Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Protest op Antwerpse Groenplaats: "we zijn het racisme kotsbeu"

De Antwerpse Groenplaats was zondagmiddag (17/05) het decor van een kleurrijke manifestatie. Enkele honderden mensen uit alle geledingen van de samenleving kwamen bijeen om één boodschap uit te dragen: "geen ruimte voor racisme, een gelijke behandeling voor alle Antwerpenaren."
maandag 18 mei 2015

Directe aanleiding voor de manifestatie waren de intussen welbekende uitspraken van N-VA burgermeester Bart de Wever. Zonder enige kennis ter zake zei de Wever in het televisieprogramma Terzake dat Vlamingen met een Marokkaans-Berberse achtergrond 'gesloten zijn' en vaker te vinden zijn in de criminaliteitsstatistieken. 

Mede-initiatiefnemer van de manifestatie Dyab Abou Jahjah, stelt het scherp: “Anno 2015 kan het niet langer dat een mainstream politicus een hele bevolkingsgroep als bron van het kwaad bestempelt.” Volgens Abou Jahjah is het ook tekenend dat “De Wever trots uitpakt met het nieuws dat een Saoedisch bedrijf meer dan 3 miljard in de haven van Antwerpen investeert. Geld dat afkomstig is van een regime dat dag in dag uit mensenrechten met de voeten treedt. Maar dat is voor Bart de Wever geen probleem. Hoe cynisch kan je zijn?"

Onderzoeker Joachim Ben Yaqoub, voorzitter van anti-racismebeweging Kif Kif, geeft een beknopte analytische omkadering:

“Het toeschrijven van negatieve kenmerken aan een bepaalde bevolkingsgroep is tekenend en symptomatisch voor het huidige neokoloniaal politieke klimaat. Het is een klimaat waarin de term “politieke correctheid” preventief wordt ingezet om machtsstructuren te verdoezelen, uitsluiting en ongelijkheid te legitimeren."

"De 'uitschuiver' van de populairste politicus van Vlaanderen is symptomatisch voor een samenleving waarin racisme diep zit ingebakken. Racisme is een globaal en structureel probleem. De huidige overheid en heel de politieke klasse draagt een historische verantwoordelijkheid.”

Dekoloniseren

Voor middenveldorganisaties en burgerbewegingen zijn de uitspraken van De Wever voldoende reden om een coalitie te vormen. Hart boven Hard, Kif Kif, Movement X, AMDH België en FDH Norma hebben zich verenigd in het Comité Stop Racisme om de manifestatie op de Antwerpse Groenplaats mogelijk te maken. Het betekent mogelijks het begin van een brede, anti-racistische beweging. 

“Wie één minderheid aanvalt brengt de emancipatie van alle minderheden in gevaar”, zegt actrice Marijke Pinoy. “De voornaamste reden om hier te zijn is: we zijn het beu!”

Namens Hart boven Hard ging Ilse Hackethal hier verder op in: 

“We willen de problematiek van racisme mee onder de aandacht brengen en houden omdat het een groot uitsluitingmechanisme is dat niet weg gerelativeerd mag worden. Racisme zorgt voor een polarisering in de samenleving. Met hart boven hard willen we verbinden. Mechanismen die deze verbinding tegen gaan, willen we bestrijden. Met het Comité Stop Racisme schuiven we drie eisen naar voor. Ten eerste pleiten we voor praktijktesten. Daarnaast vragen we ook dat het onderwijs inspeelt op de superdiversiteit. Tot slot moeten we met z'n allen leren dekoloniseren. Het wordt tijd dat we met onze geschiedenis in het reine komen. "

"In de strijd tegen racisme wil hart boven hard mee voorop lopen. We werken daarvoor samen met bewegingen zoals Movement X en Kif Kif. We willen ook aan onze eigen achterban laten zien dat racisme geen plek heeft in onze samenleving.”

Grensoverschrijdende solidariteit

Er waren ook internationale gasten op de Groenplaats. Speciaal voor de manifestatie had het Comité Stop Racisme twee sprekers uit Amsterdam naar Antwerpen gebracht. Naast rapper, acteur en activist Appa  kwam ook  de dichter en activist Jerry Luther Afriye zijn steun betuigen. Jerry Luther Afriye, beter bekend als Kno’Ledge Cesare, was medeoprichter van Zwarte Piet is Racisme en Nederland Wordt Beter.  

“Ik ben hier omdat ik het resultaat ben van kolonialisme en racisme, en je hoeft alleen maar om je heen te kijken om het resultaat van die geschiedenis te zien.” Kno’Ledge benadrukte dat een politicus als de Wever niet geïsoleerd te bekijken maar als historisch product.

Kno’Ledge heeft de hoop dat deze manifestatie het begin is van een grensoverschrijdende solidariteit: “We moeten onze strijd internationaliseren. Als Bart de Wever weer z’n dag heeft zal Nederland van zich moeten laten horen, en als Geert Wilders weer z’n dag heeft zal België van zich moeten laten horen.” Wanneer activisten en maatschappelijke organisaties in België en in Nederland de krachten bundelen ligt een betere tijd voor rechtvaardigheid en vrijheid in het verschiet.


Rapper, acteur en activist Appa verwoorde het als volgt:

"Waar is mijn vrijheid om mijn frustraties te uiten zonder daarvoor op een lijst gezet te worden van radicale figuren. Waar is mijn vrijheid op televisie? Want de mensen die mij vertegenwoordigen zie ik nergens aan tafel zitten. Waar is mijn vrijheid in de kranten, de journalisten die niet bevooroordeeld zijn maar ondergesneeuwd worden door al die riooljournalisten die puur uit zijn op sensatie klimmend op de ruggen van andersgekleurden omwille van belangen en inkomen. WAAR IS MIJN VRIJHEID?!

Inspireer en motiveer en activeer de mensen om je heen. En investeer in de jongeren. Zoek niet naar die vrijheid, maar gedraag je naar die vrijheid. Wij zijn die vrijheid!"

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door ismail spada op maandag 18 mei 2015

  De dag dat Kif Kif de vrijheid van mening respecteert zou hun geloofwaardigheid kunnen toenemen.

  Inmiddels is het beter om de subsidies die ze ontvangen gewoonweg af te schaffen.

  Wij zijn de beschuldigingen van islamofobie, racisme en discriminatie kotsbeu.

  En wij zijn moslims en mijn echtgenote is Berberse.

  Jullie vechten tegen iets fictief en niet voor iets concreets.

  Bijgevolg verliezen jullie gewoonweg kostbare tijd en brengen jullie enkel meer schade aan?

 • door Siska Demont op maandag 18 mei 2015

  Ik was nieuwsgierig naar wat hij nu weer had gezegd en blijkt het nog steeds om hetzelfde te gaan.

  • door speedmaster op dinsdag 19 mei 2015

   wie is "hij"?

 • door Mezelf op dinsdag 19 mei 2015

  "Zonder enige kennis ter zake zei de Wever in het televisieprogramma Terzake dat Vlamingen met een Marokkaans-Berberse achtergrond vaker te vinden zijn in de criminaliteitsstatistieken". Kan iemand de juiste gegevens dan eens citeren ? De (allicht verkeerde ?) perceptie bij veel mensen is helaas dat deze mensen inderdaad meer voorkomen in criminaliteitsstatistieken. In de USA leeft dergelijke perceptie ook tov Afro-Americans.

 • door Jan Hertogen op dinsdag 19 mei 2015

  Hét statement van de prostestnamiddag kwam van Dyab Abou Jahjah: "Racisme tegen zwarten is een zonde die we allemaal delen en die we moeten remediëren" In de gesproken speech specifieerde hij het "wij Allemaal", blanken en Arabieren.

  Ook in het interview met Dyab Abou Jahjah en Jef Lambrechts in Humo van deze week, is Dyab expliciet en perspectiefgevend.

  Voor z'n volledige toespraak zie op deze site: http://community.dewereldmorgen.be/blog/janhertogen/2015/05/18/racisme-tegen-zwarten-een-zonde-die-wij-allemaal-delen-blanken-en-arabieren

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties