraal Chris Barrie in het voorwoord van de nieuwe studie. “We hebben een sterk, vastberaden leiderschap nodig in de regering, in het bedrijfsleven en in onze gemeenschappen om een ​​duurzame toekomst voor de mensheid te waarborgen.”

Hoewel het rapport erkent dat de totale instorting van de beschaving tegen 2050 een voorbeeld is van een ‘worst-case scenario’, benadrukt het dat “de wereld momenteel volledig onvoorbereid is om de gevolgen van catastrofale klimaatverandering onder ogen te zien, laat staan ze op te lossen”.

David Spratt, de onderzoeksleider van Breakthrough en co-auteur van het rapport, zei op Vice dat ‘veel kennis geproduceerd voor beleidsmakers te conservatief is’, maar dat zijn nieuwe rapport laat zien wat er in het uiterste geval zou kunnen gebeuren in slechts de komende drie decennia, om duidelijk te maken wat er op het spel staat.

“Omdat de risico’s nu existentieel zijn, is een nieuwe benadering van klimaat- en veiligheidsrisicobeoordeling vereist met behulp van scenario-analyse,” zei Spratt.

De studie riep de nationale veiligheidstroepen in Australië en over de hele wereld op om de uitdaging van de crisis het hoofd te bieden.

“Om dit risico te verminderen en de menselijke beschaving te beschermen, is het komende decennium een ​​enorme wereldwijde mobilisatie van middelen nodig om een ​​industrieel systeem met een nul-emissie op te bouwen en het herstel van een veilig klimaat in goede banen te leiden”, aldus het rapport. “Dit zou in schaal vergelijkbaar zijn met de noodtoestandsmobilisatie van de Tweede Wereldoorlog.”

Het idee van noodtoestandsmobilisatie, vergelijkbaar met een wereldoorlog, werd dinsdag in een opiniestuk voor The Guardian herhaald door de winnaar van de Nobelprijs, de econoom Joseph Stiglitz.

Stiglitz riep de wereldregeringen op het dreigende gevaar van de klimaatcrisis te erkennen en dienovereenkomstig te handelen:

“Ja, we kunnen het onszelf veroorloven, met het juiste fiscale beleid en een collectieve wil. Maar wat nog belangrijker is, we moeten het ons veroorloven. Klimaatverandering is onze Wereldoorlog III. Onze levens en beschaving zoals we die kennen staan ​​op het spel, net zoals ze dat stonden in de Tweede Wereldoorlog.”

Spratt was het ermee eens dat een gevoel van collectieve urgentie moet worden gezien als het cruciale element voor wereldregeringen.

“Er is nog maar weinig gelegenheid voor een wereldwijde crisismobilisatie van middelen, waarbij de logistieke en planningservaringen van de nationale veiligheidssector een waardevolle rol zouden kunnen spelen,” zei Spratt.

bron:commondreams.org

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!