De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

NIET SLIM, DAT OPNIEUW PUBLICEREN VAN DE MOHAMMEDCARTOONS IN SEPTEMBER…

NIET SLIM, DAT OPNIEUW PUBLICEREN VAN DE MOHAMMEDCARTOONS IN SEPTEMBER…

maandag 8 februari 2021 23:24
Spread the love

De bekende islamoloog Gilles Kepel denkt dat het opnieuw publiceren van de Mohammedcartoons in september heeft bijgedragen tot een klimaat waarin de moord op Samuel Paty en de aanslag in Nice konden gebeuren. Bovendien was het niet goed voor het proces tegen de daders van de aanslagen van Charlie Hebdo en die daarrond.

 

Gilles Kepel was te gast bij France Inter om te praten over zijn nieuwste boek, ‘Le prophète et la pandémie’. Daarin laat hij zich kritisch uit over de herpublicatie van de cartoons kort voor het proces over de aanslagen van januari 2015. Charlie Hebdo deed het, zo stelt Kepel, om te laten zien wat de aanleiding was voor de moorden op zijn redactie, en de wanverhouding aan te tonen tussen de aanleiding en de slachtpartij, dus de absurditeit van de moorden.

 

Kepel merkt op dat de bedoeling van het proces was de misdaden van het jihadisme aan te tonen in een soort proces van Nuremberg, en de wonden te verzorgen en een boodschap naar de buitenwereld te geven. Maar het opnieuw publiceren van de cartoons was ‘koren op de molen van de vijanden van de Franse laïcité’ zoals Erdogan en de Iraanse leiders. ‘Dat heeft een delirium van een anti-Franse campagne opgeleverd gedurende de hele herfst en die heeft het proces helemaal overstemd. Meteen was ook het effect van het proces gemist. Je kan publiceren wat je wil, maar ik denk niet dat je verplicht bent niet intelligent te zijn. (…) Ik denk dat dat niet erg slim was. Dat is het minste wat je ervan kan zeggen.’

 

Had die herpublicatie ook invloed op de moord op Samuel Paty en de moorden in Nice? Kepel ziet geen rechtstreeks verband, maar denkt dat de cartoons ‘een atmosfeer gecreëerd hebben die de zaken vergemakkelijkte.’ Hij pleit ook hier niet voor censuur, maar: ‘ik geloof dat je ook politiek kan nadenken als je zoiets doet. We hebben een zeer betreurenswaardige situatie meegemaakt in ons land.’

Gilles Kepel te gast bij France Inter

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!