Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Er is een kantelpunt ...

dinsdag 31 januari 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Trump’s Adviseur Kellyanne Conway zei dat de regelingen "een kleine prijs” zijn die de V.S. moeten betalen om hun land veilig te houden".

Eén van die kleine prijzen betreft Murad, een man die naar eigen zeggen voor het Amerikaanse leger werkte tijdens de oorlog in Irak. Hij is er met de dood bedreigt en is gevlucht voor een genocide. Hij zit nu vast in een Iraaks vluchtelingenkamp en vraagt zich terecht af waarom hij moet sterven?  Hij die de Amerikaanse soldaten heeft geholpen?

Een andere kleine prijs is gewonnen door Nazanin Zinouri. Zij woont al 7 jaar in de V.S., studeerde er af aan de Unief en heeft er een aantrekkelijke job in de technologie sector. Zij werd in Dubai staande gehouden op de terugweg van een bezoek aan haar ouders in Iran. In de V.S. heeft ze een huis, een auto, een hond. Ach, die hond komt wel terecht!

Een ‘kleine prijs’ is een mildere definitie voor ‘collateral damage’.

Wat kan het iemand schelen, laat ons vooral niet hysterisch doen zoals Theo Francken ons adviseert.

Bovenvermelde verhalen zouden wel eens snel kunnen afgehandeld worden. Betrokkenen zullen er, laat mij ook niet euforisch doen en laat ons dus hopen, met de schrik vanaf komen. Deze mensen hebben iets gepresteerd in én voor de V.S. en ook de media heeft er weet van. Die problemen moeten dus snel van de baan zijn om niet nog meer gezichtsverlies te lijden. Achter deze 2 schrijnende verhalen zitten er waarschijnlijk duizenden andere verhalen van mensen die niet echt iets noemenswaardig hebben bereikt in de V.S. Ik weet het, dat klinkt vreselijk, alsof het losers zijn, niets aan verloren, beter kwijt dan rijk, een klein prijsje dus voor mensen die er gewoon wonen, werken en gelukkig zijn.

Het wegcijferen van deze mensenlevens hebben we al wel eens vaker gezien. We hebben er hoogstens recent kennis van genomen dat het gebeurde tijdens de genocide in het Ottomaans-Turkse rijk begin 20e eeuw maar kan het ons wat schelen? Wij kenden die mensen niet.

De 2e W.O. is sommige generaties, en laat mij hopen, nog velen na mij,  wel bijgebleven. De ene omdat hij er ouders, grootouders of gewoon vrienden heeft mee verloren. De andere omdat zijn ouders, grootouders of vrienden mee collaboreerden met het naziregime.

De opruiende taal en houding van de V.S., of althans een deel ervan, tegenover bepaalde groepen van mensen brengt mij in gedachten steeds dichter bij de kristalnacht van de nazi’s. Die is ook niet om halfacht diezelfde avond begonnen maar was een gevolg van langdurige en constante minachting en vernedering van een deel van die samenleving, in dat geval de Joden.

Er is een kantelpunt waarop een groot deel van de bevolking onder druk volgzaam het rechtssysteem aan de kant zet en zwijgzaam de verkeerde kant opkijkt.

Mensen die vandaag verklaren dat het allemaal niet zo een vaart zal lopen, dat we niet hysterisch moeten gaan doen zien nu al niet goed meer uit hun ogen. Laat ons hen vooral niet volgen want zij zijn deel van het probleem.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Ronald Van Beneden op dinsdag 31 januari 2017

  Vergeet niet dat Obama hetzelfde deed. Geen dag is er geweest dat hij niet ergens aan het oorlogje spelen is geweest in naam van zijn zogezegde democratie. Hij kreeg dan nog de nobelprijs voor de vrede (Sik). Trump doet het open en bloot en zet het politieke establischment te kakken. En over muren gesproken wat doet de EU aan de Russische grens? Natuurlijk dat de politieke gabbers steen en been klagen , ze zien hun graaipotten als sneeuw voor de zon verdwijnen. De oorlog onder het bewind van Clinton zou zeker gekomen zijn om de EU te verzwakken en de inwonenden te onderwerpen aan de nieuwe wetten opgesteld in de achterkamers van de EU( bekijk de huidige troepenmacht samengetrokken aan de Russische grens maar eens). De samenstelling en de wapens opgesteld aan de Russische grens duiden niet echt op verdediging. Oeps dat mocht niet geweten zijn bij de gewone mens zeker?

  • door Dirk Buys op donderdag 2 februari 2017

   Uw opmerkingen zijn vooral van het balorige type Ronald. Je weet best goed dat Obama zowel in zijn Obama-care plan als bv. in het sluiten van Guantanemo werd tegengewerkt door de republikeinen. Ik vind de V.S. of dat nu onder Obama of onder Bush was niet onmiddellijk toonbeeld van uitmuntende democratie maar het gebrek aan diplomatie en de ongekende boertigheid van Trump brengen niemand dichter bij mekaar. Wanneer je het woord 'graaipotten' gebruikt, waarschijnlijk om je underdog positie aan te geven denk dan twee keer na aub. Deze president heeft geen dollar belasting betaald en vind zichzelf hierdoor dan ook nog eens een geweldige kerel. Wat aan de Europese grenzen gebeurt is inderdaad een spijtige zaak maar ik neem aan dat het duidelijk is dat Poetin aan uitbreidingsdrang lijkt te lijden. Er is dus wel degelijk een gevaarlijke coctail ontstaan tussen Poetin en Trump. Ik heb daar niet onmiddellijk een antwoord op maar ik begrijp uit je tekst dat jij dingen weet die 'de gewone mens' niet weet. Vertel Ronald, ik sta altijd open voor één of ander militair geheim.

 • door Stef Kuypers op woensdag 1 februari 2017

  Mooi artikel. Ik hoop dat het mensen aanspoort tot nadenken en actie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties