Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Economen: EU kan alleen winnen bij nieuwe start Griekenland

Negentien topeconomen, onder wie Robert Skidelsky en Nobelprijswinnaars economie Joseph Stiglitz en Chris Pissarides, roepen in een open brief aan de Financial Times op om Griekenland een nieuwe start te gunnen. Het wordt tijd dat de EU inziet dat de remedies van de trojka de crisis alleen maar verergerd hebben.
zaterdag 31 januari 2015

Nadat een aantal columnisten van de Financial Times in hun columns hadden gepleit voor een schuldverlichting voor Griekenland hebben negentien economen zich in een brief aan de redactie van de krant achter deze oproep geschaard.

Volgens hen is schuldverlichting eerst en vooral een ethische keuze. Gezien de sociale en politieke gevolgen moet dogmatische halsstarrigheid over volledige schuldaflossing verworpen worden. Schuldverlichting zal de Griekse regering de kans geven om echte hervormingen door te voeren – door onder meer de massale corruptie en belastingontwijking aan te pakken en te investeren in hogere productiviteit. Dat kan volgens de 19 economen op drie manieren: 

 1. Een periode van uitstel van een aantal jaren jaar waarin Griekenland geen terugbetaling moet uitvoeren, om terug een groei van 3 procent te bereiken en minstens 50 procent te recupereren van het bruto nationaal product dat het land sinds 2008 verloren heeft.
 2. Een vermindering van de schuld, vooral dan van de bilaterale schuld tussen staten.
 3. De Europese Investeringsbank kan fondsen ter beschikking stellen voor efficiënte investeringen.

De negentien economen wijzen er op dat er een substantieel verschil is tussen de huidige besparingen en wezenlijke hervormingen. De huidige besparingen houden geen structurele hervormingen is, omdat ze alleen gericht zijn op financiële inkrimpingen zonder langetermijnvisie. Echte hervormingen zijn bedoeld om nieuwe sociale en economische perspectieven te creëren. Dat gebeurt met de huidige aanpak van de EU niet.

Joseph Stiglitz voegt daar in een interview op de Amerikaanse zender CNBC aan toe: “Griekenland heeft inderdaad fouten gemaakt, maar de trojka heeft met haar interventie nog veel meer fouten gemaakt en de zaak alleen maar verergerd. Het medicijn dat ze gaven was vergif. De schulden namen toe en de economie verschrompelde. Het beleid dat de EU aan Griekenland heeft opgelegd heeft gewoon niet gewerkt en dat geldt ook voor Spanje en andere landen.”

De brief werd ondertekend door:

Joseph Stiglitz, Columbia University, Nobelprijs economie 2001

Chris Pissarides, London School of Economics, Nobelprijs Economie 2010

Charles Goodhart, London School of Economics

Marcus Miller, Warwick University

Michael Burke, Economists Against Austerity

Panicos Demetriades, University of Leicester

Stephany Grifith-Jones, IPD Columbia University

Gustav A. Horn, Macroeconomic Policy Institute

Mary Kaldor, London School of Economics

Neil MacKinnon, VTB Capital

Jose Antonio Campo, Columbia University

Avinash Persaud, Peterson Insittute of International Economics

Helmut Reisen, Shifting Wealth Consult

Robert Skidelsky, University of Warwick (emeritus)

Frances Stewart, University of Oxford

Robert Wade, London School of Economics

Hilary Wainwright, Transnational Institute Amsterdam

Simon Wren-Lewis, Merton College Oxford

Bronnen:

Nobel winner: Germany's the problem, not Greece

Europe will benefit from Greece being given a fresh start

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Mezelf op zaterdag 31 januari 2015

  De auteur geeft de voorstellen van deze economen nogal "selectief" weer.

  Over de schuldvermindering bv. :.Greece should be provided a "further CONDITIONAL increase in the grace period, so that Greece does not have to service any debt, for example for the next five years and then only if Greece is growing at 3% or more". DUS : enkel indien Griekenland met 3 % groeit, een VOORWAARDELIJKE verlenging van de periode van terugbetaling dus ("conditional"). Toch iets anders dan wat dhr. Van Oost ervan maakt. Die heeft het over een vermindering "om terug een groei van 3 % te krijgen" . De essentiële term "CONDITIONAL" verdwijnt... begrijpe wie begrijpe kan.

  http://uk.businessinsider.com/stiglitz-pissarides-goodhart-call-for-debt-forgiveness-for-greece-2015-1?r=US#ixzz3QOtqjY00

  De brief dateert trouwens van 22 januari, van voor de verkiezingen ; oud nieuws dus. Altijd relevant overigens, de datum van een document.

  • door Lode Vanoost op zaterdag 31 januari 2015

   Die voorwaarden staan netjes vermeld in het artikel. De brief gaat uit van een komende overwinning van Syriza.

 • door Carlos Pauwels op maandag 2 februari 2015

  Akkoord met punten 1 en 3. Punt 2 voor onbepaalde tijd bevriezen tot er beterschap is. Schulden dienen wel terug betaald. Die bevriezing is een toegift. Als er groei komt vermindert die schuld van jaar tot jaar in echte waarde (koopkracht). Maar ook de Grieken moeten dringend orde op zaken stellen i.v.m. belastingontduiking, corruptie en allerhande fraude. Anders is het dweilen met de kraan open. Benieuwd voor wie die belastingontduikers, fraudeurs en corrupte individuen gaan stemmen de volgende keer.

  • door ria aerts op woensdag 4 februari 2015

   Ja, maar kijk eens hoeveel economisten achter de ideeën van de nieuwe Griekse regering staan: negentien en niet van de minste.

   • door Carlos Pauwels op donderdag 5 februari 2015

    U hebt het over 19 economen? Hoeveel economen zijn er? Er zijn nu eenmaal verschillende stromingen onder de economen. En als u denkt dat Syriza zijn kiesbeloften zal kunnen waar maken moet u eens de vergelijking maken tussen wat ze nu vertellen en wat ze vertelden voor de verkiezing. En we gaan zien wat er uiteindelijk beslist wordt. Ze gingen zeker niet onderhandelen met de trojka. En wat doen ze nu? Ze dweilen gans de EU af om de toestand te bespreken. De ECB en de Europese Commissie maken deel uit van de EU. En maken die soms ook geen deel uit van de trojka?

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties