Een open steenkoolmijn in Hunter Valley in de deelstaat New South Wales, Australië (endcoal.org)

Meerderheid Australiërs wil af van steenkool

Twee derde van de Australische bevolking wil dat de steenkoolindustrie afgebouwd wordt, omdat ze schadelijk is voor de gezondheid, het klimaat en voor het Great Barrier Reef. Dat blijkt uit een bevraging die werd uitgevoerd nog voor de klimaattop COP21 in Parijs.

donderdag 17 december 2015 18:36
Spread the love

Voor zijn onderzoek ondervroeg onderzoeksbureau Essential Media 1507 Australiërs. De enquête werd afgenomen in oktober 2015, lang voor de start van de klimaattop COP21 in Parijs, waar Australië een veel klimaatvriendelijker beleid verdedigde dan tot nog toe het geval was.

Bijna 70 procent vindt dat Australië de exploitatie van steenkoolmijnen moet inperken, omwille van de negatieve impact op het milieu en de biodiversiteit, op de landbouwgrond en de watervoorziening. Iets meer dan 60 procent vinden dat de mijnindustrie volledig stopgezet moet worden om het klimaat en de koraalriffen te redden. 65 procent vindt dat de negatieve invloed van de steenkoolindustrie groter is dan de winsten.

Bijna 80 procent van de respondenten vreest dat de mijnen grote stukken land, rivieren en grondwatersystemen vervuilen, en is ervan overtuigd dat de bedrijven zelf moeten opdraaien voor die schade.

‘Maatschappelijke vergunning’

“Deze resultaten tonen aan dat de steenkoolindustrie haar maatschappelijke ‘vergunning’ kwijt is”, zegt Charlie Wood, campagnedirecteur voor de ngo 350.org  in Australië, die de enquête bestelde. “Australiërs kijken verder dan de politieke spin- en PR-campagnes en zien de waarheid over de steenkoolindustrie: een industrie die met miljarden dollars van de belastingbetalers het milieu vervuilt en onze gezondheid aantast.”

Het verkiezingsjaar 2016 is volgens Wood het ideale moment om de Australische regering onder druk te zetten. “Elke kiezer moet zich nu afvragen waarom onze regering een industrie blijft steunen die veel meer schade toebrengt dan ze oplevert voor de economie”, zegt hij.

Kruispunt

Tot voor kort zette Australië volop in op steenkool. Premier Tony Abbott deed er alles aan om klimaatactie en de opmars van hernieuwbare energiebronnen tegen te houden en smeedde zelfs een formele alliantie met Canada om de globale klimaatonderhandelingen te blokkeren.

Hij werd echter in november 2015 afgezet doot zijn eigen partij en vervangen door de meer gematigde Malcolm Turnbull. Sindsdien vaart Australië een veel minder harde anti-klimaatkoers. Op de klimaattop COP21 in Parijs sloot het land zich zelfs aan bij de High Ambition Coalition, die ijvert voor een ambitieus akkoord.

Het is nu de vraag hoe het land die ambitie in binnenlands beleid zal omzetten. De Indiase mijngigant Adani is immers van plan om in de provincie Queensland de grootste steenkoolmijn in het land te openen.

Bron: Australians Aren’t For Coal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!