Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Digitale nieuwsmedia eindelijk gelijk behandeld met online versies kranten en tijdschriften?

De Europese ministers van Financiën zijn dinsdag tot een vergelijk gekomen om individuele lidstaten de mogelijkheid te bieden om het btw-tarief van 21 procent voor digitale media en e-boeken te verlagen.
donderdag 4 oktober 2018

Het verlagen van het btw-tarief voor digitale publicaties is een eis waarmee Media.21 al in het begin van deze legislatuur aanklopte bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Papieren kranten en tijdschriften genieten in België van een btw-nultarief, en de uitgevers bieden de digitale versies van die publicaties - waarvoor in principe een btw-tarief van 21 procent aangerekend moet worden - ook aan tegen btw-nultarief.

Ze omzeilen de Europese regelgeving die alle digitale publicaties beschouwt als diensten en in België dus onderhevig aan het 21 procent-tarief, door het digitale abonnement te koppelen aan de papieren weekendkrant. Media.21 heeft altijd gesteld dat die toestand een oneerlijk concurrentievoordeel opleverde ten opzichte van de onafhankelijke digitale media. 

Nu de Europese ministers van Financiën het eens zijn, hoeft minister Van Overtveldt niet langer te wachten om het btw-tarief voor digitale publicaties te verlagen naar hetzelfde niveau als de digitale abonnementen van kranten of tijdschriften. De nieuwe wetgeving treedt binnen een maand in werking en Media.21 verwacht dan ook dat de federale overheid tegen dan klaar is om de scheve toestand in België meteen – en eindelijk – recht te trekken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.