De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Je wordt er impotent van…

Je wordt er impotent van…

woensdag 3 augustus 2011 09:29
Spread the love

Je wordt er ziek van…
Je wordt er moe van…
Ik heb er te weinig van…
Ik wil er geld voor…
Ik krijg er hoofdpijn van…
Ik (een vrouw) zit in ‘die’ periode van de maand…
Ik eet ongezond…

Dat zijn verreweg de meest gehoorde excuses waarom Oegandezen geen bloed willen geven.
Meer als bij ons, is er in Oeganda nood om mensen uit te leggen wat bloed geven juist is. Daarom heeft het Rode Kruis in elke afdeling een aantal vrijwilligers die zich zeer actief inzetten om mensen te mobiliseren om bloed te geven.

Deze vrijwilligers zijn jonge mensen omdat het woord ‘actief’ hier in de letterlijke zin van het woord mag begrepen worden. Ze gaan te voet, met de fiets of op een brommer de gemeenschap in om mensen uit te leggen dat je lichaam automatisch bloed bijmaakt, dat bloed levensnoodzakelijk is, dat er slechts 380 ml wordt genomen van de 5 tot 6 liter die je hebt, dat de naald geen pijn doet,… ‘s Avonds zijn ze – naar eigen zeggen – stikkapot.

Het Rode Kruis in Oeganda neemt zelf geen bloed af, maar werkt daarvoor samen met de regionale bloedbank. Deze is in handen van de overheid. Helaas is er niet altijd voldoende testmateriaal aanwezig in deze centra waardoor bloed dat binnenkomt niet altijd getest kan worden en weggegooid moet worden. Zo zijn er vorige maand nog 2 moeders doodgebloed bij de bevalling omdat er geen geschikt bloed aanwezig was. Men kan hier bloed 35 dagen bewaren.

In het verleden was het mogelijk om bloed te geven wanneer je broer, zus, vriend(in), … het nodig had. Daar is men van afgestapt omwille van de privacy van de donor. Stel dat je bloed geeft en dat blijkt dat het niet bruikbaar is (in 10% van de gevallen) omwille van bijvoorbeeld aids, terwijl de familie zit te wachten op jouw bloedzakje.

Een donor krijgt net als in België een drankje en een snack om terug op krachten te komen. Toch zijn er verschillen: een vrouw mag slechts om de 4 maanden geven en een man om de 3 maanden, terwijl in België geen onderscheid gemaakt wordt tussen mannen en vrouwen, iedereen mag in Vlaanderen 4 keer per jaar geven.

Ook jij kan iemands leven redden: http://www.bloedgevendoetleven.be/

take down
the paywall
steun ons nu!