Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Omdat niemand onze reactie vraagt, geven we hem zelf maar

dinsdag 3 december 2013
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.
 • FestivalGelijkheid boekje3 2

Het Festival van de Gelijkheid is geen onderdeel van het sp.a-congres, VRT sponsort ons Festival niet en was dat ook nooit van plan.

Een rustig ontbijtje daags voor de kick-off van ons ambitieuze Festival van de Gelijkheid zat er niet in deze ochtend. Dankzij een artikel in De Morgen met de kop “VRT per ongeluk sponsor van voorprogramma sp.a” verslikten we ons in onze koffie. Tot tweemaal toe. En toen hadden we alleen nog maar de kop gelezen.

De kop suggereert twee fundamentele onwaarheden:

1. “Voorprogramma sp.a”, slik. Het Festival van de Gelijkheid is een groots initiatief met een volwaardig programma. Onze organisatie afdoen als de simpele voorkauwers van het sp.a-congres is een kaakslag voor onze medewerkers die hier maandenlang werkten om een breed programma in elkaar te boksen (debatten, expo, lezingen, voorleessessies, ruilmarkten, optredens, speeddates, sofababbels...). En een kaakslag voor zo’n honderdtal sprekers die op het Festival aantreden. Curieus is een volwaardige socio-culturele vereniging, sp.a is niet onze bemoeizieke schoonmoeder. Wél staan ze als partner op de affiche (net als MO* en Kunstencentrum Vooruit), en wél zijn wij een uitgesproken progressieve vzw. Nieuw is dat allemaal niet, ons programma staat al maanden online. En we maken er behoorlijk wat lawaai over.

2. “VRT sponsort”, slik. Dat de openbare omroep ons Festival van de Gelijkheid een financieel duwtje in de rug zou geven is ook van de pot gerukt. Wél zou de Boekendokter, een product van Cobra.be, op ons Festival visite houden. En daarvoor kregen we zelfs geen vriendenprijsje.

Dat geen enkele journalist zich dan ook de moeite getroost om het opruiende persbericht dat N-VA de wereld instuurde eventjes te checken, is schrijnend. Dat ook geen enkele journalist een poging doet om ons te contacteren en een reactie te vragen is nog pijnlijker. Tot zo ver de neutraliteit en politieke correctheid van de Vlaamse pers.

Daarom. Omdat niemand het ons vraagt, maar omdat wij best flink en groot genoeg zijn om een reactie te geven, willen we graag nog even kaderen wat Curieus doet en wat het Festival is.
Curieus is een uitgesproken progressieve vzw. We willen volwassenen door een andere bril naar de maatschappij laten kijken en met cultuur (in de allerbreedste zin) kennis laten maken. Hoe we dat doen? Door onze schouders te zetten onder geëngageerde projecten en originele activiteiten, waarvan het opzet en de thema's ongetwijfeld (en zelfs bewust) onze progressieve stempel dragen.


Enkele voorbeelden van die projecten?
- Het BelBos (afgedankte gsm's inzamelen, recycleren en met de opbrengst ervan bossen planten - sinds deze week trouwens genomineerd als Woord van het Jaar 2013, stemmen mag nog altijd op http://woordvanhetjaar.vandale.be :-)

- Neuzen in Vlaanderen (lokale boekjes die inwoners de verborgen pareltjes van hun eigen dorp/stadswijk/buurt laten (her-)ontdekken, een interactief proces om je eigen buurt met zijn bijzonderheden te (her-)waarderen)

- Herinner De Toekomst (een gloednieuwe interactieve expo die aantoont hoe socialistische strijdpunten het dagelijkse leven van mensen hebben veranderd (leefloon, 8urenwerkdag, stemrecht, studiebeurzen, euthanasiewet...)

- En het allereerste Festival van de Gelijkheid. Een maatschappelijk cultureel Festival met een breed programma vol expo, debat, muziek, lezing, fotografie, swishing, speeddates... én literatuur. Allemaal met één rode draad, Gelijkheid. We kiezen er bewust voor om het programma heel breed te maken, omdat we een zo divers mogelijk publiek willen laten kennismaken met Gelijkheid in al zijn facetten (stel u voor dat alleen sp.a-kiezers zouden afzakken naar het Festival, het zou een magere opkomst kunnen worden :). Zowel wie houdt van een stevig debat als wie wil wegdromen bij een vleugje poëzie, zowel wie opstandig wil worden van pakkende beelden als wie kleren en boeken wil ruilen, zowel wie zijn beide heupen egaal wil loszwieren op Goran Bregovic, als wie wil verdwalen in een expo. Gelijkheid tussen man en vrouw, sociale gelijkheid, diversiteit, gelijke onderwijskansen, de gekmakende rat race van het neoliberalisme... 

Gelijkheid als thema inspireert, confronteert, daagt uit… Literatuur heeft een prominente plek in het Festival veroverd, en wij worden daar als boekenminnaars alleen maar blij en opgewonden van. Noem ons naïef, maar hoe meer mensen kennismaken met literatuur (debutanten en gevestigde namen, klassieke literaire werken en kersverse schrijfsels), hoe fijner wij dat als cultuurliefhebbers vinden. Of Daniël Termont daar nu drie zalen verder zit te speeddaten of een jonge moeder de zaal erboven voor de expo Herinner De Toekomst getuigt over haar leefloon (ja, een strijdpunt van de socialisten, mogen we dat nog in de kijker zetten?)... doet daar eigenlijk niet toe. De sterkte van ons programma is net die mix aan cultuurvormen en stemmen die aan bod komen. 

Bedankt voor die massale persaandacht voor ons Festival. Gratis promo is altijd mooi meegenomen. Maar de volgende keer ook graag onze reactie vragen. Dank je wel.

An Pauwels (coördinator Curieus Oost-Vlaanderen)
Jurgen Theunissen (nationaal secretaris Curieus)
Jan Roegiers (nationaal voorzitter Curieus)

www.curieus.be
www.festivalgelijkheid.be

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Robrecht Vanderbeeken op woensdag 4 december 2013

  Zowat alle sp.a-kopstukken zijn op post tijdens het festival, overal voor en tussen geduwd, en alleen sp.a-kopstukken zijn op post. Het is bijgevolg een sp.a-festival. Geen probleem, maar ontken dat dan toch niet?

  Op zich is het ook geen probleem dat VRT via actieve medewerking en promo een festival 'sponsort', het probleem bestaat erin dat VRT geen activiteiten mag steunen als het duidelijk allemaal om één partij draait, wat hier toch het geval is?

  Trouwens, als Ken Loach zou weten wie Caroline Gennez was, en dat zij zijn nieuwe film zou inleiden, dan zou de kans wel heel groot zijn dat hij het projecteren ervan verhinderde.

  Maar ja, de verkiezingen komen er aan, de pseudoprogressieve poses worden uit de kast gehaald, de volgende maanden mogen we ons verwachten een sp.a die heel hard haar best gaat doen om links over te komen, om die schijn meteen over de haag te gooien de avond van de verkiezingen.

 • door Tom Cools op woensdag 4 december 2013

  Beste Robrecht,

  Mij lijkt het dat vooral jouw reactie heel zwak is. Ik vind het jammer dat mensen die zichzelf graag als sociaal progressief aan hun medemens verkopen, meegaan in deze door N-VA verspreide kwakkel. Het is al langer dan vandaag geweten dat het binnen journalistieke milieus niet meer nodig geacht wordt de feiten te checken vooraleer er iets gepubliceerd wordt. Maar goed ,een kritisch mens leert daar mee omgaan en gaat dan zelf maar op onderzoek om feit van mythe te scheiden. Daarom nog even de feiten, niet om per se mijn gelijk te behalen maar omdat de waarheid haar rechten heeft. Organisator van het Festival van de Gelijkheid is Curieus, een erkende sociaal-culturele vereniging. En dus niet sp.a. Maar dat deze vereniging ingebed zit in de socialistische beweging wordt door hen niet ontkend. Dat staat trouwens in hun missieverklaring. Dus is het ook niet vreemd dat het socialistische gedachtegoed al eens aan bod komt in hun programmatie. Mag het even, ja? En dan wat de vermeende sponsoring van de VRT betreft. Cobra levert het boekendokterconcept, maar gooit er zeker geen geld tegenaan. Integendeel, het kost Curieus genoeg geld om dit concept te mogen gebruiken. Volgende keer dus twee keer nadenken - en check vooral je bronnen! - vooraleer je iets neerpent, Robrecht. Dat siert een mens.

  • door Robrecht Vanderbeeken op woensdag 4 december 2013

   U herhaalt helaas alleen maar uw punt. Er zou van ‘sponsoring’ geen sprake zijn want er is geen bewezen financiële transfer. Maar ‘steun’ kan op veel manieren. U wilt nadrukkelijk het verwijt ‘sponsoring’ afschudden, maar dat hoeft ook helemaal niet omdat festivals met een maatschappelijk nut gerust gesteund mogen worden, tenzij het op een verkapte partijpolitieke show gaat.

   U mag gerust boos worden en nu een schijndiscussie beginnen over wat er in uw notulen staat, maar het gaat hier om de feiten in uw programma: voor zover politici aanwezig allemaal sp.a, de hele ploeg bijna. veel partijpolitieke masturbatie dus. Zelfs voor de Gentse kartelpartner Groen is geen plaats. Komaan zeg, niet echt een ‘gelijke’ verdeling, ofwel?

   En als je dan toch een progressief imago wil, waarom dan ook geen linkse politici? U spreekt ook over ‘socialisten’. Feiten checken please, het gaat hier om sociaaldemocraten, tenminste, de doodgravers ervan, dus van het slag na het failliet van de sociaaldemocratie, dus om ‘links-liberalen’. Het moet juist zijn, nietwaar?

   Het is, tenslotte, wel erg goedkoop om alle kanttekeningen ten aanzien van sp.a maar meteen weg te zetten als een steun voor n-va. Als dat uw verdediging is, dan kunnen we dit toch wel ‘zwak’ noemen. En ook dat doorzichtige inspelen om de ‘nalatige journalistiek’, in de hoop om zo wat in de kaarten van de redactie DWM te kunnen spelen is best flauw te noemen.

   Desondanks hoop ik dat uw festival enige solidariteit kan opwekken, dat het iets meer wordt dan een zoveelste zandbak van de kleinburgerlijkheid. Maar dat wordt het pas als een van deze ‘socialisten’ ook eens het kapitalisme in vraag durft stellen, en daarbij concreet aangeeft hoe zij dat politiek willen doen, in het belang van een sociale en duurzame toekomst. Of gaan we het alleen bij wat sociaal-maatschappelijke thema’s houden, angstvallig rond de sociaal-economische thema’s schipperen? Enfin, ik vertel hier niets nieuws.

 • door JorisL op woensdag 4 december 2013

  Wat ik zie op de affiche: Johan Vande Lanotte, Ingrid Lieten, John Crombez, Bruno Tobback, Freya Van den Bossche, Pascal Smet, Caroline Gennez, Daniël Termont, Monica De Coninck, Kathleen Van Brempt,... Als dat niet zo'n beetje àlle sp.a-kopstukken van vandaag zijn, weet ik het ook niet meer. Dat Jan Roegiers (een sp.a'er) tevens nationaal voorzitter is van Curieus, pleit overigens niet echt voor het "onafhankelijke" statuut van de vzw...

  Let wel: ik steun dit initiatief, ik juich het zelfs toe en ik vind een deel van de programmatie echt interessant. En toch zal je er mij niet zien. Dit is naast een festival, namelijk ook een heel netwerking-gebeuren, een ons-kent-ons gebeuren en (bovenal!) een sp.a-campagne-gebeuren. Curieus had namelijk een véél grotere vijver om sprekers uit te halen. Dat dit niet gebeurde en de aanwezigen beperkt bleven tot sp.a'ers en hun sympathisanten in de academische en mediatieke wereld, zorgt echter voor een zéér eenzijdig festival. Gegeven het statuut van menig spreker, is het overigens ook duidelijk dat grote namen / publiekstrekkers belangrijker zijn dan inhoud. Ik zeg niet dat die niet soms tezamen kunnen gaan (en dat gaat zeker op voor een deel van de aanwezigen), maar het gebrek aan grassroots initiatieven, activisten en radicale denkers is overduidelijk. Dat zorgt ervoor dat er "burgerlijkheid" over de hele affiche staat geschreven.

  Het gebrek aan mensen die bottom-up denken en werken, evenals de burgerlijke sfeer waarin dit alles gebeurt, toont voor mij des te meer aan dat dit festival in de eerste plaats een sp.a-gebeuren is. Dat is misschien niet zo voor de organisators, maar je kan N-VA alvast niet verwijten dat ze die overeenkomst ook inzien (al zijn hun bij-de-haren-getrokken beschuldigingen schrijnend en onjuist).

  Een beetje kritisch blijven, kan dus geen kwaad. Dit festival past perfect in de verkiezingscampagnes die er staan aan te komen. Dat ontkennen is ofwel huichelachtig, ofwel naïef.

 • door Le grand guignol op woensdag 4 december 2013

  Kameraden, laat ons serieus blijven. Dat Curieus gelinkt wordt aan de SP.A is volstrekt normaal en in wezen is daar ook niets mis mee. Wanneer links pleit voor een (re)politisering van het sociaal en socio-cultureel werk, dan zouden we blij moeten zijn dat een socio-culturele organisatie openlijk uitkomt voor haar ideologische fundament. Dat het betreffende ideologische fundament niet hetzelfde is over het volledige linkse politieke spectrum hoeft evenmin een probleem te zijn.

  Maar bovenal betreft dat geeneens de kern van de zaak. Laten we ons dan a.u.b. niet verleiden tot het voeren van achterhoedegevechten die, zeker wat dit betreft, nergens toe leiden. De kern van de zaak gaat over de valse beschuldigingen van de N-VA dat de VRT "Het festival van de gelijkheid" zou sponsoren. Dat is compleet van de pot gerukt. Het is zelfs zo dat Curieus betaalt om het boekendokterconcept te mogen/kunnen gebruiken.

  Het is toch problematisch dat N-VA eender welke leugen in de media kan/mag brengen, zonder dat journalisten checken of de beweerde feiten correct zijn. Het principe van woord en wederwoord is blijkbaar van geen enkel belang wanneer N-VA met modder gooit. Kortom: wat N-VA zegt is waarheid. Eens de leugens in de media verschijnen is het al te laat, want de geesten zijn opnieuw gemasseerd.

  Het is telkenmale op basis van hele leugens en halve waarheden dat een partij als N-VA de aanval inzet op politiek en syndicaal links. De media gaan daar zonder terughoudendheid in mee. Meer nog: de media poken het telkenmale op tot ongekende proporties.

  Dat is hét probleem!

  • door Robrecht Vanderbeeken op woensdag 4 december 2013

   Uiteraard ga ik N-VA of De Standaard niet verdedigen maar ik lees in bovenstaande gewoon een heel zwak weerwoord. Tenzij er ergens nog essentiële info circuleert die ik toch niet gezien heb? 1) Het hele festivalprogramma is opgebouwd rond het congres, dus is een term als 'voorprogramma' echt niet schandalig of wat dan ook. Dat daar speciaal met veel verontwaardiging een reactie op komt, vind ik dus wat mager, eerder een poging de perceptie wat onhandig te keren. Ik beweer niet dat het festival onzin is, toch? Dat Gennez de film van Loach inleidt, een film die over Labour gaat voor die partij eigenhandig verneukt werd door New Labour, is gewoon not done.

   2) Blijkbaar stond cobra.be voordien wel op flyers enzo, nu niet meer, en heeft de VRT zich officieel teruggetrokken. Dat doen ze dus gewoon omdat ze schrik hebben van n-va, ook al weten ze wel dat ze gelijk hebben of in hun goed recht zijn, etc.? Daar wil ik dan wel meer over lezen, en dat lees ik in bovenstaande opinie niet. Bon, als morgen de n-va beweert dat een auto doorgaans op vier wielen rijdt, ga ik dat ook niet afstrijden omdat de n-va dat gezegd heeft.

   Maar goed, Le Grand Guignol, ik begrijp dat het voor u ook wel eens aangenaam moet zijn om de bemiddelende rol op te nemen, ons er op te wijzen dat we nog altijd maar moeten proberen om een 'links front' op te bouwen, enz. Dat klopt zeker. Ik zou daar dan wel graag eens een minimum van aanzet van sp.a willen zien, en hun cultuurorganisaties, eerder dan de allergische houdingen en flauwe hekkensluiterij die nu het geval is. Want als er iemand dan het initiatief eens mag nemen om er 'samen' voor te gaan, in het belang van de 'gelijkheid' is het dan een gevestigde partij als sp.a niet?

   • door Le grand guignol op woensdag 4 december 2013

    De verwijzing naar het 'voorprogramma', die min of meer correct is, wordt door de N-VA natuurlijk gebruikt als smeermiddel om de leugen die daarop volgt verkoopbaar te maken en tegelijkertijd te kunnen schieten op de sp.a. Dat heeft niets te maken met een inhoudelijke kritiek vanwege de N-VA, maar enkel met een poging om een aanval in te kunnen zetten op sp.a - en bij uitbreiding op links - via Curieus.

    Bij mijn weten is/was er geen sprake van sponsoring door de VRT en evenmin door cobra.be. Iets bewijzen dat niet is, is dan ook bijzonder moeilijk. Ondertussen is het natuurlijk weeral te laat: op verschillende fora wordt de VRT weggezet als een 'links bastion' - wat het voor alle duidelijkheid niet is - sp.a/curieus als 'potverterend' en links als 'corrupt'. De perceptie gaat een eigen leven leiden en niemand schenkt nog aandacht aan de concrete feiten die, voor alle duidelijkheid, evenmin door N-VA bewezen werden.

    Ik ben inderdaad een voorstander van een 'links front', al spreek ik liever van een verenigd links. Neem echter van mij aan dat de toenadering daarbij niet enkel van sp.a moet komen. Sommige partijen op links denken dat ze ooit zo groot zullen zijn dat ze op dat ogenblik het statuut 'incontournable' toebedeeld zullen krijgen. Dat is bijzonder naïef en zorgt er in het slechtste geval voor dat links de komende tien tot vijftien jaar op de oppositiebanken zal belanden. Daar schieten we natuurlijk geen moer mee op. Of het moet zijn dat we er genot in scheppen om te kunnen roepen vanop de zijlijn terwijl ons een asociale politieke agenda door de strot geramd wordt.

    • door Robrecht Vanderbeeken op donderdag 5 december 2013

     Ok, geen 'sponsoring' dan, in de letterlijke betekenis, alleen een samenwerking als 'partner'. DS schrijft ook: 'Twee jaar geleden was er een gelijkaardig incident. Toen trad de Ketnetband op op een familiedag van de N-VA en oordeelde de VRT achteraf dat er een inschattingsfout was gemaakt.'

     Dat n-va hier begint te schieten is iets dat Curieus had kunnen voorkomen, door het niet zo eenzijdig aan te pakken, door ook andere sprekers uit te nodigen. Zou het niet veel sterker geweest zijn voor het sp.a congres als politici van groen en pvda ook in het algemene programma welkom waren, rondom rond? Dan had n-va niet kunnen schieten, dan had het publiek kunnen zien dat sp.a niet alleen aan de eigen electorale winst denkt, dat had een minimum aan vertrouwen gegeven. Gemiste kans dus.

     Dat een verenigd links nodig is, ontken ik natuurlijk niet, en het moet inderdaad van twee kanten komen, maar het lijkt mij wel logisch dat net een meer gevestigde partij die in Gent de burgemeester levert iets genereuzer is, open staat van wat er beweegt van onder uit. Komaan, ze hadden toch op zijn minst hun kartelpartner mee kunnen opnemen? En voor de show, een heel klein hoekje ergens voor pvda kunnen openmaken, geneeskunde van het volk ofzo? Niets van dat alles. Dan ben je natuurlijk een sitting duck voor rechts.

     Goed dat je schrijft: in het slechtste geval' want pvda zit in Borgerhout niet in de oppositie, bijvoorbeeld, en als een meeregeren betekent 'samenzitten met vld of cd&v' dan zal de afbraak er ook sowieso komen, weliswaar iets meer toegedekt, trager. Oppositie is ook meer dan wat op de bank zitten, dat kan ook een algemeen protest zijn, op straat, in verenigingen in de politieke arena. De confrontatie komt er inderdaad aan want n-va en open vld willen zoals Reagan en Thatcher het middenveld kraken voor hun 'loonkost'.

     Als sp.a dat echt wil vermijden, dan bouwen ze een front op. Dat doen ze nu niet, ten minste, ik merk er niets van, integendeel: zij willen het nu laten uitschijnen dat kleinere partijen hen tot de oppositie veroordelen, en dat het dus niet hun schuld is maar die van Groen en pvda, dat de afbraak er komt. Nochtans lopen hun kiezers weg naar n-va, omdat ze die zelf weggejaagd hebben door een rechts beleid te voeren, door mist te spuien, door zelf te verkondigen dat 'iinks/rechts' een gedateerde tegenstelling is, door te verklaren dat ideologische discussie goed zijn voor op café (Gennez), etc. Ik vraag mij trouwens af of sp.a wel de bereidheid heeft een linkse regering te vormen. In Gent was er ook een voorakkoord met open vld, die mochten gratis aanschuiven ondanks absolute meerderheid. Ik zie sp.a nog sneller een regering vormen met open vld dan met pvda, en dat zegt genoeg denk ik.

   • door Guy op woensdag 4 december 2013

    Wel heel mooi wat Robrecht doet: een oude "kameraden, komaan" is niet meer van deze tijd. Dank voor je kritische zin Robrecht, wat mij betreft mag er zich bij elk artikel zulk een leerrijke discussie ontwikkelen!

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties