Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Kledingmerk Nautica zet bendes in tegen vakbonden El Salvador

Textielbedrijven voor internationale kledingmerken in El Salvador zweren samen met bendeleden om vakbondsleden te bedreigen, die pogen de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dat stellen textielarbeiders in getuigenissen voor een aantal internationale onderzoeksorganisaties.
donderdag 26 maart 2015

Werknemers van maquiladoras in El Savador (ateliers in 'vrijhandelszones', die door de overheid volledig vrijgesteld worden van belastingen en van overheidscontrole), waar kledingbedrijven hun materialen belastingvrij kunnen importeren, verwerken en opnieuw exporteren, stellen dat sinds 2012 bedreigingen tegen vakbondswerking steeds verder escaleren. Dat past in een historisch patroon van geweld waar het Centraal-Amerikaanse land reeds lang om bekend staat.

"Er werd mij per telefoon gezegd dat ik weg moest bij de vakbond en dat ik geen problemen meer moest maken", zegt een werknemer van LD El Salvador, een bedrijf in de vrijhandelszone San Marcos ten zuiden van de Salvadoraanse hoofdstad. Ze werkt sinds 2004 als naaister en is lid van het Sindicato de la Industria Textil Salvadoreña (SITS), een vakbond voor textielarbeiders.

LD El Salvador is een Koreaans bedrijf dat kleding produceert voor Náutica en Walmart en telt ongeveer 780 werknemers. "De bellers zeiden me dat ze bendeleden waren en mijn lichaam aan een van de bomen bij het bedrijf zouden hangen, als ik niet wegging bij de vakbond."

Deze dreigtelefoontjes blijken effectief. Slechts 60 van de 155 werknemers die in dat ene bedrijf lid waren van een vakbond voor de dreigementen begonnen, zijn dat nu nog. De rest zegde uit angst zijn lidmaatschap op.

Inhumane werkomstandigheden

El Salvador telt 6,3 miljoen inwoners en is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. In 2014 werden er 3912 mensen vermoord, 63 per 100.000 inwoners. Het gemiddelde in Latijns-Amerika is 29 en het wereldwijde gemiddelde 6,2.

De fabrieken waar werknemers met deze anti-syndicale bedreigingen te maken hebben, liggen in zeventien vrijhandelszones verspreid over het land. In 2014 werkten in de kledingindustrie 74.000 mensen, voor het merendeel vrouwen.

Sinds de opkomst van de maquiladoras in de jaren 1990, krijgen de betrokken bedrijven kritiek voor de onmenselijke behandeling van hun werknemers en schendingen van de geldende arbeidswetgeving. "Een van de vaakst geschonden rechten is het recht om vakbonden te vormen", zegt Reynaldo Ortiz van de Federación Sindical de El Salvador, een overkoepelende federatie van vakbonden. "Nu komen ze met doodsbedreigingen om vakbonden te ondermijnen."

Naar deze intimidatie van vakbondsleden werd onderzoek gedaan door het Amerikaanse Center for Global Workers Rights van de Penn State University en het Worker Rights Consortium. Zij publiceerden op 22 januari 2015 het rapport Unholy Alliances: How Employers in El Salvador’s Garment Industry Collude with a Corrupt Labor Federation, Company Unions and Violent Gangs to Suppress Workers’ Rights waarin talloze specifieke gevallen van intimidatie door bendeleden worden toegelicht.

Volgens dit rapport waren er onder meer in januari 2013 incidenten met werknemers van F&D, een Taiwanees bedrijf dat in de vrijhandelszone San Marcos gevestigd is. Managers van het bedrijf zouden onder meer samen met een bendelid werknemers benaderd hebben die buiten te praten stonden. De managers wezen toen de werknemers aan die actief waren in de vakbond.

De betrokkenheid van bendeleden is zo overduidelijk, dat tijdens een bijeenkomst van vakbondsleden om de problemen van de werknemers uit te leggen, bendeleden samen met managers kwamen. In januari 2014 werd een van de werknemers die deelnam aan deze bijeenkomst, onder duistere omstandigheden vermoord. Hoewel het openbaar ministerie een onderzoek naar de zaak begon, heeft dat nog steeds niets opgeleverd.

Onmenselijke productienormen

Activisten van de vakbond SITRASACOSI , die actief zijn bij onder meer het bedrijf Nemtex ten westen van de hoofdstad San Salvador, kregen eveneens te maken met fysieke intimidatie. "Gewapende mannen in auto's wachtten de werknemers op bij het fabrieksterrein tijdens de pauze. Ze zeiden nooit iets, het was puur psychologische druk", zegt een vakbondslid. Een vakbondsleider bij Nemtex, werd met de dood bedreigd door bendeleden die hem thuis bezochten. Hij is inmiddels naar de VS gevlucht.

De werkomstandigheden in de fabrieken zijn zeer slecht, zegt Carmen Urquilla, van de vrouwenrechtenorganisatie Concertación por un Empleo para las Mujeres. Vrouwen werken tot twaalf uur per dag om de productiedoelstellingen te halen. Ze krijgen niet betaald voor extra uren, maar krijgen enkel een bonus van 9 euro als ze het doel halen. Het gemiddeld maandloon in deze fabrieken is 192 euro.

"Het is zwaar werk. Veel vrouwen houden er handicaps aan over voor de rest van hun leven, zoals beschadigingen van beenderen en spieren in schouders en benen. Een aantal mensen kunnen zich niet meer zelf aankleden", zegt Urquilla.

Een werkneemster getuigde dat de hen opgelegde productiedoelstelling het naaien van 111 paar hemdsmouwen per uur is. Dit betekent dat ze 1 paar mouwen per 32 seconden aan een hemd moet naaien.

"Dit is afmattend werk." Vertegenwoordigers van de betrokken bedrijven F&D en LD weigerden mee te werken aan dit onderzoek. Ook het ministerie van Arbeid van El Salvador reageerde niet op verzoeken om interviews.

Bron: Salvadoran Maquila Plants Use Gang Members to Break Unions

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.