De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Na de Gaza betoging: vrije meningsuiting?

Na de Gaza betoging: vrije meningsuiting?

zondag 2 januari 2011 21:21
Spread the love

PalestinaSolidariteit verspreidt volgend persbericht:

VRIJE MENINGSUITING IN HET GEDRANG IN BRUSSEL
Reactie i.v.m. manifestatie “Gaza! Nooit vergeten!” 26/12/2010 te Brussel

“...de instelling om het er niet mee eens te zijn, om af te wijzen en afwijkende geluiden te laten horen is (…) niets meer of minder dan van levensbelang voor een open samenleving. We hebben mensen nodig die het als een deugd beschouwen tegen de heersende opvatting in te gaan. Een democratie waar een voortdurende consensus heerst, zal niet lang een democratie blijven.” uit “Het land is moe” – Tony Judt.

Zondag 26 december was er een herdenkingsmanifestatie voor Gaza te Brussel. De betoging, met een opkomst van enkele honderden mensen verliep vlekkeloos; wat misschien een verklaring is voor de onbestaande verslaggeving in de reguliere media. (in tegenstelling tot een 20 tal betogers aan de ambassade van Ivoorkust die wel het nieuws haalde op 29-12-2010).

Er werden o.a. Palestijnse sjaals en vlaggen gedragen en t-shirts met de oproep tot de boycot van Israëlische producten.
Wanneer manifestanten na de betoging huiswaarts keerden werden ze tegengehouden door de politie van Brussel. De sjaals en t-shirts liggen “te gevoelig” en moesten uitgedaan worden of zouden worden afgenomen.
Dit zou in het gemeentelijk reglement staan, wat door de politie echter niet kon/wilde voorgelegd worden toen hiernaar gevraagd werd.

De gemeentelijke overheid is hiermee niet aan haar proefstuk toe.
Tijdens een boycot actie van Israëlische dadels vorig jaar werden manifestanten tijdens het uitdelen van pamfletten door politieagenten gevraagd hiermee te stoppen en te verdwijnen.
Volgens de politie was hiervoor geen toelating. Enkelen werden zelfs aangehouden en naar het politiekantoor gebracht.
Vrije meningsuiting is een fundamenteel recht, gewaarborgd door de Grondwet en door het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, dat aan geen enkele andere autoriteit ondergeschikt is.
Er bestaan talrijke middelen om een mening te uiten ( toespraak, pers, actie, kustwerk, kledij, boodschap op t-shirt…).

De regel om eerst een toelating van de burgemeester nodig te hebben alvorens pamfletten te mogen uitdelen op de openbare weg is een onaanvaardbare censuur en duidelijk ongrondwettelijk.
De Raad van State heeft eerder al een regelgeving van de stad Antwerpen i.v.m. dergelijke toelating vernietigd. Hij vestigt de aandacht op het feit dat het over een onwettige preventieve maatregel gaat en dat “ toelaten dat de politie een preventieve controle uitoefent, de weg tot intimidatie openzet” (RVS n° 80.282 van 18 mei 1999).
http://www.progresslaw.net/index.php?pg=29&id=608

PalestinaSolidariteit 02/501 67 49   secretariaat@palestinasolidariteit.be  www.palestinasolidariteit.be

take down
the paywall
steun ons nu!