FestivalGelijkheid boekje3 2
Gent, Vooruit, SP.A, De Morgen, Festival, MO*, Jan roegiers, Curieus, Gelijkheid, BelBos, Festival van de Gelijkheid, Jurgen Theunissen, An Pauwels, Herinner De Toekomst -

Omdat niemand onze reactie vraagt, geven we hem zelf maar

dinsdag 3 december 2013 18:49
Spread the love

Het Festival van de Gelijkheid is geen onderdeel van het sp.a-congres, VRT sponsort ons Festival niet en was dat ook nooit van plan.

Een rustig ontbijtje daags voor de kick-off van ons ambitieuze Festival van de Gelijkheid zat er niet in deze ochtend. Dankzij een artikel in De Morgen met de kop “VRT per ongeluk sponsor van voorprogramma sp.a” verslikten we ons in onze koffie. Tot tweemaal toe. En toen hadden we alleen nog maar de kop gelezen.

De kop suggereert twee fundamentele onwaarheden:

1. “Voorprogramma sp.a”, slik. Het Festival van de Gelijkheid is een groots initiatief met een volwaardig programma. Onze organisatie afdoen als de simpele voorkauwers van het sp.a-congres is een kaakslag voor onze medewerkers die hier maandenlang werkten om een breed programma in elkaar te boksen (debatten, expo, lezingen, voorleessessies, ruilmarkten, optredens, speeddates, sofababbels…). En een kaakslag voor zo’n honderdtal sprekers die op het Festival aantreden. Curieus is een volwaardige socio-culturele vereniging, sp.a is niet onze bemoeizieke schoonmoeder. Wél staan ze als partner op de affiche (net als MO* en Kunstencentrum Vooruit), en wél zijn wij een uitgesproken progressieve vzw. Nieuw is dat allemaal niet, ons programma staat al maanden online. En we maken er behoorlijk wat lawaai over.

2. “VRT sponsort”, slik. Dat de openbare omroep ons Festival van de Gelijkheid een financieel duwtje in de rug zou geven is ook van de pot gerukt. Wél zou de Boekendokter, een product van Cobra.be, op ons Festival visite houden. En daarvoor kregen we zelfs geen vriendenprijsje.

Dat geen enkele journalist zich dan ook de moeite getroost om het opruiende persbericht dat N-VA de wereld instuurde eventjes te checken, is schrijnend. Dat ook geen enkele journalist een poging doet om ons te contacteren en een reactie te vragen is nog pijnlijker. Tot zo ver de neutraliteit en politieke correctheid van de Vlaamse pers.

Daarom. Omdat niemand het ons vraagt, maar omdat wij best flink en groot genoeg zijn om een reactie te geven, willen we graag nog even kaderen wat Curieus doet en wat het Festival is.
Curieus is een uitgesproken progressieve vzw. We willen volwassenen door een andere bril naar de maatschappij laten kijken en met cultuur (in de allerbreedste zin) kennis laten maken. Hoe we dat doen? Door onze schouders te zetten onder geëngageerde projecten en originele activiteiten, waarvan het opzet en de thema’s ongetwijfeld (en zelfs bewust) onze progressieve stempel dragen.

Enkele voorbeelden van die projecten?
– Het BelBos (afgedankte gsm’s inzamelen, recycleren en met de opbrengst ervan bossen planten – sinds deze week trouwens genomineerd als Woord van het Jaar 2013, stemmen mag nog altijd op http://woordvanhetjaar.vandale.be 🙂

– Neuzen in Vlaanderen (lokale boekjes die inwoners de verborgen pareltjes van hun eigen dorp/stadswijk/buurt laten (her-)ontdekken, een interactief proces om je eigen buurt met zijn bijzonderheden te (her-)waarderen)

– Herinner De Toekomst (een gloednieuwe interactieve expo die aantoont hoe socialistische strijdpunten het dagelijkse leven van mensen hebben veranderd (leefloon, 8urenwerkdag, stemrecht, studiebeurzen, euthanasiewet…)

– En het allereerste Festival van de Gelijkheid. Een maatschappelijk cultureel Festival met een breed programma vol expo, debat, muziek, lezing, fotografie, swishing, speeddates… én literatuur. Allemaal met één rode draad, Gelijkheid. We kiezen er bewust voor om het programma heel breed te maken, omdat we een zo divers mogelijk publiek willen laten kennismaken met Gelijkheid in al zijn facetten (stel u voor dat alleen sp.a-kiezers zouden afzakken naar het Festival, het zou een magere opkomst kunnen worden :). Zowel wie houdt van een stevig debat als wie wil wegdromen bij een vleugje poëzie, zowel wie opstandig wil worden van pakkende beelden als wie kleren en boeken wil ruilen, zowel wie zijn beide heupen egaal wil loszwieren op Goran Bregovic, als wie wil verdwalen in een expo. Gelijkheid tussen man en vrouw, sociale gelijkheid, diversiteit, gelijke onderwijskansen, de gekmakende rat race van het neoliberalisme… 

Gelijkheid als thema inspireert, confronteert, daagt uit… Literatuur heeft een prominente plek in het Festival veroverd, en wij worden daar als boekenminnaars alleen maar blij en opgewonden van. Noem ons naïef, maar hoe meer mensen kennismaken met literatuur (debutanten en gevestigde namen, klassieke literaire werken en kersverse schrijfsels), hoe fijner wij dat als cultuurliefhebbers vinden. Of Daniël Termont daar nu drie zalen verder zit te speeddaten of een jonge moeder de zaal erboven voor de expo Herinner De Toekomst getuigt over haar leefloon (ja, een strijdpunt van de socialisten, mogen we dat nog in de kijker zetten?)… doet daar eigenlijk niet toe. De sterkte van ons programma is net die mix aan cultuurvormen en stemmen die aan bod komen. 

Bedankt voor die massale persaandacht voor ons Festival. Gratis promo is altijd mooi meegenomen. Maar de volgende keer ook graag onze reactie vragen. Dank je wel.

An Pauwels (coördinator Curieus Oost-Vlaanderen)
Jurgen Theunissen (nationaal secretaris Curieus)
Jan Roegiers (nationaal voorzitter Curieus)

www.curieus.be
www.festivalgelijkheid.be

take down
the paywall
steun ons nu!