De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Fu Chronicles, een vernuftige kruising van Kungfu en Afrobeat

donderdag 20 februari 2020 15:46
Spread the love

Gedurende vier decennia van politieke en maatschappelijke onrust van de late jaren 90 tot en met vandaag is Antibalas de stem voor de mensen geweest. Frontman Duke Amayo -een senior meester in de Jow Ga Kung Fu School voor vechtsporten- en Antibalas oprichter Martin Perna begeleiden de luisteraars op hun nieuwe album ‘Fu Chronicles’ door een opwindende reis waar kungfu op een vernuftige wijze gekruist wordt met Afrobeat.

Het album opent met ‘Amenawon’, een eerbetoon Duke Amayo’s overleden moeder wiens middelste naam Amenawon was. De letterlijke betekenis van ‘Amenawon’ vertaalt zich naar ‘moge het water dat je zal drinken, niet voorbijgaan’. Het nummer gaat over het regenwater dat vervuiling wegspoelt en de onthulling van leugens vanwege de overheid. Amayo brengt hulde aan de Yoruba River-godin Yomoja, wiens helende krachten toegankelijk zijn door haar naam aan te roepen. Water is verder een symbool in Kungfu en weerspiegelt iemands vermogen om zich aan elke situatie aan te passen.

‘M.T.T.T. Pt 1 & 2’ duikt terug in de tijd toen Gabe Roth (Daptone Records) en leden van Antibalas eind jaren 90 met Amayo studeerden aan zijn dojo. ‘Mother Talker Tic Toc’ werd oorspronkelijk gecomponeerd in 1999, blijft een verzengend middelpunt van hun live repertoire en is nu voor de eerste keer op album verschenen. Amayo opent het nummer dat verwijst naar het Afrikaanse spreekwoord ‘De waarheid en de ochtend wordt daglicht met de tijd’.

Vorig jaar speelde de band nog een fantastisch concert in Het Depot in Leuven en daar stelde ze toen al hun nieuwe single voor. ‘Fight Am Finish’ is een soundtrack voor dromers en activisten en roept de geesten van Seshat en Ogun op als een middel om onze wereld opnieuw op te bouwen met wijsheid.

Frontman Amayo is ook grafisch ontwerper en tovert hier trouwens een mooie albumhoes uit de mouw. De hoes verandert de ‘Avenue of the Americas’ in ‘Indigenous Way’ met zijn moeder torenhoog boven het centrum als een symbool van de toekomst die het inheemse recht terugwint. En Antibalas promoot de technologie van morgen met hun Zonnetempel waar men de kunst van kungfu, inheemse dans, kunst en muziek kan aanleren.

Het vurig 12-koppige Antibalas verwerkt op ‘Fu Chronicles’ de opussen van Amayo in hypnotiserende en verkwikkende Afrobeat. Fu Chronicles van Antibalas is verschenen op Daptone Records en wordt in de Benelux verdeeld door V2 Benelux.

Luister hier naar de nieuwe Global Riddims: http://bit.ly/GlobalRiddims68 met nog meer nieuwe albums.

We belichten het album ‘Origines’ van Sotomayor, een dansproject uit Mexico dat ritmes zoals cumbia, afrobeat en chicha verenigt met futuristische elektronische beats. ‘Origines’ is uit op Wonderwheel Recordings. Ko Shin Moon heeft hun derde album ‘Leila Nova’ afgewerkt. Axel Moon en Niko Shin hebben zich meer geprofileerd als instrumentalisten en er zijn aanzienlijk minder samples aanwezig op dit nieuwe album dat een aangename afwisseling biedt tussen dansmuziek, filmmuziek en traditionele Afghaanse, Syrische, Turkse en Indische ritmes. ‘Leila Nova’ komt deze week uit op het Franse Akuphone. En uit Sao Paulo komt het sterke ‘Perseveranca E Resistencia’ van het trio Dawtas Of Aya. Dub-dichteres Carol Afreekana, zangeres Regiane Cordeiro en Sistah Mari is een combinatie van drie straffe madammen die hun muziek doordrenken met een krachtige pan-Afrikaanse lyriek. Hun album is uitgegeven in eigen beheer. Verder nog een vleugje afrobeat met een fantastische samenwerking van Milton Gulli, iZem en London Afrobeat Collective en een vooruitblik op de nieuwe albums van Jungle Fire en Onipa. En we eindigen met een hele reeks reggae en dub uit de 4 windstreken: van Dakar (Daba Makourejah) tot Bahia (Soraia Drummond), van Polen (Radikal Guru) via Oostenrijk (Dubbing Sun) tot in het Verenigd Koninkrijk (Macka B en Numa Crew).

Je kan de mixtape ook downloaden op https://www.groovalizacion.org/globalriddims

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!