Wat weten we acht dagen na de incidenten in Keulen?

Dit artikel bevat zo veel mogelijk feiten over de gebeurtenissen in Keulen op oudejaarsavond die bevestigd werden door de autoriteiten en de politie. In het andere geval hebben we de bron vermeld.

vrijdag 8 januari 2016 16:08
Spread the love

In totaal hebben 170 mensen klacht ingediend na de incidentrijke oudejaarsavond in Keulen. In 117 gevallen geven de slachtoffers aan seksueel lastiggevallen te zijn. In twee gevallen gaat het om verkrachting. Minstens vijftig slachtoffers werden ook bestolen.

Het aantal meldingen van aanranding is gegroeid. Dat heeft, volgens een woordvoerder van de politie, te maken met de manier van ondervragen. “Een tik op de bil werd aanvankelijk niet als erg beschouwd. Dat is er pas bij verdere navraag uitgekomen”, aldus de woordvoerder.

De politie heeft een groep van 80 agenten vrijgemaakt om het onderzoek te voeren. Zij bestuderen de getuigenissen en bekijken honderden uren beeldmateriaal van verschillende bewakingscamera’s.

De bondspolitie kon ondertussen 31 verdachten identificeren, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Onder hen zijn 18 asielzoekers. De nationaliteit van de 31 verdachten werd ook vrijgegeven. Het gaat om negen Algerijnen, acht Marokkanen, vijf Iraniërs, vier Syriërs, één Irakees, één Serviër, één Amerikaan en twee Duitsers.

Maar deze mensen worden verdacht van diefstallen en geweld. De verdachte asielzoekers kunnen niet in verband worden gebracht met zedendelicten, zo meldt Spiegel Online. Binnenlandse Zaken benadrukte dat het om daden gaat die onder de bevoegdheid van de bondspolitie vallen. Dat betekent daden die gebeuren in het station en in de perimeter van dertig meter voor het station.

Daarnaast heeft de politie van Keulen donderdag wel twee verdachten opgepakt. Dat meldt de Duitse zender WDR. Het bericht werd nog niet bevestigd door de politie. Nog volgens WDR hebben beide mannen een migratieachtergrond. Er zouden ook gsm’s in beslag genomen zijn. Op die toestellen zouden beelden gevonden zijn van aanvallen op vrouwen. De verdachten zouden ook een vertaalbriefje op zak gehad hebben waarop uitspraken stonden als “mooie borsten” en “ik wil sex met jou”.

De twee werden vrijdag weer vrijgelaten. De officier van Justitie Benedikt Kortz liet weten dat de verdenking tegen hen niet kon hard gemaakt worden. Kortz wou verder niets kwijt over de berichten van WDR over de vermeende spiekbriefjes en de beelden op de gsm’s.

De politie van Keulen wist verder al 16 verdachten te identificeren op de beelden. Over hun identiteit is nog niets bekend. Volgens een woordvoerder van de politie werden enkele verdachten ook al opgepakt, maar zij worden enkel verdacht van diefstal.

In enkele media, zoals de Kölner Stadt-Anzeiger en Die Welt am Sonntag, werden anonieme politieagenten geciteerd die stellen dat de politie op oudejaarsavond de identiteit controleerde van 80 tot 100 mensen. Onder hen zouden zich veel vluchtelingen bevonden hebben uit Irak, Syrië en Afghanistan.

Een intern verslag van de bondspolitie schetst ook de zeer chaotische situatie op oudejaarsavond met een politie die de situatie totaal niet onder controle had.

Ondertussen is er een bits politiek debat aan de gang over de feiten zelf maar vooral over de politieke gevolgen. Er is ook een interne strijd losgebarsten binnen de politie. Er worden vragen gesteld bij de aanpak en de communicatie van de politiechef van Keulen Wolfgang Albers.

Update:
Albers moet opstappen in de nasleep van de gebeurtenissen op oudejaarsavond.De 60-jarige Wolfgang Albers kreeg te horen dat hij met vervroegd pensioen kan.

Bronnen: TAZ, Spiegel Online, Die Welt

take down
the paywall
steun ons nu!