Bijna
alle bekende dode zones – zuurstofarme plaatsen waar het zeeleven snel uitsterft – zullen tegen het einde van deze eeuw groter zijn geworden als gevolg
van de klimaatverandering, stellen de onderzoekers van he Smithsonian Institution. Dode zones
ontstaan als gevolg van vervuiling met stikstof en fosfor, stoffen
die de exponentiële groei bevorderen van algen, die de aanwezige zuurstof verder uitputten.
Vermenging warm en koud
De
klimaatverandering zal leiden tot langere zomers, verzuring en
veranderende stromingen, wat de ontwikkeling van dode zones volgens
de onderzoekers zal versnellen. Dat warmer water minder opgeloste
zuurstof bevat, was al bekend. In warmer water versnelt echter ook
het metabolisme van zeedieren, waardoor ze meer zuurstof verbruiken.
Te
veel warmer water aan de oppervlakte bemoeilijkt bovendien ook de
vermenging met het koudere, diepere water. Juist in dat diepere water
ontstaan zo vaak zuurstoftekorten. Zonder die warm-koud-vermenging
blijft getroffen zones ook langer zuurstofarm, met catastrofale,
onomkeerbare gevolgen voor het plant- en dierenleven in oceanen en
meren.
Bron:
Climate change expected to expand majority of ocean dead zones