De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Alleen een gek zou Washington vertrouwen” – de invasie van Oekraïne gezien vanuit Saoedi-Arabië (en nog veel meer).

“Alleen een gek zou Washington vertrouwen” – de invasie van Oekraïne gezien vanuit Saoedi-Arabië (en nog veel meer).

vrijdag 1 april 2022 19:50
Spread the love

Mansour Almarzoqi, twitter

Der Spiegel publiceerde een interview met Mansour Almarzoqi, professor in de politieke wetenschappen en directeur van het Centrum voor Strategische Studies aan het Prins Al-Faisal Instituut voor Diplomatieke Studies in Ryad. Hij heeft in de VS en in Frankrijk gestudeerd en is nu 40 en doet onderzoek naar regionale en internationale betrekkingen. De journaliste, Susanne Koelbl, wil weten waarom Saoedi-Arabië zich niet engageert tegen Poetins oorlog?

De geïnterviewde legt uit dat Saoedi-Arabië vanaf de eerste dag van de oorlog stopzetting van het geweld en terugkeer naar onderhandelingen geëist heeft. Maar het land is geen onderdeel van het conflict en wil dat ook niet worden. Almarzoqi: “Bekijk het eens als volgt. Jullie Rusland is ons Iran, en we geven jullie graag al de goede raad terug die wij uit Brussel en Washington gekregen hebben. De EU riep ons bijvoorbeeld ertoe op ‘een regionale oplossing te vinden’; de VS zeiden dat we de regio met Iran moesten ‘delen’. (…) “

“De Oekraïnecrisis onthult maar weer eens de huichelarij van het Westen, als het gaat om de waarde van het menselijk leven, om migratie of om de souvereiniteit van de nationale staten. Ik zie hier absoluut geen verschil tussen de invasie van Irak door George Bush in 2003 en Poetins invasie van de Oekraïne. Hetzelfde Westen dat de Israëlische bezetting van Palestina accepteert, is nu verontwaardigd over de Russische bezetting van Oekraïense steden. Allebei te veroordelen, maar dat gebeurt niet, omdat verborgen onder de dunne façade van het discours over de mensenrechten en de democratie de koloniale erfenis van het Westen ligt, zoals het neokolonialisme en het kapitalistische expansionisme.”

Het groeiend belang van China, het dalend belang van de VS

De journaliste informeert naar het belang van China voor Saoedi-Arabie. De geïnterviewde wijst op wetenschappelijke onderzoekingen die voorspellen dat over een jaar of tien China de VS zullen aflossen als nummer één van de wereldeconomie. Dus is China uiteraard heel belangrijk voor zijn land. In 2019 beliep de handel met China trouwens al 76 miljard dollar, terwijl die met de VS maar 32 miljard bedroeg.

Het gesprek evolueert naar de beschadigde relaties tussen Saoedi-Arabië en de VS. “Nee, de VS zijn niet betrouwbaar. Alleen een gek zou Washington vertrouwen. En alleen een naïef iemand zou erop betrouwen. Het koninkrijk Saoedi-Arabië is geen van beide.”

Westerse arrogantie en chantage

“Het Westen bezit een niveau van hoogmoed en arrogantie dat gebaseerd is op een vermeende morele superioriteit. Die vermeende morele superioriteit wordt hier als een voortzetting van de aanspraken van het Europese kolonialisme gezien. De rest van de wereld werd destijds, vier eeuwen geleden, beschouwd als achtergebleven, onvrij, onderontwikkeld en niet in staat op eigen kracht vooruitgang, vrijheid en ontwikkeling te bereiken. Europa rechtvaardigde zijn expansionisme en zijn streven naar rijkdom en hegemonie tegenover de gekoloniseerde landen met deze aanspraken op morele superioriteit. De politicus John Stuart Mill is een voorbeeld voor deze vooronderstellingen. In de 19de eeuw argumenteerde hij dat de koloniale overheersing diende voor het welzijn van de Indiërs zelf en dat hun daarom het recht op zelfbestuur moest worden ontzegd.”

“Het Westen probeert nog altijd de rest van de wereld zijn waardensysteem op te leggen, op een manier die geen rekening houdt met contextuele, historische of culturele grenzen. Nog altijd rechtvaardigt de opeising van morele superioriteit het overschrijden van die grenzen. Het Westen gebruikt de kwestie van de mensenrechten als chantagemiddel om economische en politieke toegevingen te bekomen. Als u denkt dat wij ons niet zullen verdedigen, niet zullen terugslaan, dan vergist u zich.”

Krieg in der Ukraine: Warum hält sich Saudi-Arabien aus Wladimir Putins Krieg raus? – DER SPIEGEL

Over de slechte relatie tussen de VS en SA:

America and Saudi Arabia Are Stuck With Each Other | Foreign Affairs

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!