De vier machtigste miljardairs van Mexico aan hun mijnbouwersbanket (Cartoon Rafel Pineda/Pie de Página)

Fossiele energie en mijnbouw goed voor miljardairs Mexico

De vier rijkste miljardairs van Mexico hebben hun fortuin onder meer aan investeringen in fossiele energie en mijnbouw te danken, aan die sectoren die een zeer grote verantwoordelijkheid dragen voor de klimaatverandering. 

donderdag 8 september 2016 12:23
Spread the love

Van de vier rijkste miljardairs van Mexico is Carlos Slim de bekendste, Germán Larrea de meest mysterieuze. Samen met Alberto Baillères en Ricardo Salinas leden ze in 2015 een verlies van 34,6 miljard euro van hun persoonlijk kapitaal, een bedrag zes maal zo groot als de Mexicaanse overheidsbegroting van hetzelfde jaar. Toch blijven ze daarmee de vier rijkste Mexicanen. 

Volgens Oxfam zijn zestien Mexicaanse multimiljonairs goed voor een vijfde van alle inkomsten van het land. “Deze elite heeft de Mexicaanse staat in haar greep, ofwel door een gebrek aan regulering, ofwel door excessieve fiscale privileges”, zegt de internationale organisatie in een studie over extreme ongelijkheid in Mexico.

Carlos Slim: 44 miljard euro

In 2015 is Carlos Slim Helú een derde van zijn fortuin kwijtgeraakt. Toch blijft hij veruit de rijkste man van het land en de vierde rijkste man ter wereld. Deze telecommagnaat, die met zijn provider via América Móvil 300 miljoen mobiele en vaste telefoonlijnen in handen heeft in negentien landen, begon zijn imperium te bouwen in 1965, toen hij het bottelbedrijf Jarritos del Sur kocht.

Twintig jaar lang creëerde hij niuewe bedrijven en kocht bestaande bedrijven op. Zijn enorme fortuin verwierf hij vooral dankzij de aankoop van Teléfonos de México (Telmex), het overheidsbedrijf dat toenmalig president Carlos Salinas de Gortari in 1990 privatiseerde, voor een schijntje van zijn werkelijke waarde.

De laatste jaren gaat Slims aandacht ook naar oliewinning. Dat kan omdat de Mexicaanse overheid voor het eerst in tachtig jaar de oliewinning heeft opengesteld voor binnen- en buitenlands privékapitaal. Deze industrie was niet helemaal nieuw voor Slim: in 1986 kocht hij al Minera Frisco, vandaag een van de drie grote goudmijnen van Mexico.

Germán Larrea: 8,2 miljard euro

Volgens Forbes is Germán Larrea “de meest mysterieuze multimiljonair van Mexico”. Jarenlang was alleen een oude, wazige foto van hem bekend, tot in september 2014 een foto van hem met president Enrique Peña Nieto verscheen. Enkele dagen voordien had een giflozing in zijn kopermijn de zwaarste milieuramp in de Mexicaanse mijnbouwgeschiedenis veroorzaakt.

Sinds de Tweede Wereldoorlog stond de familie Larrea altijd dicht bij alle Mexicaanse presidenten. Vader Jorge Larrea was een van de stichters van Mexicaanse Raad van Zakenmannen, een clan die veertig van de machtigste ondernemers in het land verenigt, zoals politicologe Marcela Britz in een boek over de groep zegt.

In 1962, bij de oprichting van deze Raad, was Jorge Larrea actief in de bouwsector. Dertig jaar later veranderde de familie van koers: ze haalde de eerste mijnbouwconcessies binnen. Voor het einde van de twintigste eeuw verwierf Larrea’s familie ook Ferromex en Ferrosur, de twee bedrijven die het grootste spoorwegnet van het land uitbaten.

Vandaag bezit Larrea ook de helft van Grupo México, het grootste mijnbouwbedrijf van het land en de derde grootste koperproducent ter wereld. Hij heeft daarnaast ook olieboorplatforms op zee.

Alberto Baillères: 6,1 miljard euro

In 1967, toen hij dertig jaar oud was, erfde Alberto Baillères González vijftien bedrijven van zijn vader, onder meer verzekeringsbedrijven, banken, grootwarenhuizen en mijnen. Vijftig jaar later is de waarde van zijn fortuin vertienvoudigd. Hij is voorzitter van Industrias Peñoles, de grootste zilverexporteur ter wereld en het tweede grootste mijnbedrijf van Mexico. Al sinds de jaren 1980 staat hij op de lijst van tweehonderd rijkste mensen ter wereld.

Al van bij het begin van de vorige eeuw vormde mijnbouw de pijler van het familiefortuin. Vader Baillères stichtte ook het Autonoom Technologisch Instituut van Mexico, een universiteit die in ondernemen en economie is gespecialiseerd. Veel machtige politici en ondernemers zijn er opgeleid.

Zoon Baillères zag zijn fortuin groeien dankzij de mijnconcessies die tien presidenten hem sinds de jaren vijftig hebben toegekend. Vandaag heeft Industrias Peñoles 2,9 miljoen hectare in concessie in heel het land. Ook hij richtte zich in 2015 op de oliesector. Petrobal was het enige Mexicaanse bedrijf dat een concessie voor oliewinning binnenhaalde.

Ricardo Salinas Pliego: 3,8 miljard euro

Ricardo Salinas Pliego is de jongste miljardair van de groep. Hij erfde een meubelzaak en bouwde die uit tot een bedrijf dat hem 7 miljard euro opbracht. In 2015 verloor hij echter bijna de helft van zijn fortuin en viel hij terug van de vierde naar de negende plaats op de lijst van Mexicaanse multimiljonairs. In 1993 kreeg hij de controle over de Mexicaanse nationale televisiezender Imevisión, vandaag TV Azteca.

Het grootste deel van zijn fortuin komt uit een keten van elektrowinkels. Klanten met weinig middelen kunnen er financiering krijgen van zijn bank, Banco Azteca. De bank is ook actief in Panama, Guatemala, Honduras, Brazilië, Peru en El Salvador.  

De familie Salinas investeert niet rechtstreeks in de mijnbouwindustrie. Dochter Ninfa Salinas is wel voorzitter van Grupo Dragón, een bedrijf dat sinds 2013 het voortouw neemt in windenergie en geothermie. In 2015 haalde het bedrijf de eerste concessie voor een geothermiepark binnen. Ninfa Salinas is ook federaal senator.

Bron: El banquete minero de México

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!