Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Wat weten we acht dagen na de incidenten in Keulen?

Dit artikel bevat zo veel mogelijk feiten over de gebeurtenissen in Keulen op oudejaarsavond die bevestigd werden door de autoriteiten en de politie. In het andere geval hebben we de bron vermeld.
vrijdag 8 januari 2016

In totaal hebben 170 mensen klacht ingediend na de incidentrijke oudejaarsavond in Keulen. In 117 gevallen geven de slachtoffers aan seksueel lastiggevallen te zijn. In twee gevallen gaat het om verkrachting. Minstens vijftig slachtoffers werden ook bestolen.

Het aantal meldingen van aanranding is gegroeid. Dat heeft, volgens een woordvoerder van de politie, te maken met de manier van ondervragen. “Een tik op de bil werd aanvankelijk niet als erg beschouwd. Dat is er pas bij verdere navraag uitgekomen”, aldus de woordvoerder.

De politie heeft een groep van 80 agenten vrijgemaakt om het onderzoek te voeren. Zij bestuderen de getuigenissen en bekijken honderden uren beeldmateriaal van verschillende bewakingscamera's.

De bondspolitie kon ondertussen 31 verdachten identificeren, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Onder hen zijn 18 asielzoekers. De nationaliteit van de 31 verdachten werd ook vrijgegeven. Het gaat om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs, één Irakees, één Serviër, één Amerikaan en twee Duitsers.

Maar deze mensen worden verdacht van diefstallen en geweld. De verdachte asielzoekers kunnen niet in verband worden gebracht met zedendelicten, zo meldt Spiegel Online. Binnenlandse Zaken benadrukte dat het om daden gaat die onder de bevoegdheid van de bondspolitie vallen. Dat betekent daden die gebeuren in het station en in de perimeter van dertig meter voor het station.

Daarnaast heeft de politie van Keulen donderdag wel twee verdachten opgepakt. Dat meldt de Duitse zender WDR. Het bericht werd nog niet bevestigd door de politie. Nog volgens WDR hebben beide mannen een migratieachtergrond. Er zouden ook gsm's in beslag genomen zijn. Op die toestellen zouden beelden gevonden zijn van aanvallen op vrouwen. De verdachten zouden ook een vertaalbriefje op zak gehad hebben waarop uitspraken stonden als “mooie borsten” en “ik wil sex met jou”.

De twee werden vrijdag weer vrijgelaten. De officier van Justitie Benedikt Kortz liet weten dat de verdenking tegen hen niet kon hard gemaakt worden. Kortz wou verder niets kwijt over de berichten van WDR over de vermeende spiekbriefjes en de beelden op de gsm's.

De politie van Keulen wist verder al 16 verdachten te identificeren op de beelden. Over hun identiteit is nog niets bekend. Volgens een woordvoerder van de politie werden enkele verdachten ook al opgepakt, maar zij worden enkel verdacht van diefstal.

In enkele media, zoals de Kölner Stadt-Anzeiger en Die Welt am Sonntag, werden anonieme politieagenten geciteerd die stellen dat de politie op oudejaarsavond de identiteit controleerde van 80 tot 100 mensen. Onder hen zouden zich veel vluchtelingen bevonden hebben uit Irak, Syrië en Afghanistan.

Een intern verslag van de bondspolitie schetst ook de zeer chaotische situatie op oudejaarsavond met een politie die de situatie totaal niet onder controle had.

Ondertussen is er een bits politiek debat aan de gang over de feiten zelf maar vooral over de politieke gevolgen. Er is ook een interne strijd losgebarsten binnen de politie. Er worden vragen gesteld bij de aanpak en de communicatie van de politiechef van Keulen Wolfgang Albers.

Update:
Albers moet opstappen in de nasleep van de gebeurtenissen op oudejaarsavond.De 60-jarige Wolfgang Albers kreeg te horen dat hij met vervroegd pensioen kan.

Bronnen: TAZ, Spiegel Online, Die Welt

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door helena delodder op vrijdag 8 januari 2016

  Zowaar 1 Amerikaan en zelfs 2 Duitsers.

 • door dan maertens op maandag 11 januari 2016

  L'extrême droite sur les ruines d’une gauche sans projet” (LMDiplo 7/1990) ondertussen zijn we bijna een generatie verder en is uiterst rechts er niet minder sterk op geworden… Als ik bv. het begrip “een kleffe smaak nalaten” hoor denk ik spontaan aan hoe een ex-voorzitster van een Belgische politieke partij de agressie op haar in Brussel vergoelijkte… Niet toevallig een kleurling en Moslim waarschuwt ons voor het zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hangt; http://www.thedailybeast.com/articles/2016/01/08/why-we-can-t-stay-silent-on-germany-s-mass-sex-assaults.html

  Daarop heeft Mvr.Merkel, Dhr. Franken, Dhr. Dewinter een antwoord… Enkel “links” steekt z'n kop in het zand. Kende jij als buur al de onderstaande Duitse “geplogenheden”? http://www.thelocal.de/20151216/seven-habits-youll-pick-up-living-in-germany En hoe denk je dat het met de kennis gesteld is van mensen die op 3.000 tot 5.000 km afstand van Duitsland wonen en met een ander geloof,wetten en tradities opgroeiden? Immigranten hebben het recht/plicht te weten wat in Duitsland wetsovertredingen zijn. Dat dit hen kan bijgebracht worden op een wijze die hun “dignity” niet aantast bewijst het Noorse voorbeeld…. http://www.nytimes.com/2015/12/20/world/europe/norway-offers-migrants-a-lesson-in-how-to-treat-women.html?emc=edit_th_20151220&nl=todaysheadlines&nlid=8854073&_r=0 Negationisme terzake is niet alleen misdadig en politiek suïcidaal maar zal in z’n extreme vorm uitmonden in zoiets als het secundaire drama van de revolutionaire betogingen op het Tahrirplein. Daarbij moest ik dag na dag vaststellen dat de vrouwenorganisaties beroep moesten doen op de “anarchisten” van het “Black Bloc” om commando’s te organiseren, soms gewapend met zelfgemaakte vlammenwerpers, om vrouwen te ontzetten..

 • door Didier op maandag 11 januari 2016

  De elite – zoals dikwijls met de VS als buffer – is er op heel korte tijd in geslaagd de situatie in enkele EU sleutelstaten demografisch te veranderen. De vluchtelingencrisis werd van in het begin georganiseerd als een middel om politiek en sociaal verdelende identiteitsspanningen te maximaliseren, daar waar die voordien eerder marginaal of nog hanteerbaar waren.

  Er werd een perspectief van destabilisatie gecreëerd, in landen die daar tot op heden niet voor voorbestemd waren. De media doen wat van hen verwacht wordt: ze kneden de publieke perceptie, omdat de echte, werkelijke impact vooralsnog beperkt blijft.

  De competerende krachten (het pro-vluchtelingenkamp, het anti-vluchtelingenkamp en de vluchtelingen) kunnen van achter de schermen met een minimum aan sturing gemanipuleerd worden in een conflict onder elkaar en/of tegen de regeringen.

  Dergelijke latente, asymmetrische dreiging zou niet bestaan als er zich in de mensenstroom geen Salafistische elementen bevonden. Legitieme vluchtelingen wensen tenslotte slechts één ding: zich assimileren en integreren in een nieuw gevonden thuisland.

  Ongelukkig genoeg voor die eerlijke en noodlijdende individuen heeft de infiltratie van gedegenereerde krachten in hun rangen ervoor gezorgd dat hun zaak ondermijnd wordt en ze geassocieerd worden met ongewenst islamisme. Het ziet er naar uit dat de vluchtelingen voor de tweede maal het slachtoffer worden van de elite, ditmaal ten gevolge van georganiseerd seksueel terrorisme.

  Vele feiten in Keulen zijn wazig, maar het is de perceptie die telt. Als er geen nieuwe ‘gebeurtenissen’ volgen (die komen wèl) en de gevoelens mettertijd zouden temperen, zullen de media er voor zorgen dat de voedingsbodem waarop verdeeldheid en haat kunnen gedijen voldoende bewaterd blijft.

 • door Didier op maandag 11 januari 2016

  (vervolg)

  Als er geen nieuwe ‘gebeurtenissen’ volgen (die komen wèl) en de gevoelens mettertijd zouden temperen, zullen de media er wel voor zorgen dat de voedingsbodem waarop verdeeldheid en haat kunnen gedijen voldoende bewaterd blijft.

  Hun geraffineerde opiniemakers en ingenieus gekalibreerde infofilters voorkomen alsnog dat het wijdverbreide geloof in de ‘vrije’ media gaat wankelen.

  Maar het moet gezegd: het naar Europa geëxporteerde vluchtelingendrama zou niet mogelijk geweest zijn zonder de combinatie van de neocon terreur in het Midden-Oosten met het naïeve, maar obsessieve vasthouden aan liberaal-progressieve opvattingen van zogenaamd ‘links’.

  Het goed bedoelende hart van verblind ‘links’ werd een belangrijk instrument van de neoconservatieve machinaties.

  Links en rechts zijn in deze kwestie overigens irrelevant geworden: ze staan elkaar als onthoofde hanen naar het leven in een door de elite gecreëerde arena. Eenieder met functionerende hersenen kan zien hoe dat gaat aflopen. En wie erbij gaat winnen.

  De enige oplossing is het probleem bij de wortel aanpakken: de terreur in te Midden Oosten uitroeien zodat de vluchtelingen naar huis kunnen terugkeren.

  Laat dat nu net het enige zijn wat NIET gebeurd. En men kan er op wedden dat dat NOOIT zal gebeuren. Vrede en stabiliteit zijn doemscenario’s voor de elite.

  Maar raad eens: het enige land dat zich wel aan de taak van terreurbestrijding wijdt (niet in ronkende propaganda, maar in daden) wordt gedemoniseerd in de media. Steeds weer die media. Die geneoconde media.

  Wanneer zullen we, en masse, de moed opbrengen om de psychologische barrière te overschrijden, die ons belet dat we tot het besef komen dat De Vijand niet die ‘andere’ is, maar dat hij zich onder ‘ons’ bevindt?

 • door Jean Van den Bosch op dinsdag 12 januari 2016

  Ik heb vroeger veelvuldig voor mijn werk in zowat alle landen geweest. Opleidings- of aanpassingscursussen voor asielzoekers zijn onzin. Denk je dat je zomaar ongestraft in "hun" landen vrouwen kan en mag lastigvallen? Probeer dat maar eens in een Noord-Afrikaans land (uitgenomen Egypte en dan nog). Ik zou daar niet graag in de handen van de politie vallen en zeker niet voor zulks gedrag. Zelfs in het voormalige Syrië moest je het zeker niet proberen, dit wel zonder rekening te houden met de hedendaagse "varkensstreken" van het IS.

  Vandaag is in Duitsland een wet gestemd waardoor criminele asielzoekers versneld kunnen uitgewezen worden. Dat lijkt mij niet meer dan logisch. Vooral als men de commentaren leest in "Der Bild", politie mag en mocht niet optreden. Commentaren die door politieagenten ZELF naar voren wordt gebracht.

  Leuke commentaren (in de reguliere pers), als dit wordt een "splijtzwam". Een splijtzwam is een zeer mooie en grote zwam. Maar groeit alleen op iets dat "DOOD" is. Ik kan alleen maar hopen dat de maatschappij waarin ik ook nog leef, niet dood is.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties