Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Al duizend doden Nigeria door Boko Haram in 2015

Bij aanvallen van de Nigeriaanse fundamentalistische groepering Boko Haram zijn in 2015 al meer dan duizend burgers omgekomen. Dat blijkt uit persoonlijke getuigenissen en analyses van berichtgeving in de media door de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
vrijdag 27 maart 2015

Strijders van Boko Haram, die zich vanuit het noordoosten van Nigeria verspreiden over de buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger, vallen opzettelijk dorpen aan en zijn verantwoordelijk voor massamoorden en ontvoeringen, volgens Human Rights Watch (HRW) in een rapport van 26 maart 2015.

HRW sprak eind januari 2015 met vluchtelingen uit de Nigeriaanse deelstaten Yobe, Adamawa en Borno in het noordoosten van Nigeria. "Elke week horen we meer over de misdaden van Boko Haram tegen de bevolking", zegt Mausi Segun, Nigeria-onderzoeker bij HRW. "De Nigeriaanse regering moet het beschermen van burgers tot prioriteit maken in zijn militaire operaties tegen Boko Haram."

Bijna een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen sinds de fundamentalistische rebellengroep in juli 2009 een gewelddadige opstand begon. In 2014 kwamen er volgens HRW al minstens 3750 burgers om bij aanvallen van Boko Haram in Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger.

Ontvoeringen

De groepering ontvoerde ook honderden vrouwen en meisjes, die onderworpen werden aan bekeringen, huwelijken, verkrachting en andere vormen van misbruik. Jonge mannen en jongens werden gedwongen zich bij hen aan te sluiten. Weigerden ze dit, dan werden ze vermoord.

De mensenrechtenorganisatie stelt dat de Nigeriaanse veiligheidstroepen geen voorzorgsmaatregelen nemen om de bevolking te beschermen tijdens operaties tegen Boko Haram. In december 2014 vielen Nigeriaanse troepen volgens getuigen het dorp Mundu binnen, vlakbij een Boko Haram-basis in de staat Bauchi. Bij die aanval vielen vijf burgerdoden en raakten zeventig gezinnen dakloos. Dorpsbewoners verklaarden tegenover HRW dat Boko Haram nochtans niet in het dorp aanwezig was tijdens de aanval.

"Burgers in het noordoosten hebben dringend bescherming nodig tegen Boko Haram en mogen in geen geval aangevallen worden door militairen, die juist geacht worden hen te beschermen", zegt Segun. De legerleiding heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd naar de incidenten in Mundu.

Oorlogsmisdaden

Sinds enkele weken slagen de legers van Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger er door gezamenlijk optreden in om Boko Haram enigszins terug te dringen op sommige plaatsen in het noordoosten van Nigeria. Het Internationaal Strafhof is een vooronderzoek begonnen naar de situatie in Nigeria. Op grond van de resultaten van het onderzoek zal worden besloten of er een officieel gerechtelijk onderzoek komt naar personen die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Bron: Nigeria: At Least 1,000 Civilians Dead Since January

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door janu op vrijdag 27 maart 2015

    Irak al 1 miljoen doden sinds 2003 ,moslims landen 3 miljoen doden sinds 1991 door de terreur bombardementen van V.S. en Europa.

    • door jan peeters op zaterdag 28 maart 2015

      In het artikel wordt over een "rebellengroep" gesproken. Dit zijn echter geen rebellen, maar terroristen en kriminelen.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties