Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Noam Chomsky 'Requiem for The American Dream'

Op 18 april 2015 wordt op het Tribeca Film Festival in New York een nieuwe documentaire voorgesteld over Noam Chomsky, getiteld 'Requiem for The American Dream'.
dinsdag 7 april 2015

Noam Chomsky is een van de meest belangrijke denkers van de VS, een kritische geest en dissident die zijn gelijke niet kent in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn gedachtegoed is onderwerp van meerdere documentaires, waarvan de meeste bekende Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media uit 1992 en kan nu gratis worden bekeken op het internet. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media uit 1988, dat in 2008 werd geactualiseerd en heruitgegeven.

In dit boek schreef Chomsky samen met collega Edward Herman een model, bestaande uit vijf filters, die bepalen hoe het buitenlands beleid van de eigen regering aan bod komt in de Amerikaanse media. Dit model is grotendeels toepasbaar op alle media in de westerse wereld. Het maakt een institutionele analyse van de massamedia en blijft essentiële literatuur voor al wie de werking van de massamedia kritisch wil doorgronden.

Filmregisseurs Peter Hutchinson, Kelly Nyks en Jard P. Scott hebben vier jaar interviews met Noam Chomsky gebundeld en vermengd met beelden uit het nieuws. In hun documentaire Requiem for The American Dream. Volgens de regisseurs "ontrafelt Chomsky de basismechanismen die ons hebben gebracht tot een periode van historisch nooit geëvenaarde ongelijkheid".

"Chomsky analyseert in deze documentaire een halve eeuw politiek beleid van de meest welvarenden ten koste van de meerderheid."

"Hij legt uit hoe deze vernietiging in zijn werk ging, door middel van de onderdrukking van de werkende mensen, het verdwijnen van het minimumloon, de ineenstorting van de Amerikaanse droom om een eigen huisje te bezitten, de huizenhoge kosten voor hogere studies, die ervoor zorgen dat studenten met een verstikkende schuld aan hun beroepsleven beginnen en ten slotte het verlies van maatschappelijke solidariteit, die de mensen heeft verdeeld tegen zichzelf.”

Toch heeft Chomsky een positieve boodschap voor de kijker. “Requiem for The American Dream herinnert ons eraan dat macht uiteindelijk rust in de handen van hen die geregeerd worden. Dit is essentieel kijkmateriaal voor iedereen die hoop blijft koesteren in een samen gedeelde toekomst.”

De documentaire Requiem for The American Dream wordt voor het eerst vertoond op 18 april tijdens het Tribeca Fim Festival in New York. De trailer kan je hier bekijken.

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Jan Willems op woensdag 8 april 2015

  “InManufacturing Consent: the Political Economy of Mass Media beschrijft Noam Chomsky hoe media via de manipulatie van het taalgebruik de publieke opinie proberen te sturen. Mediamanipulatie behoort volgens hem zelfs tot het wezen van de democratie. In een totalitaire staat maakt het niet uit wat de burger denkt omdat hij niet eens de vrijheid heeft om die mening te uiten. In een democratie kan iedereen uiting geven aan zijn interpretatie van de werkelijkheid. Dominante elites vrezen het ongecontroleerd botsen van al die opinies en streven naar consensus. De massamedia zijn de facilitator van die consensus. Ze geven weer wat de heersende maatschappelijke opvattingen zijn en marginaliseren de opinies die daarbuiten vallen. Chomsky gelooft in het corrigerend vermogen van het gezond verstand. Je kan een individu eindeloos inlepelen hoe hij de werkelijkheid moet interpreteren, deze interpretatie zal geen stand houden als ze strijdig is met de persoonlijke, zintuiglijke en cognitieve ervaringen.” Aldus Bart De Wever in De Standaard (25 september 2012)

  • door Ter Zijde op woensdag 8 april 2015

   Bart De Wever, die zelf met zijn partij tot die dominante elites behoort, spant een anarchistisch denker voor zijn kar. In welke zin worden we daar wijze van?

 • door Jan Willems op donderdag 9 april 2015

  Bart De Wever maakte een goede samenvatting van dit degelijke boek dat ik persoonlijk in 1988 kocht voor 710 BEF en uiteraard ook voor de allereerste keer las – Bartje speelde toen zelfs al niet meer met de knikkers, vermoed ik. Zijn samenvatting verscheen in zijn column naar aanleiding van een discussietje over het al dan niet gebruik van het begrip ‘allochtoon’. Chomsky was in 1988 nog vooral bezig met taal. Zoals op de omslag van het boek staat: “Noam Chomsky is Institute Professor, Department of Linguistics and Philosophy; at the Massachusetts Institute of Technology.” Nadien verruimde hij zijn blikveld en werd hij een bevlogen commentator. Hij staat summier vermeld in het in 2013 door Razmig Keucheyan gepubliceerde boek ‘Hémisphère gauche. Une cartographie des nouvelles pensées critiques’ (Editions La Découverte), waarin zijn belangstelling voor de media wordt aangestipt. Overigens een aanrader, dat Frans boek.

 • door martin meerts op zaterdag 11 april 2015

  Jan Willems vergelijkt Noam Chomsky met Bart De Wever en BDW komt er als winnaar uit. Chapeau! Bart De Wever die citaten van filosofen uit hun context rukt, die zijn discours intellectueel totaal niet onderbouwt maar integendeel op een manipulatieve en populistische manier zijn slag tracht te slaan. Bart De Wever grabbelt alles wat hem van nut kan zijn in de keuken en daar wordt de Heer Chomsky nu door Jan Willems nog eens gedegradeerd tot kelner. De Heer Chomsky is al lang met taal bezig en op hoge leeftijd nog zeer welbespraakt. Goed geprobeerd, mijnheer Willems!

  • door Jan Willems op zondag 12 april 2015

   Leer es lezen, beste vriend.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties