De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Kondi Band, een essentiële dosis Freetown freestyle.

donderdag 14 oktober 2021 02:46
Spread the love

Sierra Leone’s Kondi Band keert terug met hun langverwachte tweede album ‘We Famous’. Kondi Band is een samenwerking tussen de in LA gevestigde producer Chief Boima (INTL BLK), de Londense Will LV en Sorie Kondi, een blind muzikaal genie dat in Freetown, Sierra Leone woont en op een op maat gemaakte 15-pins duimpiano (kondi) speelt.

Het verhaal van Kondi Band is het resultaat van een reeks toevallige gebeurtenissen en getuigt van de kracht van het internet. Sorie werd blind geboren in Freetown en heeft nooit een formele opleiding gehad. Zijn leven werd verder ontworteld in 1991 toen een complexe en wrede burgeroorlog Sierra Leone overnam. Ondanks de voortdurende vijandelijkheden begon hij in 1998 met de opnames van zijn eerste album, dat hij na 4 maanden voltooide. Op 6 januari 1999 voerden rebellen echter een brute aanval uit op Freetown onder de naam ‘Operation No Living Thing’. Bijna alle inwoners van de stad vluchtten en Sorie werd aan zijn lot overgelaten, gedwongen om zich 5 dagen lang in zijn huis te verbergen terwijl een groot deel van de stad werd geplunderd en afgebrand. Toen het stof was gaan liggen, waren de mastertapes voor zijn album verloren gegaan. De Ghanese producer achter de opnames was naar Ghana gevlucht en Sorie’s carrièreplannen waren ontspoord. Na zijn kans verloren te hebben om een cassette commercieel uit te brengen, begon hij een naam op te bouwen als straatmuzikant, reisde naar lokale dorpen en adopteerde de naam van zijn instrument in het proces. Sorie Kondi.

 

 

Bij toeval zag de Amerikaanse opnametechnicus Luke Wassermann Sorie op zijn kondi spelen in de stad Lungi, vlakbij de internationale luchthaven van Sierra Leone, en hij was meteen onder de indruk van zijn vaardigheden en zijn rijke stem. Samen namen ze zijn eerste studioalbum op. ‘Without Money, No Family’ werd in juli 2007 uitgebracht door de Cassette Seller’s Association of Sierra Leone en later op het EarthCDs label in de Verenigde Staten.

 

Enkele jaren later stuitte Chief Boima op een online video van het nummer. ‘Mijn werk met Sorie begon toen ik de video van ‘Without Money, No Family’ op YouTube zag. Ik werd echt getroffen door zijn prachtige zang en sociaal bewuste teksten. Die ongelooflijke melodieën die hij speelde op zijn duimpiano bezegelden de deal; ik besloot onmiddellijk om het nummer te remixen.’ De resulterende bootleg remix begon te verschijnen in DJ playlists en leidde tot heel wat media aandacht. Als gevolg daarvan nam Sorie’s manager in Freetown contact op met Boima en na een succesvolle Kickstarter-campagne reisde Sorie voor het eerst naar Amerika voor een 5-daagse tour in 2012. Tijdens de reis werkten hij en Boima aan nieuwe opnames die de kern zouden vormen van het debuutalbum ‘Salone’ van de Kondi Band dat in 2016 verscheen op het Londense Strut Records.

 

Voor Boima was de muziek van Sorie een natuurlijke fit met de hedendaagse stijlen. ‘Het album ‘Salone’ legde een directe link tussen techno geboren in de zwarte steden van de Amerikaanse Mid-West, waar ik opgroeide, en roots Afrikaanse muziek,’ legt Boima uit. ‘Sorie Kondi mag dan wel een akoestisch volksinstrument uit Sierra Leone bespelen, maar hij denkt over muziek alsof hij een technoproducer is. De dansvriendelijke puls van zijn cajon-drum, de spiralende melodielijnen van de duimpiano en zijn ongelooflijke zang houden het allemaal samen.’

 

 

Toen Boima in 2017 met het project door Europa toerde, introduceerde hij de Londense producer Will Horrocks (van het gerespecteerde elektronische productieduo LV) in de live line-up en voegde percussie, keyboards en effecten toe. Tussen data in België, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk door, begon het trio nieuwe tracks te vormen en werkten ze gestaag in de daaropvolgende jaren aan een nieuw album.

 

‘We Famous’ is een unieke samensmelting van Sorie Kondi’s onnavolgbare rijke vocalen en de kondi duimpiano met Boima’s en Will LV’s ingewikkelde dansvloer elektronica, Afro-pop, dub effecten en disco.

Het album rekt zijn sonische net uit om bredere dansstijlen te omarmen, met Afro-pop op de aanstekelijke single ‘She Doesn’t Love You’ met de Sierra Leonese singer-songwriter Mariama Jalloh, ‘The Sweetness is Gone’ verhoogt de dub en sound system energie, zware funkbaslijnen op het aanstekelijke ‘It’s God’s World (So Don’t Do Bad’) met L.A. beatscene leider Sweatson Klank, terwijl ‘How Will It Be For Me In This World’ schittert op een bed van elektronische texturen en kondi lijnen.

 

 

De band -die uit een toevallige samenloop van omstandigheden ontstond- heeft zich ontwikkeld tot een van de meest vooruitstrevende en expansieve Afro-elektronische projecten van de afgelopen jaren. Een eenvoudige en zeer effectieve samenwerking tussen twee generaties van uitzonderlijk Sierra Leoniaans talent.

 

‘We Famous’ is uitgebracht op Strut Records en is verkrijgbaar op 2LP, CD en digitaal

https://kondiband.bandcamp.com/album/we-famous

https://strut.k7store.com/kondibandfamous

 

‘We Famous’ is album van de week bij Global Riddims op Groovalizacion Radio.

Luister hier naar de laatste episode  –> GLOBAL RIDDIMS 109

 

Playlist Global Riddims 109

Kondi Band – Yeanoh (Powe’hande Binga’dbe) (Cervo Edit)

David Walters – Papa Kossa (Batida remix)

Muito Kaballa Power Ensemble – Money.Equal.Trouble (Lua Preta Remix)

Koichi Sakai & Afla Sackey – Atenteben Blues (taken from ‘Global Riddims Volume 2’)

Kondi Band ft Sweatson Klank – It’s God’s World (So Don’t Do Bad)

Kondi Band ft Mariama – She Doesn’t  Love You

Kondi Band – Sweetness Don Don

Mamaki Boys – Kagani Kagani

Florence Adooni – Mam Pe’ela Su’ure

Onipa – Yenimno (taken from ‘Two Tribes’)

Les Freres Smith ft Seun Kuti – No Waiting (taken from ‘Global Riddims Volume 1’)

Seaboy – Africa

Calibro 35 – Bushwick, Nigeria

Jaguar – Siguele El Paso

Meridian Brothers Y Conjunto Media Luna – Pensando en mi morena

Los Beltons – Jinetes En El Cielo

Chebeen Teriya – Jeune Africain

Alpha Blondy – Brigadier Sabari

Dawtas of Aya – Perseverança E Resistência (taken from ‘Be My Voice’)

Delonte Rivers – Rise Again

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!